Minca, Santa Marta en omgeving

Content.

Het noorden van Colombia is een uitgestrekt gebied dat ruige stranden, koloniale steden, woestijn en regenwoud bevat. Wat is er te doen in deze regio? Bezoek het bergdorp Minca, hike een 4 – daagse tocht naar de verloren stad, ga sand boarden in de Guajira woestijn of surf bij Palomino.

Minca

Verborgen tussen de bergen van het Sierra Nevada Nationaal Park, ligt Minca. Op ongeveer 650 meter hoogte gelegen in een omgeving vol prachtige uitzichten. Minca is een klein dorpje dat eigenlijk alleen bestaat uit twee hoofdstraten. Aan deze straten liggen restaurants, winkeltjes en cafés. Buiten het centrum liggen de meeste ho(s)tels, vaak in de bergen gelegen voor de mooiste uitzichten.

Je zou door de mooie omgeving en rustige sfeer niet zeggen dat Minca een onrustige en tragische geschiedenis achter de rug heeft. Decennia geleden floreerde de regio als koffie regio met vele koffieplantages, waarbij de regio van Minca gezien wordt als een van de oudste koffieregio’s. Echter de export stopte na de 2e wereldoorlog door een gebrek aan vraag. Daarna namen al snel guerrilla groepen de regio (met geweld) over en werd de omgeving voornamelijk gebruikt voor de drugshandel. Met corruptie en geweld werd Minca overgenomen en geïsoleerd van de rest van Colombia. Vele inwoners verlieten daardoor het dorp en vertrokken naar Santa Marta of verder. Maar een enkele inwoner die er van origine woonde bleef. Tot de overheid uiteindelijk ingreep en Minca hersteld kon worden. En dat herstel gaat goed, waar steeds meer mensen Minca en de regio, en vooral de rust en uitzichten, weten te vinden. En terecht, Minca is een heerlijke plek om te zijn!

Wil je graag gaan hiken of voornamelijk ontspannen, Minca is the place to be. Je kunt je er gemakkelijk 3 dagen vermaken. Wat is er te doen in Minca?

Wandelen

Minca is een ideale plek om te wandelen. In de omgeving vind je vele watervallen en hikes naar uitkijkpunten. De mooiste watervallen zijn de Marinka waterval, Pozo Azul en de Verstopte waterval (Cascada Perdida/Escondida). De Marinka waterval ligt ten zuiden van Minca op ongeveer 4 km vanaf het centrum. Het is een prachtige dubbele waterval met 2 plateaus en watervallen. Je kunt er zwemmen, er is een restaurant, toiletten en er zijn hangnetten om te relaxen en van de omgeving te genieten. De paden rondom de waterval zijn goed onderhouden. Entree voor de Marinka waterval is 10.000 pesos/€2,50. Je komt er lopend (1,5 uur vanaf het centrum, houd rekening met modder in het regenseizoen), met een mototaxi (dirtbike), voor ongeveer 10.000-15.000 pesos/€2,50-3,75 enkele reis of een 4×4 auto voor 30.000-40.000 pesos/€7,50-10,00 per persoon.

De Pozo Azul waterval is vrij populair en hier kan het in het weekend dan ook vrij druk zijn. Je loopt er in ruim een uur naar toe vanaf het centrum. De Verstopte waterval (Cascada Perdida/Escondida) ligt op ongeveer 30 minuten lopen vanaf het centrum.

Voor een wandeling naar uitkijkpunten zijn de Los Pinos hike, wandelen naar Finca San Rafael en de weg naar Nuevo Mundo aan te raden. Onderweg en ter plekke heb je uitkijkpunten over de omgeving en de bergen van het Sierra Nevada Nationaal Park.

Goed om te weten

Minca ligt tussen de bergen en heeft een ander klimaat dan Santa Marta, dat maar 15 kilometer verderop ligt. Dit betekent dat er meer regen valt in Minca. Het hele jaar door kan het dagelijks regenen. Vaak alleen in de middag een paar uur. Maar tijdens het regenseizoen kan het ook wel eens de hele dag regenen en worden vele paden nat en modderig. Een regenjas, paraplu en/of regenhoes, en schoenen die tegen modder/water kunnen zijn aan te raden om mee te nemen.

