Jardín

Content.

Op 4 uur rijden van Medellín, en aan het begin van de koffieregio gelegen ligt het kleine stadje Jardín. Een van de parels van Colombia door de prachtige ligging, de vele activiteiten en het authentieke karakter. Jardín kent vele uitkijkpunten, prachtige watervallen en biedt genoeg mogelijkheden tot het maken van prachtige daghikes. Vaak wordt Jardín nog overgeslagen en geregeld gezien als een slaperig en rustig stadje. Het is er rustig, maar ook zeker levendig. Wat is er te doen in Jardín en waarom zou je het niet over mogen slaan? Hoe kom vanaf Jardín there and back?

Het centrum

Alleen al voor de sfeer en rust zou je naar Jardín kunnen komen. En de mooie gekleurde deuren en raamkozijnen. Het, relatief grote, centrale plein is een verzamelplek voor het hele dorp. Langs het plein vind je vele cafés en restaurants en dat wordt dan ook, voornamelijk door de locals, gezien als de ideale manier om elkaar te ontmoeten. Met een bak koffie in de hand neemt men een pauze van de dag.

De kathedraal, gelegen aan het plein, is gebouwd in een heel andere bouwstijl dan de meeste kerken en kathedralen in Colombia. De kathedraal is ook aanzienlijk groter dan de anderen. Je kan de kathedraal gratis bezoeken en van binnen zie je de vele versieringen en ramen met glas in lood.

Bij de kathedraal vind je meerdere cafés die heerlijke en goedkope koffie serveren. Een paar aanraders zijn Cafe Macanas en Cafelatte. Een aanrader voor een alternatief voor koffie is Milo. Dit wordt zowel koud als warm gedronken en lijkt op een combinatie van caramel en chocolademelk, maar is niet heel zoet. Er worden ook puddings en taarten van Milo gemaakt. Voor lekker brood ga je naar Ambrosía Taller de Pan en fijne Italiaanse restaurants zijn Bella Italia en Bon Appetit. Daarnaast verandert elke avond het plein in een streetfood walhalla, waar je rond kan lopen langs de verschillende kramen en waar je arepas, empanadas, gefrituurde kip, hamburgers en nog meer kan halen voor schappelijke prijzen.

Uitkijkpunten

Omdat Jardín in een dal gelegen is, zijn er rondom het dorp meerdere uitkijkpunten gevestigd, met ieder zijn eigen uitzicht. De mooiste en meest wijdse uitzichten heb je vanaf Mirador Cristo Rey de Jardín en Café Jardín. Je komt er lopend of met de (moto)taxi. Soms is, door de weersomstandigheden, het (stijle) pad vanaf het centum van Jardín naar Mirador Cristo Rey gesloten. Het is dus goed even navraag te doen over de huidige situatie van het pad. Je kan er dan nog wel komen vanaf Café Jardín, dat is dan ongeveer 10 minuten lopen.

Andere uitkijkpunten zijn van La Garrucha (zie hieronder) en vanaf La Herrerita. Die laatse is (ook) een café en heeft een hangnet waar je in kan relaxen met uizicht over de vallei en Jardín.

La Garrucha

Ten zuiden van Jardín vind je La Garrucha. Dit is een kabelbaan met 1 karretje dat van origine voornamelijk medewerkers en materialen naar boven bracht. Nu wordt de kabelbaan ook door (lokale)toeristen gebruikt om naar boven en/of naar beneden te gaan. De kabelbaan is niet heel stabiel, maar wel stevig en geeft een heel mooi uitzicht over de omgeving. Je kan naar boven lopen, start dan vanaf de gele brug bij Calle 9, en vervolg de weg die je kan vinden op Maps.Me. Als op een gegeven moment het pad niet meer duidelijk is, kan je het beste even de weg vragen aan locals, want je moet ook een stukje omhoog, off road. Je kunt ook eerst via La Herrerita lopen en vanaf daar in 10 minuten naar La Garrucha. Een andere mogelijkheid is omhoog te gaan met de kabelbaan. Het kan zijn dat je even moet wachten, de kabelbaan gaat voornamelijk op aanvraag en gaat van 8.30 – 18.00 uur. Wil je iets na 18.00 uur bijvoorbeeld naar beneden, dan kan je dat gerust nog even vragen. Een enkele reis kost 5.000 pesos/€1,25 per persoon.

