De Chicamocha Canyon

Content.

Met een diepte van maximaal 2000 meter en een lengte van 227 kilometer, is de Chicamocha Canyon de één na grootste canyon ter wereld. De Chicamocha rivier stroomt door de canyon. Het overbrugt zowel de regio Santander als Boyacá en wordt ook wel Panachi genoemd. Door de diepe kloven en stijle rotswanden is de Chicamocha Canyon een plaatje om naar te kijken. Ook de gebergten achter de canyon maken de omgeving indrukwekkend. Wat is er te doen in en rondom de Chicamocha Canyon?

Paragliden

Een van de (letterlijke) hoogtepunten is het paragliden over de canyon. De uitzichten van boven in de lucht zijn nog fenomenaler dan vanaf de grond. Een ervaring om nooit te vergeten. Het gemakkelijkste is om dit te regelen vanuit San Gil of Nationaal park de Chicamocha. Paragliden gebeurt vaak alleen in de ochtend, omdat de weersomstandigheden dan het meest gunstig zijn. Het is dus verstandig om je vlucht minstens een dag van tevoren vast te leggen. Er zijn meerdere aanbieders en iedereen vliegt binnen eenzelfde streek. Het maakt dus niet heel veel uit waar je boekt. De prijzen zijn ook vrij gelijk: 200.000 pesos/€50, voor een vlucht met instructeur, goede materialen, verzekeringen en transport. Wil je foto’s maken dan kan je eigen camera of telefoon op eigen risico mee. Wil je foto’s laten maken met een Go pro door de organisatie, dan betaal je vaak 20.000 pesos/€5 extra voor ongeveer 15 foto’s.

Nationaal park del Chicamocha

Midden in de canyon is een nationaal park aangelegd, Parque Nacional del Chicamocha. Echter, anders dan de naam doet vermoeden, want het lijkt meer op een attractiepark. Je vindt er mega schommels, een kabelbaan, ziplines, glijbanen en een zwemparadijs. Ondanks het hoge attractiepark gehalte biedt de locatie wel prachtige vergezichten over de regio. Ook zijn er in het park meerdere restaurants en bars te vinden. Een aanrader is de kabelbaan waarmee je naar de andere kant van de canyon kan. Aan de overkant zijn weer een aantal restaurants wat niet heel bijzonder is. Maar de uitzichten vanuit je cabine en vanaf de andere kant van de rim zijn super mooi. Waar wel eens wordt gezegd dat de kabelbaan binnen bepaalde tijdszones rijdt, is dit niet het geval. Met je toegangskaartje kan je 1x heen en weer wanneer je wilt. De toegang van het park met een ritje in de kabelbaan kost 57.000 pesos/€14,25.

Bungee jumpen

Een andere highlight is bungee jumpen bij de canyon. Het is van 140 meter hoogte en daarmee de hoogste bungee jump mogelijkheid in Zuid Amerika. Op meerdere plekken in San Gil is het mogelijk om je bungee jump te regelen. Je betaalt ongeveer €40 en de activiteit kan in de ochtend en de middag gedaan worden.

Hoe kom je there and back?

Het is lastig om vlak bij de canyon een slaapplek te vinden. Onderweg kwamen we wel een paar accomodaties tegen, maar vanaf daar kan je lastiger activiteiten regelen. Het is daarom aan te raden om in Bucaramanga (ongeveer 1,5 uur vanaf de canyon) of San Gil (1 uur vanaf de canyon) te verblijven. San Gil heeft de voorkeur, omdat de stad rustiger en leuker is én je vanuit San Gil ook andere activiteiten kunt ondernemen. Wat te doen in San Gil, lees je hier.

Je komt in Bucaramanga met de bus vanuit Santa Marta (10 uur op papier, 12 uur in werkelijkheid). Onder andere busmaatschappij Copetran rijdt in deze regio. Een heel betrouwbare busmaatschappij met fijne moderne bussen met veel ruimte. Je betaalt ongeveer €27,50 voor de reis.

Vanuit Santa Marta kan je ook naar San Gil, maar dat is waarschijnlijk alleen een nachtbus. Op de website van Terminal de Transportes Santa Marta of Redbus kan je accurate bustijden vinden. Of je gaat even bij de terminal langs om de opties na te vragen. Vanuit Bucaramanga kan je heel gemakkelijk naar San Gil. Ongeveer elk uur gaat er een bus. Je betaalt ongeveer €5 voor een reis van 3 uur. Vanuit Bogotá kan je naar San Gil reizen en visa versa. Je vertrekt vanaf Bogotá vanaf Terminal de Transporte Salitre en meerdere busmaatschappijen rijden op deze route zoals Brasilia, Copetran of Berlinas. De reis duurt ongeveer 7 uur en kost ongeveer €7,50. Het is verstandig de bus vanuit San Gil naar Bogotá op tijd te nemen, zodat je bij aankomst niet in de drukke avondspits in Bogotá vanaf 17.00 uur terecht komt. Anders moet je extra reistijd rekenen.