Koffie- en/of cacaotour

Minca staat, ondanks dat het niet gelegen is in de koffie regio van Colombia, bekend om de koffie- en cacaoplantages. Daardoor kan je ook heel goed een koffie- en/of cacaotour doen in Minca. De meest populaire fincas (boerderijen) om te bezoeken zijn La Candelaria en La Victoria waarbij je het proces van boon tot kopje koffie of chocolade leert en vaak is een proefronde inbegrepen. In het oogstseizoen zie je ook hoe de bonen groeien en geplukt worden. Veel georganiseerde tours combineren een koffieboerderij met een bezoek aan een waterval zodat je een middag tot dagvullend programma hebt. Je kunt ter plekke boeken via je ho(s)tel of stap bij een van de meerdere toeristenbureau’s naar binnen. Je kunt ook zelf contact opnemen met een van de koffieboerderijen in de omgeving en vragen naar de mogelijkheden en zelf een tour doen.

Vogels spotten

Minca is omgeven door een rijke biodiversiteit. Voornamelijk vele soorten (tropische) vogels hebben de omgeving tot hun huis gemaakt. Een ideale en prachtige plek om op zoek te gaan naar de mooiste en kleurrijkste vogels. Je kan zelf gaan, maar met een 3 uur durende tour zie je ontzettend veel. Een gids neemt je mee en weet precies de vogels te vinden. Je kan toekans, valken, parkieten, ara’s en vele andere vogels spotten. Vaak zijn de tours van 6.00 – 9.00 uur in de ochtend en je betaalt ongeveer 50.000 pesos/€12,50. Een tip kan je zelf bepalen als je dat wilt geven aan je gids. Je kan je tour regelen in je ho(s)tel of bij een van de toeristenbureau’s in het centrum.

Motor huren

De omgeving bij Minca is prachtig. Wandelend zie je al veel, maar de omgeving is uitgestrekt waardoor je lang niet alles lopend kan zien. Middels het huren van een motor/dirtbike kan je verder de bergen in trekken. Ook kan een dirtbike je overal over de paden brengen, zelfs als deze zandwegen met modder zijn. Je kan een motor huren voor een dag(deel) en je betaalt voor een hele dag ongeveer 130.000 pesos/€32,50. In het centrum zijn meerdere plekken te vinden waar je een motor kunt huren.

Relaxen

Ondanks alle activiteiten te doen in Minca, is het ook ene heel fijne omgeving om te ontspannen. Veel reizigers gebruiken het stadje om na de Lost City Trek bij te komen van de 4 – daagse hike. Maar niet alleen dan, Minca heeft vele (eco) ho(s)tels met prachtige uitzichten om een dag of wat hangend in je hangmat door te brengen. Er is veel keuze dus je vindt altijd wel een fijne plek binnen je budget. Hoewel het klimaat niet tropisch is, zijn er ook meerdere hotels te vinden met een zwembad.

Eten en drinken

In het centrum van Minca vind je veel leuke plekjes om te eten en te drinken. Voor een heerlijke kop koffie kan je naar Duni gaan. Vers gebakken brood, zoals baquetes en chocoladebroodjes, koop je bij bakkerij La Miga Panaderia. Als je vanaf Duni omhoog loopt, kom je vanzelf bordjes tegen voor Casa Loma. Het is even 15 minuten omhoog lopen, via traptreden en goed aangelegd pad, maar dan kan je genieten van een uitzicht over de bergen en Santa Marta. En ook van een heerlijke vegetarische sandwich of salade. Voor een burger met zelfgebouwen bier in eigen brouwerij kan je naar Lazy Cat of voor de keuken uit het Midden Oosten kan je naar Marhaba.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Minca met een minibus vanuit Santa Marta. Je komt in Santa Marta vanaf Cartagena met een shuttle of lokale bus. De shuttles van Marsol en Berlinastur zijn het gemakkelijkste en het meest efficiënt. Het gaat om minibussen waar ongeveer 20 mensen in kunnen en er is airconditioning (fijne temperatuur). Beide kosten 60.000 pesos/€15 en rijden in ongeveer 4,5 uur van Cartagena naar Santa Marta. Je komt aan bij het eigen busstation van de busmaatschappij. Marsol rijdt zo’n 6 keer per dag om 6.00/8.00/10.00/12.00/14.00/16.00 uur vanuit Cartagena naar Santa Marta. Terug vanuit Santa Marta gaan ze om 7.00/9.00/11.00/13.00/15.00 uur. De bussen van Berlinastur vertrekken ongeveer elke 15 minuten en hebben ook gratis WiFi aan boord. Zij rijden af en aan tot 17.00 uur van Santa Marta naar Cartagena en tot 18.00 uur van Cartagena naar Santa Marta.