Parque Naturel Jardín de Rocas

Net voor de gele brug op Calle 9, gaat er een andere weg naar Parque Naturel Jardín de Rocas. Het klinkt als een park, maar is eigenlijk meer een grote achtertuin van de eigenaars. Elke dag, tussen 16.30 – 18.00 uur, openen ze de tuin en kan je voor 10.000 pesos/€2,50 naar binnen om op zoek te gaan naar de Rotshaan. Een knaloranje vogel die voornamelijk aan het einde van de dag actief in en veel te vinden is in de tuin. De openingstijden kunnen elke dag een beetje afwijken, afhankelijk van hoeveel personen er zijn/komen.

Koffietour

Wil je graag weten hoe het koffieproces gaat? Wat er allemaal moet gebeuren voordat je je kopje koffie kan drinken? Jardín ligt in de koffieregio van Colombia en kent vele koffieboerderijen. Omdat Jardín nog niet zo vaak bezocht wordt door toeristen, kan je hier vaak op een authentieke wijze een koffietour volgen. Een paar bekende koffieboerderijen (fincas) zijn de koffietour bij Café Jardín en Margus. Een authentieke ervaring kan je opdoen bij Finca Los Angeles. De relatief kleine finca wordt gerund door een hardwerkende en lieve familie en dat zie je terug in hun finca. Je krijgt een rondleiding over de finca, leert het proces van bloem tot boon tot koffie en krijgt ook koffie om te proeven. Deze tour kost 35.000 pesos/€8,75 per persoon. Je komt op Finca Los Angeles met de (moto)taxi en die kost 20.000 pesos/€5 enkele reis. Andere koffietours kunnen duurder zijn en kosten tot wel 120.000 pesos/€30 per persoon.

Watervallen en hiken

De omgeving van Jardín kent vele wandelpaden en bergpartijen om te hiken. Dit maakt ook dat er in de regio meerdere watervallen te vinden zijn.

Cascada el Amor

Deze waterval ligt vlak bij Jardín, op ongeveer 20 minuten lopen vanaf het centrum. De waterval is niet heel spectaculair, maar je kunt er dus wel gemakkelijk naar toe lopen en je kan een bezoek aan de waterval combineren met de uitkijkpunten La Herrerita en La Garrucha.

Cascada Chorro Blanco

De waterval Chorro Blanco ligt ten noorden van Jardín en je kan deze waterval bezoeken in een dagtrip. Je kan er ook naar toe ter paard, voor meer informatie hierover kan je terecht bij je hotel of bij meerdere toeristenbureau’s in het centrum. Soms gaan paardritten niet door in verband met de slechte conditie van het pad.

Je kan de waterval ook bezoeken met een tour. Wil je zelf gaan, dan kan je naar de start van de hike lopen of met een gedeelde taxi gaan. Dit zijn jeeps genaamd Willy’s en de rit kost vaak een paar euro. Daarmee ga je naar het startpunt van de hike. De hike zelf naar de waterval kost ongeveer 2,5 uur en het kan helpen om de afdrukken van paarden te volgen, zodat je weet dat je de goede kant op gaat.

Grot en waterval Cueva del Espendor

Een andere bijzondere waterval is de Cueva del Espendor, dit is een waterval in een grot. Om hier te komen kan je met een tour gaan. Tours kosten 70.000 pesos/€17,50, daarbij is transport, gids en lunch inbegrepen.

Wil je zelf gaan, dan kan je de Willy (gedeelde jeep taxi) nemen. Er gaat er dagelijks 1 per dag, naar het startpunt van de hike. De Willy vertrekt vanaf Calle 8, bij Carrera 5, om 8.00 uur en kost 10.000 pesos/€2,50. Vanaf het startpunt van de hike loop je in ongeveer 1,5 uur naar de entree van de grot. Dit is een huis waarvan daan de wandeling naar de grot vertrekt. Je mag niet alleen naar de grot, dit gaat begeleid. Het kost 20.000 pesos/€5 om de grot te bereiken. Bij het huis krijg je wat te drinken, registreer je jezelf en wandel je vanaf daar in ongeveer 20 minuten naar de grot. De omgeving is groen en fris en het lijkt op het regenwoud. De grot is ook schitterend en heel speciaal om te zien met hoeveel kracht het water vanuit een gat uit de rots komt.

