Salento, Colombia

Salento

Content.

Salento is gelegen midden in de koffie regio van Colombia. Maar het zijn niet de koffieplantages die de meeste bezoekers naar Salento laten komen. In de regio zijn de hoogste wax palmbomen ter wereld te vinden in de Cocora vallei en Samaria vallei. Het fijne centrum van Salento met vele restaurants, bars en cafés is een fijne uitvalbasis voor alle activiteiten die er te doen zijn vanuit Salento. Wat is er te doen in Salento en hoe je kom je there and back?

Het centrum

Salento is gebouwd in de heuvels en dat merk je in het centrum. Alle straten gaan op en neer en daarmee heb je vaak vele perspectieven op het stadje. De gekleurde raam- en deurkozijnen maken het tot een vrolijk geheel. Het centrale plein, Plaza de Bolívar, is omringd door restaurants, winkels, bars en cafés en is ook een ontmoetingsplek voor lokale inwoners. Calle Real (Carrera 6), is de belangrijkste straat van het stadje waar je de meeste souvenirwinkels vindt en ook de huizen het meest gekleurd en versierd zijn.

Uitkijkpunten

Als je vanuit Calle Real naar de trappen loopt, en vanaf daar omhoog loopt, dan kom je op het uitkijkpunt Mirador Alto de la Cruz. Vanaf hier heb je een uitzicht over Salento en de bergen daarachter. Loop je verder, de linkerkant op, dan kom je na een paar minuten uit op Mirador de Salento met daarachter Ecoparque Mirador Salento. Vanaf hier heb je uitzicht over het begin van de Cocora vallei, maar de palmbomen zie je vanaf daar niet. Als je vanaf het Ecoparque Mirador Salento naar rechts, naar beneden loopt, kom je in meer bebost gebied uit. Vooral hier heb je grote kans om de MotMot vogel te spotten. Je kan hem overal in Salento geregeld zien, maar tussen de bomen heb je de meeste kans.

Cocora vallei

De Cocora valllei is toch wel de hoofdattractie van Salento. Op ongeveer 10 km ten oorsten van Salento ligt de vallei gelegen. Bekend om de langste wax palmbomen ter wereld. De bomen kunnen wel tot 60 meter lang worden. Helaas is door onder andere slechte condities het aantal bomen sterk verminderd. Toch blijven de bomen en de omgeving een prachtige plek om eens te bezoeken.

De Cocora vallei is opgedeeld in een paar wandelgedeelte (zie kaartje). Op de plek waar je aankomt met de Willy start het wandelpad van de lange route (12 km). Deze lange route kan je 2 kanten oplopen. Vanaf het punt waar je aankomt tot aan de utikijkpunten bij de hoge wax palmbomen. Dit is de meest pittige variant, omdat je dan een langere afstand omhoog loopt. Visa versa kan ook. Dan kies je ervoor om eerst naar de uitkijkpunten te gaan en vervolgens naar beneden door de bossen en over de rivier te lopen de vallei in. Voor de langere route betaal je 5.000 pesos/€1,25 per persoon meer en je betaalt in de vallei (en niet bij het checkpunt boven in de bergen na de uitkijkpunten). Gedurende de wandeling kan je ook nog een uitstap maken naar een Kolibrie Reserve waar kolibries vliegen en er een plek is om pauze te houden. Je loopt hiervoor wel een extra stuk en je betaalt 15.000 pesos/€3,75 extra.

Goed om te weten voor de extra route is dat het een duidelijk pad is, maar het wel goed is rekening te houden met modder als het geregend heeft. Ook doorkruis je een aantal keer een beekje en moet je een paar keer de rivier oversteken. Hiervoor zijn hangbruggen gebouwd. Een paar stevige en dichte schoenen zijn aan te raden. En neem voor de zekerheid een regenjas mee.

De korte route is de route die alleen naar de utikijkpunten over de palmbomen en de valllei gaat. Kies je ervoor om (eerst) naar de uitkijkpunten te gaan, dan loop je vanaf de Willy eerst in ongeveer 20 minuten naar de ingang. Je passeert meerdere kraampjes en restaurants en kan al gelijk wat wax palmbomen zien staan. De entree is 10.000 pesos/€2,50 per persoon. Vanaf het loket kan je twee kanten op, de rode route en de blauwe route. De rode route is aan te bevelen, omdat de blauwe route stijl omhoog loopt en je daardoor ook een stuk van de vallei mist. Je kan de rode route omhoog lopen en via de blauwe route weer terug, via de uitkijkpunten.

