Ipiales, Colombia

Ipiales

Content.

Op 10 minuten rijden van de grens met Ecuador ligt Ipiales. De stad zelf is geen reden om naar toe te reizen, maar de Kathedraal Las Lajas wel. Dit is dan ook eigenlijk de enige reden en bezienswaardigheid in Ipiales die het waard maken om er naar toe te reizen. De stad zelf is niet bijzonder en het is dan ook aan te raden goed op te letten ’s avonds. Wat kan je doen in Ipiales en hoe kom je there and back?

Santuario Las Lajas

Deze bijzondere en prachtig gebouwde kathedraal ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Ipiales. Kathedraal de las Lajas is gebouwd naar aanleiding van de legende dat in 1754 een Indiaanse moeder met haar doofstomme dochter schuilden in de kloof voor slecht weer. Tijdens het schuilen verscheen de maagd Maria en kon de dochter plots spreken. Sindsdien is er een schildering van Maria achtergebleven en wordt de grond waar de kathedraal staat nog steeds gezien als heilige grond.

Waar er volop verkopers staan, mag dat vlak bij en rondom de kathedraal niet.

In het begin van de 19e eeuw werd er een kleine kapel gebouwd en van 1914 tot 1949 is de rest van de kathedraal gebouwd en wordt nu gezien als één van de 7 wonderen van Colombia.

De kathedraal ligt prachtig gelegen, midden in een kloof, gebouwd over een rivier met omliggende watervallen en bergen. Met heel veel details is de kathedraal een plaatje om te zien. Overdag tot aan het begin van de middag valt het daglicht het mooiste op de kathedraal. Maar als ’s avonds de zon ondergaat, gaan tussen 18.00 – 18.30  uur lampen aan en wordt de kerk in meerdere kleuren verlicht. Prachtig om te zien en daarom een toffe plek om te bezoeken.

De kathedraal is gratis om te bezoeken en je kan er ook in. Dagelijks zijn er op meerdere momenten missen die je kan bijwonen. De paden om de kathedraal heen zijn goed onderhouden en er zijn meerdere paden, naar uitkijkpunten zodat je de kathedraal van meerdere hoeken kan bekijken.

Goed om te weten dat de kathedraal een belangrijke maar ook veel bezochte plek is voor lokale mensen. Voornamelijk in de weekenden en feestdagen kan het er erg druk worden. Als je het kan plannen, en je wilt de kathedraal iets meer voor jezelf, dan is het aan te raden om door de weeks te gaan.

Je komt bij de Kathedraal de las Lajas met de taxi of met een minibus. Op de kruising van Calle 4 en Carrera 6, op 3 blokken van het centrale plein, vertrekken witte minibussen met Las Lajas erop. Een enkele reis kost 3.000 pesos/€0,75 per persoon en de minibus vertrekt met een minimum van 4 personen.

Museum

Naast de kathedraal is een museum gevestigd. In het museum zijn voornamelijk archeologische en religieuze relekwieën te vinden. Het museum is dagelijks geopend van 7.00 – 12.00 uur en 14.00 – 17.00 uur en kost 3.000 pesos/€0,75.

Kabelbaan

Voor een ander uitzicht over de kathedraal de las Lajas, kan je met de kabelbaan, el teleférico. Deze start en/of eindigt bij de kathedraal of hogerop in de bergen. Een enkele rit duurt ongeveer 30 minuten. De onderstaande prijzen zijn voor volwassenen, kinderen betalen 7.000 pesos/€1,75. Door de weeks zijn de prijzen 10.000 pesos/€2,50 enkele reis, en 16.000 pesos/€4 heen en weer. In de weekenden en op feestdagen betaal je 12.000 pesos/€3 voor een enkele reis en 20.000 pesos/€5 voor heen en weer. De kabelbaan is dagelijks geopend van 9.00 – 19.00 uur door de weeks en van 7.00 – 20.00 uur in de weekenden en op feestdagen.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Ipiales met de bus vanuit Cali. De reis duurt ongeveer 13 uur voor zo’n €13. Ipiales ligt op ongeveer 10 minuten rijden van de grens met Ecuador. Dit maakt dat Ipiales een makkelijke tussenstop is voor of na de grensovergangen. Wil je meer informatie over de grensovergang van Colombia met Ecuador, lees dan hier verder.

Je kan vanuit Ipiales doorreizen naar Ecuador, Pasto, Popayan, Cali of San Augustin. Op de website Redbus kan je accurate reisinformatie vinden voor de bussen die gaan.