Medellín

Content.

Door de ligging tussen de bergen en gelegen op een ideale hoogte, heet Medellin ook wel de stad van de lente, met over het algemeen aangename temperaturen. Maar het is ook de stad van de transformatie. Jarenlang werd de stad beheersd door het drugskartel en regime onder leiding van Pablo Escobar. De stad leed onder het geweld en criminele gezag en mensen leefden in angst. Toen na de dood van Pablo Escobar in 1993 het kartel uit elkaar viel, kon de stad ook weer aan een wederopbouw beginnen. Langzaamaan veranderde de stad en van een onveilige plek, is de Medellin getransformeerd naar een populaire stad van vele touristen. Wat is er te doen in Medelling? Hoe en waar kan je de transformatie van de stad het beste ervaren? En hoe kom je there and back?

Comuna 13

De wijk en de plek van transformatie is de wijk Comuna 13. Medellin is opgedeeld in meerdere wijken en elke wijk heeft zo zijn naam (en nummer). Comuna 13 is een wijk waar sinds een aantal jaren vele mogelijkheden zijn ontstaan, waar voornamelijk jongeren vele kansen krijgen zich te kunnen ontwikkelen. De wijk begint direct als je aankomt met de metro op station San Javier. Maar de woonwijk is vaak niet het gedeelte waar men naar refereert als er gesproken wordt over Comuna 13. Net voordat de wijk de heuvels op gaat, start de kern van de wijk. Hier staan scholen, universiteiten, (dans)academies, bibliotheken en is er ruimte voor expressie in de vorm van muurschilderingen, graffiti en straatoptredens.

Je kunt zelf naar Comuna 13 gaan en de sfeer in je opnemen, maar het is aan te raden met een tour mee te gaan. Een bekende free walking tour is die van Zippy tours, maar er zijn ook meerdere betaalde tours te boeken. Een tip voor de gids (voornamelijk met de gratis tours) is aan te bevelen. Het voordeel van meegaan met een tour is dat je meer leert over de geschiedenis van de wijk en stad, je achterliggende verhalen te horen krijgt over de muurschilderingen, leert waarom graffiti bestaat en je krijgt te horen wat de mogelijkheden voor de jongeren in de wijk zijn. Ook worden de tours vaak gegeven door locale mensen, en vaak ook mensen die in de wijk zijn opgegroeid. Zij weten waar ze het over hebben en het geld dat je geeft komt op een goede plek terecht. Door met een gids te gaan ervaar je de wijk echt, want je krijgt persoonlijke optredens en men laat de mooie plekken van de wijk zien. Elke tour is vaak een beetje anders, maar de kern is hetzelfde.

De Zippy tour wordt dagelijks, 2x per dag gehouden, om 10.00 en 14.00 uur. Je moet je online aanmelden, dat kan via hun sociale media of WhatsApp. De tours duren vaak ongeveer 3 uur en eindigen in Comuna 13.

Stadstours

Medellin bestaat niet alleen uit Comuna 13. Er zijn meer wijken en manieren om de stad te leren kennen. Een veel gedane free walking stadstour is de tour van Real City Tours. Daarmee loop je door het centrum van de stad en leer je meer over de geschiedenis van Medellin in zijn algemeenheid en hoor je verhalen over de tijd toen de stad leefde onder het gezag van Pablo Escobar. Je meldt je online aan via social media of WhatsApp (nummer is online te vinden) en de tours zijn 2x per dag te volgen, om 9.30 uur en 14.15 uur. De tour start op metrostation Alpujarra.

Andere stadstours zijn de stad verkennen op de fiets, op zoek naar graffiti en muurschilderingen, verschillende soorten streetfood proberen of langs meerdere markten om vele soorten fruit te proeven. Sommige tours zijn betaald, anderen zijn gratis (waarbij een tip voor de gids aan te bevelen is).