De bussen naar Minca vertrekken vanaf de publieke markt (Google Mercado Público de Santa Marta of Bus to Minca) in Santa Marta. Ze vertrekken ongeveer elke 25 minuten, kosten 9.000 pesos/€2,25 per persoon en rijden in ongeveer 45 minuten naar Minca. Wil je terug naar Santa Marta dan ga je met dezelfde bus. Let er wel op dat de bussen alleen gaan bij een minimum van 6 personen. Het kan dus zo zijn dat je moet wachten en ze niet elke 25 minuten gaan. De laatste bus uit Minca naar Santa Marta gaat om 18.00 uur. Je kunt ook met de taxi van Santa Marta naar Minca of visa versa. Bespreek van te voren altijd eerst een prijs af. Dat zal rond de 25.000 pesos/€5,75 per persoon zijn voor ongeveer 30 minuten.

In Minca zelf kan je veel lopend bereiken. Om bij je hotel of een bezienswaardigheid zoals een waterval te komen kan je lopend, met een mototaxi (letterlijk motor/dirtbike) of met een 4×4 auto. Afhankelijk van de afstand betaal je ongeveer 15.000 pesos/€3,75 voor een motor en 40.000 pesos/€10 voor een 4×4 auto. Dit is een gemiddelde prijs per persoon, de afstand en de staat van de weg is afhankelijk voor de prijs.

The Lost City Trek

Een populaire meerdaagse hike is Lost City Trek. Het is een meerdaagse wandeltocht door de jungle naar een verloren stad in de bergen van het Sierra Nevada Nationaal Park. De stad is herondekt in 1972 en waarschijnlijk gebouwd door de Tayrona indianen. Je komt er alleen maar lopend en dat maakt het bezoeken van de Ciudad Peridad extra speciaal. Je kunt de stad alleen bezichtigen als je met een tour meegaat. Er zijn een aantal tourorganisaties die de tour aanbieden in 3, 4 of 5 dagen tijd. In principe loopt iedereen dezelfde route naar de stad met een aantal stops in slaapkampen. En na het bezoeken van de stad loop je dezelfde route terug. Tussentijds heb je meerdere uitkijkpunten, koel je af in verfrissende riviertjes en kan je ook de lokale Kogi indianen ontmoeten die een afstammeling van de Tayrona indianen zijn.

De wandeltocht is pittig met een hoge luchtvochtigheid en lange wandeldagen. Ben je op zoek naar een uitdaging, dan kan je deze tocht overwegen!

De prijs voor de Lost City Trek wordt door de overheid bepaald en is een vaste prijs van 1.400.000 pesos/€350. Daarbij zit alles inbegrepen qua eten en drinken, slaapgelegenheid en een gids. Prijzen hoef je niet te vergelijken, maar je kan wel kijken welke tourorganisatie het beste bij je past.

Goed om te weten

Jaarlijks, vaak in september, is de Lost City Trek voor een aantal weken gesloten om de natuur te laten herstellen. Controleer online wanneer dit is, want de exacte data verschillen elk jaar.

Nationaal Park Tayrona

Tussen Santa Marta en Palomino, ligt het Nationaal Park Tayrona gelegen tegen de kust aan. Het park heeft een temropische jungle en wijdse stranden. Je mag maar bij een paar stranden zwemmen en het water in door een sterke stroming op bepaalde plekken, maar de stranden zijn ook al heel mooi om naar te kijken.

