Grensovergangen Colombia

Content.

Grensovergang Panama – Colombia

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen)

》Extra dollars om te wisselen naar Colombiaanse Pesos

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Colombia.

Panama en Colombia zijn met land aan elkaar verbonden, maar het is niet mogelijk over land de grens over te steken. Om toch van Panama naar Colombia te reizen of visa versa zijn 2 opties. Je kunt per vliegtuig of per (zeil)boot van  Panama naar Colombia reizen.

De eerste optie is vrij straightforward. Het enige dat je naast je paspoort nodig hebt als je Colombia binnenkomt, is een bewijs wanneer je het land weer verlaat. Als je een vliegticket hebt kan je die daarvoor gebruiken. Weet je niet wanneer je Colombia verlaat? Dan kan je een zogenaamd Onward ticket aanschaffen (Google onward ticket). Dat kost ongeveer €12 en is een nep vliegticket, die overal geaccepteerd wordt. Zodra je aankomt op het vliegveld in Colombia, waar dan ook, is het aan te raden direct wat contant geld te pinnen op het vliegveld. Dat maakt het gemakkelijker om direct door te reizen met de taxi of openbaar vervoer.

Over zee naar Colombia reizen vanaf Panama is een heel gebruikelijke optie. Niet alleen gebruikelijk, het is ook nog eens de meest toffe grensovergang die je waarschijnlijk zult meemaken. Je reist namelijk eerst een aantal dagen via de tropische San Blas eilanden van Panama, voordat je de oversteek over open zee zult maken naar Colombia. Je komt aan in Cartagena en kan vanaf daar je reis vervolgen. De crew van de boot zal de gehele grensovergang voor je verzorgen, van het verkrijgen van de exit stempel tot aan de binnenkomst met entree stempel. Hiervoor heb je alleen een vaccinatiebewijs van Covid-19 nodig, een uitreisticket hoeft niet.

Grensovergang Ecuador – Colombia

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen)

》Extra dollars om te wisselen naar Colombiaanse Pesos

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Colombia.

Reis je vanaf Ecuador naar Colombia dan kan je ten noorden van Nueva Loja over de grens Puente International. Een meer gebruikelijke grens tussen Ecuador en Colombia is de grensovergang bij Tulcán, Rumichaca genaamd. De grens bestaat uit een gele brug en is gemakkelijk en heel duidelijk. 

Je komt bij de grens door met de taxi naar de grens te gaan. Deze rit duurt ongeveer 20 minuten en kost een paar dollar. Bespreek een prijs van tevoren af. Het belangrijkste is dat je eerst je exitstempel haalt bij het migratiekantoor van Ecuador. Laat je daar dan ook afzetten door de taxichauffeur. 

Daarna loop je de gele brug over en ga je naar het migratiekantoor van Colombia. Controleer de huidige inreiseisen van Colombia, maar waarschijnlijk heb je niet meer nodig dan bovenstaande. Voor foto’s van de grensovergang (maar dan van Colombia naar Ecuador) kan je bij de highlights van Ecuador kijken op onze instagram. 

Als je je toegangsstempel hebt, kan je je reis vervolgen. Er staan vaak vele gele taxi’s te wachten die je naar het centrum van Ipiales brengen. Dit duurt 10 minuten en kost ongeveer 10.000 pesos/$2,50, spreek ook hier weer een prijs van tevoren af.

Ook staan er mensen bij de grens om geld te wisselen. In Colombia wordt betaald met Colombiaanse Pesos (4.000 pesos staat zo’n beetje gelijk aan $1). Het is aan te raden van tevoren de huidige wisselkoers op te zoeken zodat je weet hoeveel dollars je kan ruilen voor pesos. Over het algemeen houden de mensen bij de grens een schappelijke wisselkoers aan. 

Altijd goed om in gedachten te houden:

》Houd altijd al je spullen zelf bij je, ook al als mensen zeggen dat je ze ergens neer kunt zetten. 

》Koop nooit iets van iemand die geen officiële papieren of uniform heeft. Alles wat echt nodig is, gebeurt in de officiële gebouwen. 

》Je hoeft niets te betalen als je Ecuador uit gaat en Colombia ingaat. Doe dat dan ook niet.

Vanuit Ipiales kan je doorreizen naar Pasto om vervolgens door te reizen naar Cali, Salento of de Tatacoa woestijn. Je kunt ook een dagje in Ipiales blijven om een bezoek te brengen aan Santuario de las Lajas, op ongeveer 20 minuten van Ipiales. Een prachtig bouwwerk, gebouwd over de Quebrada de el Morro rivier. Meer weten over Ipiales? Lees dan hier verder.