Bogotá

Content.

Bogotá is de hoofdstad van Colombia en huist meer dan 10 miljoen inwoners. De stad is veelzijdig en immens en ligt op 2.300 meter hoogte. Het weer in de stad is wat frisser dan andere steden in Colombia, dus een extra laag in kleding kan geen kwaad.. Bogotá kent een aantal toffe wijken zoals La Candelaria en Usaquén en heeft vele musea die het bezoeken waard zijn. Ook is de stad vanaf de berg Monseratte te bezichtigen, dat je een wijds uitzicht en een indruk van de grootte van de stad geeft. De stad is groot en door de vele activiteiten kan je je er wel een aantal dagen vermaken. Naast de leuke plekken om te bezoeken, is het goed een beeld te krijgen van de huidige situatie van Bogotá. Daarom starten we met een korte situatieschets en wat achtergrond informatie over deze capitool.

Achtergrondinformatie

Jarenlang heeft Bogotá geleden onder een slecht imago van een gevaarlijke en niet toegankelijke stad. Niet alleen Bogotá maar heel Colombia heeft te maken (gehad) met deze stempel. Echter is er, middels vele positieve initiatieven en ontwikkelingen, een keerzijde merkbaar in vele steden in Colombia. Ondanks dat Bogotá hard werkte aan het verbeteren van het imago van de stad, is er sinds korte tijd weer een omslag merkbaar. Door de slechte economische en politieke situatie in Venezuela, vluchten vele Venezolanen naar Colombia en Bogotá, met als gevolg dat de misdaadcijfers in de stad weer toenemen. Ook zie je in de hele stad dat briefjes van de munteenheid van Venezuela (Venezolaanse Bolivar) worden gebruikt om souvenirs van te maken. De briefjes zijn zo weinig waard geworden, dan men het letterlijk weggooit. Anderen gebruiken de briefjes om er een vorm van kunst van te maken door ze te beschilderen of tot tassen of beeldjes te vouwen. Deze negatieve ontwikkeling is niet bevordelijk voor de ommekeer die Bogotá wilde maken. Het is daarom goed om net wat extra op te letten als je Bogotá gaat bezoeken. Vermijdt de wijk Santa Fé, verblijf in populaire wijken als La Candelaria, Usaquén of Zona G en Zona Rosa, en vermijdt om ’s avonds over straat te lopen. Wil je weten hoe je veilig op reis gaat? Lees dan hier onze tips.

Stadstour

Net als in vele andere steden kan je in Bogotá deelneme aan een (gratis) tour om de stad te leren kennen. Zo is er een wandel-, fiets-, en graffititour beschikbaar die je meenemen door de leukste wijken van de stad. Ook zijn er foodtours beschikbaar die je online kunt vinden en boeken. Doe je mee aan een gratis tour, dan is een tip aan de gids aan het einde van de tour, aan te bevelen.

La Candelaria en Plaza Bolívar

Een populaire en gezellige wijk is La Candelaria met aansluitend Plaza Bolívar. Als je door de straten van La Candelaria loopt wordt je elke keer verrast met andere muurschilderingen en gezellige cafés en bars. Ook vind je in deze wijk vele ho(s)tels en kan je er veilig over straat. Er hangt een gezellige sfeer en alleen al door de straten lopen en de vele straatartiesten bekijken is een activiteit op zich. Als je vanaf La Candelaria naar Plaza Bolívar loopt, dan loop je waarschijnlijk ook door Calle de Catedral. Deze straat ontpopt zich dagelijks tot een kleine markt, waar je lokale producten als groenten en fruit, maar ook souvenirs kunt kopen.

Monserrate

Wil je een indruk krijgen van de grootte van Bogotá, dan kan je de Monserrate berg op. De stad zelf ligt al op 2.300 meter hoogte, maar vanaf de Monserrate berg bevind je je op Je kunt zowel lopend (pittige klim van ongeveer 1,5 uur met traptreden), met een kabelbaan of met een treintje omhoog en weer omlaag. Eenmaal boven heb je een wijds uitzicht over de stad. Ook vind je boven op de berg een kerk, een wat luxer restaurant met omliggende (beelden)tuin, een gedeelte met souvenirstands en lokale eetgelgenheden. Loop je alle stands en restaurants voorbij, dan kom je op een plek met een mooi uizicht over de bergen en omgeving. Alle restaurants en souvenirstands doen wat toeristisch aan en is net teveel van het goede, maar het uitzicht is mooi. Monserrate is een populaire plek, vooral onder de lokale bevolking. Probeer daarom het weekend en feestdagen te vermijden.

Je komt bij Monseratte door vanuit het centrum te lopen of met een taxi naar het startpunt te gaan. Vanaf daar kan je de wandeltocht omhoog beginnen (gratis) of met de kabelbaan of trein omhoog. De kabelbaan en trein zijn even duur, 14.000 pesos/€3,50 enkele reis of 23.500 pesos/€5,75 heen en terug. De kabelbaan is elke dag vanaf 12.00 uur beschiikbaar. Dagelijks geopend van 5.30 uur – 22.30 uur.

