Vervoer Colombia

Content.

Colombia is een groot land en de afstanden van stad tot stad zijn soms immens. Je kunt een vliegtuig pakken om de afstanden te overbruggen, maar reizen met het OV is net zo relaxed en heel gemakkelijk te doen. Hoe is het openbaar vervoer in Colombia geregeld? Hoe kom je van A naar B met het openbaar vervoer?

Allereerst zijn een aantal apps handig om op je telefoon te hebben staan om je reis te plannen. Voor een kaart van het land of de stad is Google Maps aan te raden. Maps.me is een andere fijne app, waar ook vaker hikingtrails op andere wandelroutes op staan. Download de kaarten van de desbetreffende regio waar je heen gaat, zo kan je de kaarten ook gebruiken voor als je offline bent. De apps Rome2Rio en Moovit geven inzicht welke bussen je nodig hebt van A naar B. Echter zijn ze niet altijd actueel.

Algemeen

Over algemeen zijn de wegen in Colombia in goede staat. Voornamelijk de hoofdwegen tussen de (grote) steden zijn goed en er zijn dan ook veel tolwegen om de wegen te kunnen onderhouden. Praktisch alle wegen zijn geasfalteerd, maar voornamelijk in de kleinste dorpen en steden kan je zandwegen tegenkomen en ook veel gaten in de weg. Houd hier rekening mee als je zelf wilt gaan rijden met een auto/motor. Als Google Maps of Maps.me een lange reistijd aangeven voor het aantal kilometers, dan kan je ervan uitgaan dat delen van de weg minder goed begaanbaar zijn.

Per beschreven bestemming in Colombia, beschrijven we ook hoe je er komt en hoe je met het openbaar vervoer rond kunt reizen. Daarnaast beschrijven we ook details als reisroutes, kosten en de lengte van de ritten. Op instagram staan bij de hoogtepunten van Colombia foto’s van de vervoermiddelen en busstations.

Steden

Om het verkeer en voornamelijk de hoeveelheid auto’s te reguleren, heeft elke grote stad zijn eigen regels. Bijvoorbeeld in Bogotá mogen auto’s met een nummerbord dat eindigt op een even getal rijden op bepaalde dagen en andere dagen niet, afgewisseld met auto’s met een nummerbord dat eindigt op een oneven nummer. Als je betaalt, mag je op alle dagen rijden. Betaal je niet, en rijd je op een dag wanneer het eigenlijk niet mag, dan zijn de boetes (erg) hoog. Zou je in Colombia een auto willen kopen dan is het aan te raden je goed in te lezen in de(ze) verkeersregels. In het weekend en speciale dagen mag iedereen rijden binnen een bepaalde tijdzone. Dan kan het erg druk worden en je reistijd aanzienlijk verlengen. Het is goed hier rekening mee te houden als je op bepaalde dagen van A naar B wilt.

Bus

Bijna elke grote(re) stad in Colombia heeft heeft buiten het centrum een (of meerdere) Terminal de Transporte. Dit is een groter busstation waar vandaan de bussen vertrekken die de langere afstanden overbruggen. In de terminal zijn allemaal loketten van busmaatschappijen te vinden. Het is soms even zoeken waar en bij welke busmaatschappij je moet zijn voor de bestemming waar je heen wilt, want het wordt niet altijd duidelijk aangeven. Gelukkig zijn er altijd wel mensen gewillig om je helpen als je er niet uit komt. Als je zegt waar je heen wilt, vertellen ze bij welk loket je moet zijn. Ook gaan meerdere busmaatschappijen naar dezelfde bestemming dus is er altijd wel een bus te vinden die gaat naar en waar je wilt.

Daarnaast heeft elke Terminal de Transporte vaak ook zijn eigen website waar je online routes, busmaatschappijen, kosten en tickets kunt vinden. Je kunt ook vaak online je tickets boeken zodat je van je stoel verzekerd bent. Dit hoeft echter niet altijd, vaak gaan er wel bussen en is er ruimte. Voor de heel lange afstanden is het wel aan te raden te reserveren. Je betaalt online met een creditcard. Als je tickets online reserveert moet je soms nog wel op bij de terminal aangeven dat je er bent en krijg je een fysiek ticket. Maar vaak voldoet je ticket op je telefoon ook.