Kabelbanen

Medellin staat ook bekend om zijn kabelbanen. De kabelbanen zijn niet gebouwd als leuke attractie, de oorzaak ligt een tikkeltje gecompliceerder. Zelfs nog na het uiteenvallen van het Pablo Escobar kartel, bleef de stad en gedeelten daarvan onder leiding van (drugs)bendes. Organisaties zoals de FARC ontstonden om zich af te zetten tegen het leger en de regering. Voornamelijk de armere wijken, die gebouwd zijn tegen de bergen aan de zijkanten van Medellin, werden doelwit van de bendes. Om de stad in en uit te kunnen werden mensen gedwongen om de bendes te betalen. Toen de burgemeester van de stad dit te horen kreeg besloot hij om in 2004 kabelbanen te bouwen zodat de mensen gemakkelijker de stad in en uit konden gaan. De burgemeester kreeg in eerste instantie maar weinig steun voor zijn plan, maar zette door. En later bleek de formule een succes. Waar de kabelbanen nog steeds dagelijks gebruikt worden door lokale mensen, vinden toeristen de kabelbanen ook een mooie manier om de stad te verkennen. En dat klopt ook, vanaf de kabelbanen en de stations, heb je prachtig uitzicht over de stad.

De kabelbanen zijn gelegen in het noorden van Medellin en zijn een onderdeel van het metrostelsel (zie foto onderaan, bij ‘Hoe kom je there and back?’). Er zijn meerdere kabelbanen aangelegd, maar de bekendsten zijn Lijn K en J vanaf metrostation Acevedo. Lijn J loopt naar het westen omhoog en lijn K naar het oosten omhoog. Lijn K is de lijn die de meeste mensen nemen en gaat van station Acevedo naar uiteindelijk station Santo Domingo (met 2 tussenstations en duurt zo’n 20 minuten). Het is aan te raden in de cabine te blijven totdat je Santo Domingo hebt bereikt. Hier kan je overstappen op Lijn L voor als je door wilt reizen naar Park Arví (zie hieronder). Het verlaten van de stations in deze wijken is niet altijd veilig. Je kan daarom ook gewoon blijven zitten totdat je weer terug bent bij Acevedo. Kwam je al met de metro en stap je over op de kabelbaan, dan hoef je daarvoor niet meer te betalen, anders betaal je 2.900 pesos/€0,70 voor een rit (stap je uit op een station, dan betaal je later weer).

Park Arví

Park Arví is een groot natuurpark dat in de bergen gelegen is, ten oosten van Medellin. Het park kent vele goed onderhouden wandelpaden en je kunt echt even ontsnappen aan de stad. Het is een beetje onduidelijk of je wel of niet moet betalen voor het park. Als je een gids wilt betaal je in ieder geval 40.000 pesos/€10 per persoon. Je kan ook zonder te betalen de wandelpaden bereiken. Het park is een fijne rustige plek, maar het is aan te raden er naar toe te gaan als je nog genoeg tijd hebt die dag om lekker te wandelen.

Je komt in Park Arvi met de kabelbaan. Eerst neem je Lijn K (kabelbaan) vanaf metrostation Acevedo. Als je al met de metro kwam hoef je niet meer te betalen, anders betaal je 2.900 pesos/€0,70 voor de rit (enkele reis). Stap op metrostation Santo Domingo over op Lijn L. Deze lijn is een rechtstreekse lijn naar Park Arví en hiervoor betaal je 11.500 pesos/€2,80 (enkele reis). Je gaat over mooie groene landschappen heen en de rit duurt ongeveer 30 minuten. Wil je alleen de kabelbaan ervaring, dan kan je er ook voor kiezen om met Lijn L mee te gaan en niet uit te stappen. Dan betaal je maar 1x 11.500 pesos voor naar Park Arví en terug naar Santo Domingo.

Voetbalwedstrijd

Om echt de sfeer van de stad te proeven, kan je naar een voetbalwedstrijd gaan. Medellin kent twee voetbalteams, namelijk Atlético Nacional en Independiente Medellín. Beide voetballen ze in hetzelfde voetbalstadion Atanasio Girardot. Het is dus afhankelijk van wanneer je er bent, welk team er speelt. Online zijn de wedstrijden te vinden en weet je ook welk team wanneer speelt.