Het park heeft 2 ingangen, El Zaino en Calabazo. Bij El Zaino gaan de meeste mensen naar binnen. Je kunt vanaf deze ingang met een pick-up het eerste stuk van het pad gaan, zodat je dat niet meer hoeft te lopen. Dit is aan te raden, omdat het je veel tijd scheelt. Dit kost 5.000 pesos/€1,25. Je wordt gebracht bij Cañaveral en vanaf daar loopt er een pad via meerdere stranden naar het uitkijkpunt San Juan del Guia. Je kunt ervoor kiezen om daar te overnachten in een hangmat (reserveren kan je wanneer je je ticket koopt bij de ingang). Of je loopt verder naar een andere accomodatie bij Playa Brava bijvoorbeeld, zodat je de volgende dag naar de andere ingang Calabazo kan lopen via Playa Brava en Pueblito (dorp van de inheemse bevolking). Dit dorp is te bezoeken, maar lang niet altijd geopend voor bezoekers in verband met rituelen die uitgevoerd worden. Bij de ingangen kan je vragen of het die dag geopend is. Houd er rekening mee dat het pad tussen de Calabazo ingang en San Juan del Guia veel heuvelachtiger is en een aantal stijle stukken kent. Voor dit pad moet je meer tijd rekenen dan vaak aangegeven wordt. Ook bij de Calabazo ingang is een taxi mogelijk voor het laatste stuk. Dit is een motor en kost 20.000 pesos/€5. Je kunt er ook voor kiezen om bij een van de ingangen te overnachten, dit zijn vaak de wat luxere accommodaties, en vanaf daar het park te verkennen. Als je niet in Tayrona wilt overnachten, dan kan je er een dagtrip van maken door vanaf El Zaine naar het uitkijkpunt bij Sna Juan del Guia te lopen en via hetzelfde pad terug.

Goed om te weten

Het park is dagelijks geopend van 8.00 – 17.00 uur, laatste tickets worden om 15.00 uur verkocht. Het park is jaarlijks een aantal keer voor 2 weken gesloten. Elk jaar is dat anders, maar het is vaak rond het begin van het jaar, halverwege het jaar en in het najaar. Op de website van het park is dit te controleren. Tickets kosten 57.500 pesos/€14 (laagseizoen) en 68.000 pesos/€17 (hoogseizoen) per persoon. Elke keer als je het park betreedt, betaal je voor je ticket, ook als je er even uitgaat. Ook betaal je een belasting van 5.000 pesos/€1,25 per dag. Ook heb je je paspoort en Covid-19 vaccinatiebewijs nodig als je het park wilt betreden.

In het regenseizoen kan het best veel regenen en kunnen de paden het water lastig verwerken met veel modder tot gevolg. Houdt de actuele staat van de paden in de gaten of houd rekening met een wandeling door enkelhoge modder.

Hoe kom je there and back?

Je komt bij het Nationaal Park Tayrona met de bus vanuit Santa Marta (1 uur) of Palomino (1 uur). Er rijden heel frequent bussen heen en weer.

Palomino en Punta Gallinas

Palomino is een andere strandbestemming die steeds vaker bezocht wordt. Door een orkaan van een paar jaar geleden is een deel van het strand weggevaagd. Maar toch blijft het een plek waar mensen komen om te surfen, relaxen of tuben.

Punta Gallinas is het meest noordelijke punt van Zuid Amerika. De omgeving is gelegen in een woestijn en dit is dan ook een van de weinige plekken waar een woestijn de oceaan raakt. Je kunt er zelf komen door met het openbaar vervoer te gaan of een eigen auto te huren. Ook kan je met een tour die 3 dagen duurt. Zowel in Santa Marta, Palomino als in Riohacha kan je een tour regelen. Vaak betaal je rond de €150, voor 3 dagen, inclusief transport en eten en drinken, en slaap je in een hangmat of in een bed (extra toelage). Ook kan je ervoor kiezen om sand boarden in je tour toe te voegen (extra toelage).

Heb je geen 3 dagen de tijd maar wil je wel de omgeving verkennen? Je kan ook naar Cabo de la Vela reizen. Daar is de omgeving soortgelijk en de reis er naartoe is korter. Hier kan je ook goed surfen.

Goed om te weten

De regio van La Guajira die je doorkruist is een heel arme regio. Het is bekend dat er kinderen en mensen langs de kant van de weg kunnen staan, of de auto’s tegenhouden en pas laten gaan, als je daarvoor eten of drinken geeft. Het is aan te raden in ieder geval water en fruit mee te nemen. Water is schaars en daar is men het meest mee geholpen.