Je komt in de Cocora vallei door vanaf het centrum met een Willy mee te gaan. Een Willy is een jeep taxi (vind je meer in de koffie regio van Colombia), waar wel 15 mensen in totaal in mee kunnen. De Willy’s vertrekken vanaf het centrale plein van Salento en kosten 4.000 pesos/€1 per persoon per rit. Je betaalt je tickets bij een klein loket dat ook op het plein staat en je betaalt je gelijk ook je terugrit. Je krijgt daarvoor een ticket, bewaar die goed. De rit van Salento naar de Cocora vallei duurt een kleine 30 minuten. Een Willy vertrekt bij voldoende personen. Het kan zijn dat je even moet wachten tot dat er een Willy vertrekt, of totdat er een Willy beschikbaar is (bij drukte).

Goed om te weten dat het weer in de Cocora vallei vooral in de ochtend vaak het beste is. Gedurende de dag verandert het weer en merk je vooral dat het in de middag bewolkter is. Het is aan te raden zo vroeg mogelijk in de ochtend te vertrekken. De Cocora vallei is geopend van 8.00 – 18.00 uur en de eerste Willy’s vertrekken vanaf 7.00 uur.

Samaria vallei

De Samaria vallei is een onbekendere wax palmbomen vallei, maar hier vind je nog veel meer wax palmbomen. Het mooie aan deze vallei is, is dat het gebied op privé grond ligt, waardoor de omgeving beter beschermd en bewaard wordt. Je komt hier ook alleen met een mountainbike tour van Salento Cicling. Dit is een tour die je kan doen. Je vertrekt in de ochtend met een jeep en mountainbikes vanuit Salento en rijdt naar de Samaria vallei. Je begint op hoogte en na een klein ritje om te testen rijdt je eigenlijk alleen maar naar beneden, naar Salento. Een gids, mountainbikes en lunch is inbegrepen. Je betaalt 210.000 pesos/€52.50, de tour duurt 5 uur en je kan bij het kantoor van Salento Cycling of online reserveren.

Andere activiteiten

Buiten de wax palmboom valleien om, worden er vele andere activiteiten aangeboden in Salento. Denk aan paardrijden (let er wel op dat de paarden er goed verzorgd uitzien), het doen van een koffietour bij een van de finca’s (koffieboerderijen) en het bezoeken van meerdere watervallen in de omgeving. Ook staat Salento bekend om zijn ‘trout’. Dit is forel vis en dit visgerecht is een specialiteit van de stad. Het wordt dan ook vaak en veel aangeboden.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Salento met de bus. De grootste dichtsbijzijnde steden zijn Pereira en Armenia. Kom je vanuit het zuiden, bijvoorbeeld vanuit Cali, dan reis je eerst naar Armenia en stap je daar over op een bus naar Salento. De bussen gaan vrij regelmatig, ongeveer elk half uur. Van Armenia naar Salento duurt ongeveer 1 uur en kost 5.500 pesos/€1,40. Kom je vanaf Medellin dan reis je eerst naar Pereira en stap je daar over op de bus naar Salento. Reis je eerst naar Riocucio (bijvoorbeeld vanuit Jardín), dan kan je de directe bus nemen vanaf Riosucio naar Salento. Deze bus gaat 1x per dag, om 12.30 uur en je ticket koop je op het busstation van Riosucio. De busmaatschappij heet Flota Occidental. De rit van Riosucio naar Salento duurt ongeveer 4 uur en kost 36.000 pesos/€9. De bus gaat via Pereira, maar je kan blijven zitten. Red je de directe bus niet naar Salento, dan reis je eerst naar Pereira en vervolgens naar Salento. Hiervoor gaan ongeveer elk half uur bussen. Je komt aan in Salento op de Terminal de buses de Salento. Deze terminal ligt op een kleine kilometer van het centrale plein van Salento.

Vanaf Salento naar Medellin gaat er 4x per dag een directe bus voor 70.000 pesos/€17,50 en vertrekt om 8.00/9.30/14.00/20.30 uur.. Houdt er rekening mee dat tussen Riosucio en Medellin (op het moment van schrijven) wegwerkzaamheden zijn door eerdere landslides, en de reis langer kan duren. De directe bus naar Riocucio vanuit Salento om over stappen voor de bus naar Jardín vertrekt dagelijks om 9.40 uur.

Wil je de omgeving van Salento in met de bus dan kan je bijvoorbeeld naar Filandia (via Armenia en kost 11.000 pesos/€2.75 enkele reis), Armenia (5.500 pesos/€1,40), Boquia (1.500 pesos/€0,30) of Posada Alemana (via Armenia, 8.700 pesos/€2,15). Deze minibussen vertekken vrij regelmatig vanaf het busstation Terminal de buses de Salento.