Naast de eigen websites van de terminals zijn er nog andere websites die je kan raadplegen om je busreis uit te zoeken:
Redbus, www.redbus.co en Busbud, www.busbud.com
Fijne en betrouwbare busmaatschappijen (voor langere afstanden) zijn Copetran, Bolivariano en Brasilia.

Minibussen

Tevens kent een stad vaak ook kleinere busmaatschappijen die korte afstanden overbruggen naar steden meer in de buurt. Vaak gaat het dan om minibussen, zoals tussen Cartagena en Santa Marta of Santa Marta en Minca. Dit zijn directe shuttlebussen die direct van A naar B rijden, maar wel geregeld kunnen stoppen om mensen in en uit te laten stappen. Soms hebben deze minibussen hun eigen busstation zoals in San Gil, maar vaak vind je de bussen voor de kortere afstanden op een apart gedeelte van de terminal.
De meeste bussen, in ieder geval de lange afstandbussen en sommige shuttlebussen, hebben airconditioning en soms ook WiFi aan boord. De stoelen zijn over het algemeen comfortabel, voornamelijk in de bussen van Copetran, Bolivariano en Brasilia die de lange afstanden overbruggen. In deze bussen zijn de stoelen en zitplekken ruim, met veel beenruimte, verstelbare stoelen en soms zelfs een animatiescherm. Ook zijn er toiletten aan boord. Een lange afstandbus stopt vaak 1 keer rond lunchtijd (als je een dagbus hebt) bij een wegrestaurant en bij tussenstation, maar deze stops zijn vaak maar kort (5 – 10 minuten).
Over algemeen geldt ook dat mensen waarde hechten aan het stoelnummer dat op hun ticket staat. Soms is er door overleg nog wel wat te wisselen, maar ga er maar vanuit dat het stoelnummer op je ticket, de stoel is van je reis. Wil je een specifieke stoel dan is van tevoren (online) reserveren aan te bevelen. 

Taxi

Taxi’s vind je overal en rijden op elke plek waar je bent. De gele taxi’s zie je altijd overal rijden. Bij die taxi’s is het belangrijk van tevoren een prijs af te spreken. Er zijn maar weinig taxi’s die op de meter rijden, en vaker zijn die ook duurder. Voor meer veiligheid en zekerheid over de prijs die je betaalt voor je rit, zijn er een aantal taxi applicaties die je kan downloaden en gebruiken in Zuid Amerika. Maar wat verschillen deze taxi apps van elkaar en welke moet je gebruiken? Het is in ieder geval goed om te weten dat al deze taxi applicaties officieel verboden zijn in Colombia. Echter weet wel iedereen dat ze bestaat en zijn ze volop in gebruik. Het kan wel zo zijn dat een taxi chauffeur je niet bij de ingang van een busstation afzet, maar er iets vandaan omdat er bijvoorbeeld gecontroleerd wordt door de politie. Zouden ze gepakt worden door de politie dan kunnen er vervelende consequenties voor hen als gevolg zijn.

Uber, Didi (chinese app) en Beat

Dit zijn taxi apps die erg op elkaar lijken. Je maakt een account aan, koppelt je creditcard aan je account en kunt online je rit invoeren. Dan wordt je gekoppeld aan een taxichauffeur. Vaak zijn de auto’s van taxichauffeurs die aan de apps gekoppeld zijn van goede kwaliteit. Ondanks dat deze apps op elkaar lijken, kunnen de prijzen van de ritten erg verschillen per land en per app. Het kan dus interessant zijn de taxi apps te vergelijken in het land waar je bent in Zuid Amerika.

Picap

Is eigenlijk ook net zoals Uber, Beat en Didi, maar met het verschil dat je ook een motor als taxi kan laten komen.

Willy

In de koffieregio van Colombia (bij Jardín en Salento bijvoorbeeld) zijn de taxi’s een jeep. Deze jeep taxi’s noem je Willy’s en rijden heen en weer op bepaalde routes. Ze dienen hetzelfde doel als een minibus, maar moeten soms in de bergen over onverharde wegen en dan is en jeep eenmaal makkelijker. Daarnaast is het ook nog eens een tof vervoersmiddel.