Cartagena

Content.

Cartagena is een populaire bestemming vol kleur, muziek, salsa, muurtekeningen en sfeer. De stad is gelegen in het noordwesten van Colombia en daarmee een ideale uitvalshaven voor een bezoek aan de bezienswaardigheden in het noorden. Cartagena is een bezienswaardigheid opzich zelf waar je je gemakkelijk een aantal dagen kan vermaken. De stad staat nooit stil. Vooral niet als de zon ondergaat en de lampen en muziek aangaan. Dan hoor je overal (live)muziek en zie je mensen dansen in de cafés en straten. Maar er is meer te doen dan dansen!

Getsemaní en Old Town

De bekendste wijken van Cartagena zijn Getsemaní en Old Town. Getsemaní staat bekend om de streetart en vlaggetjes die van huis tot huis gespannen zijn. Elke nieuwe straat die je inloopt, heeft weer nieuwe kleuren en muurschilderingen. Ook de streetfood is lekker in Getsemaní. Het bekendste gerecht is toch wel de Arepa. Het is een op mais gebaseerd broodje dat gevuld wordt met (mozarella)kaas, groenten en/of vlees. Vele variaties zijn mogelijk. En vaak betaal je er maar een paar euro voor.

Het andere gedeelte van het historisch centrum is Old Town. In dit gedeelte vind je meer koloniale hoge huizen met elk hun eigen kleur. Ook is Old Town omringd door een stadsmuur. Dit is een populaire plek om overheen te lopen en aan het einde van de dag met een biertje neer te strijken en de zon onder zien gaan. In Old Town vind je ook veel restaurants en winkels. Ook de kathedraal van Cartagena is daar gelegen.

Beide wijken zijn heerlijke plekken om rond te lopen. Verbaas je niet als je op elke hoek van de straat wat kan kopen of iets aanboden wordt. Van schilderijen tot vers fruit en van souvenirs tot tours, er is vanalles te krijgen. ’s Avonds, vooral in het weekend, is de stad een bruisende plek. Er zijn meerdere straatoptredens te zien en muziek klinkt door de straten en pleinen. Waar je ook loopt, je vindt wel een plek om een drankje te drinken en te dansen. Café Havana heeft elke woensdag tot en met zondag live muziek en daarbij wordt het dansen niet overgeslagen. Wil je Café Havana bezoeken op deze dagen in de avond, dan betaal je 40.000 peso/€10 entree en houd er rekening mee dat het café zelf niet goedkoop is. Maar de sfeer is goed! Een ander café met live muziek is Tertulia, net iets verderop. Maar buiten deze cafés om vind je nog een tal van andere plekken en pleinen met muziek. Vervelen hoef je je niet in Cartagena.

Verken de stad

Naast je eigen wandeltour doen door Getsemaní en Old Town te lopen zijn er ook andere manieren om de stad te verkennen. Dit kan bijvoorbeeld met een free walking tour of free fiets tour te doen. Je loopt of fietst dan door de stad en leert de wijken en straten alvast kennen. Het is aan te raden deze tours vaak aan het begin van je reis/aankomst te doen in een stad, zodat je de stad daarna een beetje beter kent. Ook een tip aan de gids achteraf is aan te bevelen.

In Cartagena worden er meerdere stadtours aangeboden. Denk aan een hop on hop off bus en streetfood tour of een meer georganiseerde tours langs de muurschilderingen, over de stadsmuur of een koffietour. De prijzen van de tours variëren per activiteit maar beginnen rond de €25.

Stadspark

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad dan kan je naar het stadspark Parque Centenario. Midden in de stad en vol dieren. Je kan er apen, luiaarden, leguanen en vele vogels spotten. Fijn dus voor een afwisseling tussen alle muziek, kleuren geuren van de omliggende wijken.

Neem een salsales

In het land van de salsa is dansen dagelijks inbegrepen en bijna onvermijdelijk. Voor een dansles of gewoon (weer) even dansen, kan je bijvoorbeeld bij Crazy Salsa terecht. Dit is een dansschool waar je, voor alle niveaus, danslessen kan krijgen, in een groep of privé. Prijzen starten vanaf 60.000/€15 en je kan contact met hen opnemen via een sociaal media (instagram of facebook).