Je kan met een tour mee naar een voetbalwedstrijd. Meerdere ho(s)tels en touroperators bieden tours aan. Je betaalt dan ongeveer $36 per persoon, en dan is transport, begeleiding, je ticket en gezichtsversiering inbegrepen. Je kunt ook zelf gaan. Hoe koop je tickets voor de voetbalteams in Medellin? Wil je naar een wedstrijd van Independiente Medellín, dan kan je je tickets via de DIM app kopen. Dit is de applicatie van het voetbalteam. Als je naar een wedstrijd van Atlético Nacional gaat, dan kan je je tickets kopen in een ‘Tienda Verde’, dat zijn de winkels van Nike. Niet alle winkels van Nike verkopen tickets, dus zoek specifiek op ‘Tienda Verde’. In de winkel moet je je registreren bij Atlético Nacional. Dit gaat online en de medewerkers in de winkel zijn erg behulpzaam als je er niet uitkomt. Je moet voor de registratie je ‘cedula’ invullen, dat is een persoonlijk nummer dat alle Colombianen hebben. Aangezien dit alleen nummers zijn, fuctioneert ons paspoortnummer niet. Echter kan je bijvoorbeeld wel de 8 nummers van je telefoonnummer gebruiken. Als je bent geregistreerd kan je de tickets kopen. Prijzen starten al bij 25.000 pesos/€6,25 en lopen op tot 100.000 pesos/€25. De prijzen zijn afhankelijk van de plek in het stadion. De goedkope tickets zijn aan de occidente zijde, zonder dak. Wil je graag droog onder het dak zitten (oriente) dan betaal je 100.000 pesos. De harde kern van de teams zitten in vak Sur. Tickets daarvoor zijn bijna niet te krijgen.

Het is goed om te weten dat je je ticket/QR code nooit eerder moet laten zien/scannen dan bij de offciele ingang. Vermijd ook de koop van kaartjes bij het stadion op de avond zelf. Het merendeel van de tickets is ongeldig. Daarnaast is het meenemen van alcoholische dranken verboden, dit wordt ook niet verkocht in het station (alleen alcoholvrij) en dat er geontroleerd op je zitplek.

Guatapé

Op ongeveer 2 uur rijden van Medellín ligt het kleurrijke kleine dorpje Guatapé. Het staat niet alleen bekend om de kleuren, maar voornamelijk om de grote rots die iets buiten het stadje ligt: Piedra del Peñol. Een fijne bestemming voor minstens 1 dag die goed te bereizen is vanaf Medellín. Wil je meer weten over Guatapé en wat je daar kan doen? Lees dan hier verder.

Hoe kom je there and back?

Busstations

Medellín kent twee grote busstations, Terminal del Norte en Terminal del Sur. Afhankelijk van je bestemming, vertrek je van een van deze busstations. Kom je van verder zoals Cartagena of Bogotá dan kom je aan op Terminal del Norte. Wil je bijvoorbeeld naar Guatapé, dan vertrek je en kom je aan op Terminal del Sur.

Metro

Medellín is de enige stad in Colombia die een metrostelsel heeft. Het is geen uitgebreid metrostelsel en de treinen rijden ook alleen bovengronds, maar middels de metro verplaats je je vaak sneller van A naar B dan met een taxi of bus. Op onderstaand kaartje zie je de metrolijnen staan. Je kan voor de metro kaartjes kopen bij de balie of bij de automaat. Kaartjes kosten 2.900 pesos/€0,70 per rit, onafhankelijk van hoe lang je reis is. Zodra je het station uitstapt, is je ticket niet meer geldig. Je kan ook (bij de automaat) een metrokaart kopen. Deze is oplaadbaar en scheelt je vaak veel tijd als je in de rij moet gaan staan om een ticket te kopen. De metrokaart kost eenmalig 6.000 pesos/€1,50 en is daarna oplaadbaar bij zowel de automaat als bij de balie. Als je samen reist kan je de metrokaart ook samen gebruiken, door hem om de beurt te scannen.

Taxi

In Medellín rijden vele taxi’s. Het is een heel gemakkelijke manier om van A naar B te komen. Ook vele taxi applicaties werken in Medellín zoals Uber, Didi of Beat. Maar ook de ‘gewone’ gele taxi’s werken goed. Bij deze taxi’s is het altijd wel aan te raden van tevoren een prijs af te spreken. Er zijn bijna geen taxi’s met een meter, en als ze die hebben is een vaste prijs van tevoren vaak voordeliger. Wil je meer weten over de verschillende taxi applicaties en welke je het beste kunt gebruiken? Lees dan het artikel over het vervoer in Colombia.