Musea

In Bogotá vind je meer van 100 musea, dus is er altijd wel wat te vinden dat bij je past. De bekendste musea zijn het Goud Museum en het Nationaal Museum. Meerdere exposties in de musea vertellen hun verhaal. Het fijne aan de musea in Bogotá is, is dat de toegangsprijs heel gunstig is. Voor 4.000 pesos/€1 kan je een bezoek brengen aan een museum, want de prijzen zijn bijna overal gelijk. Een fijne ochtend- of middagactiviteit dus. Vaak zijn de musea geopend van 8.00 – 18.00 uur.

De wijk Usaquén en de vlooienmarkt

Elk weekend is er in de wijk Usaquén een vlooienmarkt te vinden vanaf een uur of 8.00 tot ongeveer 18.00 uur. Voornamelijk op zondags is de markt het uitgebreidst en vind je er vele kraampjes die lokale kunst en souvenirs verkopen. Ook vind je er meerdere straatartiesten, lekkernijen en hangt er een gezellige en gemoedelijke sfeer. De kraampjes verkopen niet altijd de meest authentieke spullen, maar wel heel mooie en typische producten. Omdat de markt en de wijk ongeveer 10 km ten noorden van het centrum van Bogotá liggen, kom je er het gemakkelijkste met een taxi. Bijvoorbeeld met een Uber, voor ongeveer 24.000 pesos/€6.

Eten en drinken

In Bogotá vind je altijd wel een leuke plek voor een hapje of een drankje. Toch zijn er een aantal plekken die eruit springen.

BBC

De lokale brouwerij van Bogotá is de Bogotá Brewery Company. BBC heeft ongeveer 5 soorten speciaal bier gebrouwe, waaronder een Blond en Donker biertje. De Monserrate is een favoriet. Op meerdere plekken in de stad vind je een BBC café.. Ook zijn er meerdere cafés die het bier tappen.

Arte y pasion café: Escuela de Baristas

Voor een heerlijke bak koffie en een nieuwe koffie ervaring is een bezoek aan Arte y pasion café: Escuela de Baristas aan te raden. Het café vind je vlak bij Plaza Bolívar en alleen het uitzoeken van je koffie is al een hele ervaring. Je kan kiezen uit 13 soorten koffiebonen die uit de verschillende koffieregio’s in Colombia komen. Daarnaast kan je ook de wijze waarop je koffie gezet wordt kiezen. Ook kunnen de baristas je uitleg geven over de wijze waarop je koffie gemaakt wordt, of advies geven over welke koffei bij je past. Als je gekozen hebt wat je wilt drinken, komen ze aan je tafel de koffie bereiden. Koffie drinken next level.

Zona G

Carrera 4a, bij Plaza Santamaria, vind je meerdere toffe restaurants in een gezellige en veilige wijk. De restaurants zijn over het algemeen internationaal en kan je er eten uit de Peruaanse, Spaanse of bijvoorbeeld Argentijnste keuken. Bij bakkerij Panda koop je lekker brood. De straat richting Calle 30, maar ook de straat zelf is een leuke en gezellige straat met meerdere restaurants en bars.

Hoe kom je there and back?

Bus

Bogotá is de hoofdstad van Colombia dus het niet moeilijk om er te komen. Het is handig om te weten dat je met de bus waarschijnlijk aankomt op Terminal de transporte Salitre. Bogotá kent 3 grotere busstations, waarvan Salitre de grootste en meest gebruikte is. Er is ook nog een Terminal de Transporte Sur en Terminal de Transporte Norte. Salitre kent 5 terminals die aan elkaar verbonden zijn en in elke terminal hebben vele busmaatschappijen hun loketten. Buiten, voordat je de terminal inloopt, hangt er een groot bord met de busmaatschappijen die in die terminal gevestigd zijn. Heb je nog geen ticekt en weet je niet waar je naar toe moet? Vraag gerust iemand om hulp, de mensen zijn heel behulpzaam. Heb je al wel een ticket online gekocht, dan kan je dus buiten op de borden kijken in welke terminal je moet zijn. Stap je de verkeerde terminal binnen? Geen probleem, je kunt heel gemakkelijk van de ene naar de andere terminal lopen.

Als je een online ticket hebt kan je direct doorlopen naar de wacht/vertrekruimtes. Deze vind je achter de loketten waar de tickets verkocht worden. Voordat je naar binnen gaat wordt je ticket gecontroleerd en wordt je verteld bij welke halte je moet wachten.

Je kunt vanaf de busstations alle kanten op. Met de bus naar Villa de Leyva, Tunja, San Gil, Medellin, de Tatacoa desert en meer. Het makkelijkste is om je ticket van tevoren online te boeken via bijvoorbeeld de site van Redbus. Dit is niet noodzakelijk, maar voor de langere ritten vaak wel handig om verzekerd te zijn van je stoel.

Taxi

In Bogotá rijden heel veel taxi’s en ook de digitale taxidiensten zoals Uber rijdt daar. Heel gemakkelijk en veilig om van A naar B te komen in Botogá en zeker ook aan te raden als je ’s avonds ergens heen wilt.