Castillo de San Felipe de Barajas

Castillo de San Felipe de Barajas is het grootste en immense kasteel dat de Spanjaarden gebouwd hebben in hun kolonies. Het is net iets buiten de wijk Getsemaní gelegen en is toentertijd, in 1536, gebouwd als bescherming tegen de piraten en andere vijanden. De locatie is strategisch, waarbij men goed overzicht kon houden over de zee en over het land/de stad. Het kasteel heeft heel dikke muren waar je tussen de kantelen kan staan, een groot gangenstelsel en meerdere uitkijkpunten over de stad. Wil je het kasteel bezoeken dan kan je er dagelijks terecht tussen 7.00 – 18.00 uur. De openingstijden en -dagen kunnen afwijken op speciale dagen. Dit kan je online controleren. Het kasteel bezoeken kost 27.000 pesos/€6,75.

Boottochten

Cartagena ligt aan de rand van Colombia en de zee is dan ook belangrijk voor de stad. In de vrachthaven liggen dagelijks de grootste vrachtschepen aangemeerd. Maar ook de kleinere havens zijn actief en dagelijks in gebruik. De haven Manga wordt voornamelijk gebruikt voor de kleinere boten en schepen. In de haven Muelle de los Pegasos liggen voornamelijk de schepen en boten die gebuikt worden voor de plezier vaart. Hier kan je dan ook met een boot tochten maken.

Omliggende tropische eilanden

Rondom Cartagena vind je meerdere (tropische) eilanden waar je middels een dag- of meerdaagsetrip naar toe kunt gaan. Onder andere de Rosario Eilanden en het Barú schiereiland zijn populaire bestemmingen om te ontsnappen aan de stad. De Rosario eilanden zijn alleen te bereiken per boot, waarbij je uit meerdere eilanden kan kiezen. Barú is een schiereiland en verbonden met een brug, waardoor je er, niet alleen met de boot, maar ook met de taxi en bus kan komen. Net als de stranden rondom Cartagena, zoals Playa Marbella, zijn de eilanden populair en toeristisch. Houd rekening met drukte, voornamelijk in het weekend en op speciale dagen. Wil je de drukte een beetje vermijden dan is het het beste om meerdere dagen te gaan en een wat verder gelegen accomodatie te kiezen. Je reis naar de eilanden kan je gemakkelijk in het centrum van Cartagena boeken. Er zijn vele toeristenbureau’s die je kunnen helpen. Wil je een boot voor jezelf, dan kan je het gemakkelijkste naar de Muelle de los Pegasos haven gaan. Vanaf daar vertrekken de meeste boten naar de eilanden. Je zou zelf een kapitein aan kunnen spreken om een deal te sluiten.

Zonsondergang tour

Niet alleen boottochten voor een hele dag zijn mogelijk, ook een dagdeel kan je op het water vertoeven. Daarbij is het zien van de zonsondergang vanaf het water een heel leuke optie. Meerdere boten vertrekken vanaf de haven in de binnenstad, Muelle de los Pegasos. Je kan op de dag zelf langs de haven lopen en een kapitein aanspreken (ook voor naar de eilanden bijvoorbeeld). Wil je wat meer zekerheid of meer gemak, dan vind je online ook meerdere opties. De meest gangbare zijn het grote oude piratenschip en de grote catamaran Bona Vida. Je kan online boeken of via WhatsApp. Vaak beginnen de prijzen rond de €20 en is een drankje en hapje inbegrepen. Je vertrekt om 17.00 uur en komt rond 19.00 uur weer terug, waarbij je de haven uitvaart, richting open zee en uitzicht hebt over de skyline van Cartagena terwijl de zon ondergaat.

Hoe kom je there and back?

Cartagena is de grootste stad in Noord Colombia. Veel mensen bereiken de stad per vliegtuig, bus of per boot vanuit Panama.

In de stad kan je veel lopend bereiken, afhankelijk van waar je accomodatie is. Verblijf je bij Getsemaní en Old Town in de buurt, dan kan je veel lopen.

In Cartagena rijden taxi’s/Ubers om langere afstanden in de stad te overbruggen. Bijvoorbeeld naar het vliegveld, dat relatief dicht bij het centrum ligt of ’s avonds naar je ho(s)tel.

Cartagena heeft aan de rand van de stad Terminal de Transporte. Een busstation met bussen die naar grotere steden rijden zoals Medellin en Bogotá. Als je op de website kijkt van het busstation kan je online de busritten en tijden bekijken. Maar ook tickets boeken en reserveren zodat je verzekerd bent van je ticket. Voor bestemmingen zoals Barranquilla en/of Santa Marta is een shuttlebus aan te raden. Deze minibussen zijn vaak sneller dan de touringcars en zijn nog steeds heel betaalbaar. Zowel Berlinastur als Marsol rijden heen en weer van Cartagena naar Santa Marta met Barranquilla als tussenstop. Beiden kosten 60.000 pesos/€15 naar Santa Marta voor 4,5 uur.