Eenmaal terug bij het huis kan je dezelfde route terug, maar je kan er ook voor kiezen om door de bergen te lopen naar Café Jardin. Dit is een route van in totaal 12 km, vanaf het begin van de hike, naar de grot en vanaf daar naar Café Jardín, om neer te ploffen met prachtig uitzicht op Jardín. In totaal ben je ongeveer 5 uur aan het lopen, zonder pauzes. Vanaf de grot is het een stuk door de bergen met prachtige vergezichten. Het is handig om Maps.Me te downloaden en te volgen, want het pad is niet altijd duidelijk. In het begin is het voornamelijk nodig om de hekken van de weilanden te volgen. Houd rekening met nat en drassig gras en modder. Er zijn een paar stijle stukken. Je passeert een aantal hekken waar je langs moet. Onderweg zie je ook geregeld grote watervallen uit de bergen komen en zijn de uitzichten heel mooi. Een prachtige daghike als je van wat uitdaging houdt.

Hike langs 4 watervallen

Een andere uitdagende daghike is een hike langs 4 watervallen. Het is verstandig om deze route met de klok mee te lopen, omdat er een aantal stijle gedeelten zijn, waarbij touwen zijn om je te helpen. Deze stukken zijn makkelijker te doen als je stijgt, dan als je daalt.

De route begint bij de brug over de Quebrada La Salada rivier, vlak bij Creo Ecolodge Jardín. Je komt er met een Willy (gedeelde jeeptaxi), die dagelijks vertrekt om 8.30 uur vanuit Jardín. Vanaf het begin van de hike loop je eerst naar de waterval Cascada La Escalera, deze bereik je al binnen 30 minuten. Vervolgens loop je naar de Fall of the Dragon, Cascada Cueva de los Guácharos en Cascada Salto del Angel. Een aantal prachtige watervallen, maar de route is pittig. Houd rekening met stijle ondergronden, het doorkruisen van een aantal rivieren (geregeld dieper dan beekjes) en modder. De hike duurt in totaal zo’n 6 uur, zonder pauzes.

Overige activiteiten

Naast bovenstaande activiteiten biedt Jardín ook tal van andere sportieve activiteiten aan. Denk aan paardrijden (het is wel belangrijk goed te kijken of het paard er goed verzorgd uitziet), paragliden over de omgeving, fietsen met onder andere mountainbikes en poolen en biljarten. Dat laatste gebeurt op meer plekken in Colombia, zoals in San Gil, waar er diverse zalen beschikbaar zijn met pool- en biljarttafels. Je huurt vaak al een tafel voor 6.00 pesos/€1,50 per uur. Een leuke manier om de dag mee af te sluiten.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Jardín met de bus vanuit Medellín. De bus doet er ongeveer 4 uur over, vertrekt vanaf Terminal de Transporte Sur. Je kan je tickets online boeken via Redbus (zie artikel vervoer Colombia) of in de terminal zelf. Bustickets kosten ongeveer 34.000 pesos/€8,50.

Je kan ook vanuit Salento/Pereira naar Jardín reizen. Dan neem je eerst de bus naar Riosucio, zo’n 4 uur en stap je daar over op de bus naar Jardín. Vanuit Salento gaat er dagelijks een directe bus naar Riosucio, om 9.40 uur (via Pereira), voor 36.000 pesos/€9. In Riosucio neem je transport naar Jardín. Je kan op 2 manieren reizen, via de snelweg of via de bergen. Via de snelweg is comfortabeler, maar duurt langer en kost 35.000 pesos/€8,75. Via de bergen ga je over een zandweg, die veel hobbelt, maar met prachtige uitzichten. Deze rit duurt 4 uur, kost 25.000 pesos/€6,25. Voor deze laatste rit zijn er twee transportopties, of je gaat met een minibus of met een chiva. Een chiva is een vrachtwagen/kar, vrolijk versierd, maar minder comfortabel dan een minibus (een extra trui om op te zitten kan helpen). Je kunt niet kiezen, een van deze wagens is steeds beschikbaar. Wil je vanuit Jardín naar Salento dan geldt deze route ook, alleen dan visa versa. Voor meer details en foto’s, zie onze instagram highlights.