San Gil en Barichara

Content.

Verstopt tussen de grote steden Bogotá en Bucaramanga vind je San Gil. Het is niet alleen een leuk stadje om te verblijven, het is ook een heel geschikte plek voor activiteiten in de Chicamocha Canyon en een dagtrip naar hidden gems Barichara en Guana. Het is jammer, of juist prettig, dat deze historische dorpen vaak overgeslagen worden, want hier vind je het authentieke en rustige Colombia terug in een indrukwekkend natuurlandschap. Wat dat betreft een absolute aanrader!

San Gil

San Gil is een relatief kleine stad met een typisch Colombiaans centrum. Het centrale plein grenst aan de grootste kathedraal van de stad en is een ontmoetingsplek van de inwoners. Aan het plein vind je meerdere eet- en drinkgelegenheden, maar ook toeristenbureau die je op weg kunnen helpen de leukste activiteiten in de regio te laten ondernemen. Wat is er allemaal te doen in San Gil?

Natuur Park El Gallineral

Net buiten het centrum is het Parque Natural El Gallineral gelegen. Een park dat zijn deuren opende in 1985 en sindsdien een groene rustplaats is in de stad. Als je geluk hebt vind je er onder andere leguanen. Een fijne plek om rond te lopen als je wat extra tijd hebt. Het park is dagelijks geopend van 8.00 – 17.30 uur en is lopend te bereiken vanaf het centrum.

Uitkijkpunt

Net buiten San Gil kan je naar boven lopen naar 2 uitkijkpunten. De eerste is Cerro de la Cruz en de tweede is Gruta de la Carmen. De uitkijkpunten zijn ongeveer 15 – 30 minuten lopen vanaf het centrum van San Gil. Het is veilig om de plekken te bezoeken wanneer het donker is, waardoor de plekken een prima zonsondergangactiviteit zijn.

Poolen

Overal in San Gil vind je plekken waar je kunt poolen. Vooral onder de locals is het een populaire bezigheid. En het is dan ook extra leuk om tussen de lokale bevolking een aantal uur te spenderen in een poolzaal. Je betaalt ongeveer 6.000 pesos/€1,50 per uur per tafel.

Sportieve activiteiten

Waar San Gil en omgeving echt om bekend staan, is de mogelijkheid tot het doen van (extreme) activiteiten. Waaronder paragliden over de Chicamocha Canyon, raften, paardrijden, bungee jumpen, wandel- en klimcircuits, en abseilen van de Juan Curí waterval. In het centrum vind je meerdere toeristenbureau’s die je verder op weg kunnen helpen. Ook hebben vaak de ho(s)tels contacten en informatie over de activiteiten die je wilt/kunt doen. Meer weten over paragliden en de Chicamocha Canyon? Lees dan hier verder.

Barichara

Op ongeveer 40 minuten met de bus van San Gil ligt het authentieke dorp Barichara. Met het plein en kathedraal als centraal middelpunt, omgeven door witte kleine huizen en gebouwd op heuvelachtige grond. Vanuit elke straat heb je weer een ander uitzicht over het dorp. Het zijn niet alleen de huizen en de wisselende uitzichten die het dorp bijzonder maken. Ook de meerdere uitkijkpunten over het Cordillera de Los Cobardes gebergte maken het de moeite waard uit te wijken naar Barichara. Calle 1 loopt parallel aan het gebergte en meerdere restaurants of kleine bars hebben hun terras daar aangelegd voor de mooiste vergezichten.

Camino Real

Als je op Calle 1 iets verder loopt, splitst de weg zich. Aan de linkerkant begint het wandelpad “Camino Real”. Dit is het originele wandelpad tussen Barichara en Guane, dat aangelegd is in 1864. Sindsdien is het pad niet meer vernieuwd en kan je van het ene naar het andere dorp lopen. Het is aan te raden van Barichara naar Guane te lopen, omdat je dan bijna alleen maar bergafwaarts loopt. Het pad is rotsachtig en lang niet altijd gemakkelijk te bewandelen, maar het is rustig en de omgeving Is prachtig. Het is een 5,6 km lange wandeling en je doet er ongeveer 2 uur over om Guane te bereiken.

Guane

Guane is nog kleiner en authentieker dan Barichara. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Hier zie en voel je het oude Colombia. Er heerste veel rust, (oude) mannen met hoeden zitten op de stoep of spelen samen een spel en als toerist ben jij de attractie. Sla in Guane in ieder geval niet het uitzichtpunt (Mirador Guane op Google) over, want vanaf hier heb je het mooiste uitzicht van allemaal over het Cordillera de Los Cobardes gebergte.

Lokale specialiteiten

Wil je helemaal het lokale leven beleven, eet en drink dan de lokale specialiteiten uit de omgeving. Een heel geliefd hapje zijn de Hormigas. Oftewel, gefrituurde mieren met zout. Door het frituren worden ze groter en knapperig en dat is wat men zo lekker vindt. Wil je er ook een drankje bij, proef dan Sabajón. Een lokaal drankje dat voorheen een familietraditie was maar sinds 1997 ook verkocht wordt. Het is een cremerige alcoholische drank, gemaakt van melk, eieren, en water en in 5 smaken te koop in de winkels aan het centrale plein.

Hoe kom je there and back?

San Gil

Je komt in San Gil met de bus vanuit Bucaramanga (ongeveer 3 uur) en je rijdt door de prachtige Chicamocha Canyon. Tickets kosten ongeveer 21.000 pesos/€5,25 en je vertrekt vanaf de Terminal de Transporte in Bucaramanga. Vanuit Bogotá ben je ongeveer 7 uur onderweg, vertrek je vanaf Terminal de Transporte Salitre en betaal je zo’n 52.000 pesos/€13. Je komt in beide gevallen aan op Terminal de Transporte San Gil. Dit is het busstation voor de langere afstanden.

In de stad zelf rijden er gele taxi’s. Uber en andere taxiapplicaties werken niet in San Gil. Maar de prijzen zijn goedkoop. Voor een ritje van de Terminal de Transportes naar het centrum betaal je 5.000 pesos/€1,25.

Barichara

Wil je naar de kleinere omliggende dorpen zoals Barichara, Guane, Villanueva, Curiti of Charlton. Of wil je zelf een bezoek brengen aan de Juan Curí waterval, zonder tour, dan loop je vanaf het centrum van San Gil naar het kleinere busstation Terminalito. Vanaf hier vertrekken vrij regelmatig (zo’n elke 30 minuten) minibussen naar locaties in de nabije omgeving. Een ticket kost vaak een paar euro per persoon, enkele reis. De bus van San Gil naar Barichara doet er ongeveer 40 minuten over en kost 6.000 pesos/€1,50 per persoon.

Loop je vanaf Barichara naar Guane, dan kan je ook direct terug met de bus naar San Gil. Deze bus gaat elke 1,5 uur, de laatste rond 17.30 uur. Als je niet op de bus in Guane wilt wachten kan je ook met de taxi of motortaxi (tuctuc) naar Barichara en vanaf daar later de bus naar San Gil nemen. Spreek dan even van tevoren een prijs met de chauffeur af.