Cali, Colombia

Cali

Content.

Cali is de stad van de salsa. Het is de enige stad van Colombia waar de salsa nog steeds zo levendig en populair sinds het moment dat het het land binnenkwam in de jaren ’80. Wil je meer leren over salsa of de salsadansen onder de knie krijgen dan is een bezoek aan Cali zeker aan te raden. Wat is er te doen in Cali en hoe kom je there and back?

Wijken

Cali staat niet bekend als de meest veilige stad van Colombia. Toch zijn er een aantal wijken en plaatsen waar je prima naar toe kan gaan. De beste wijk om te verblijven in Cali is San Antonio, maar ook de wijk Granada die ernaast ligt is veilig.. In San Antonio vind je niet alleen de meeste ho(s)tels, maar ook veel leuke restaurants en bars. Ook is de plek waar je de meeste muurschilderingen en graffiti van Cali vindt. De meeste muurschilderingen en graffiti vind je als je vanaf Banca de la República naar Carrera 4 (in San Antonio) loopt.

Wil je een lekker broodje dan is het aan te raden naar Sandwich Lovers te gaan. Let wel op, zij zijn alleen in de avond geopend.

Uitkijkpunten

Cali, Colombia

Een zijde van Cali is gelegen tegen de bergen aan. Dat maakt dat er een aantal uitkijkpunten zijn waardoor je de stad vanaf een hoogte kan bekijken. Uitkijkpunt Las Tres Cruzes is er één een andere, waarbij het uitzicht (naar men zegt) mooier is, is Monumento Cristo Rey. Als je naar Monumento Cristo Rey wilt, dan kom je daar met de taxi/Uber. Een Uber kost ongeveer 17.000 pesos/€4,25 enkele reis en een gele taxi 25.000 pesos/€6,25, enkele reis van ongeveer 30 minuten. Het monument is gratis te bezoeken en je vindt er meerdere souvenirkraampjes en mogelijkheden om eten en drinken te kopen.

Vanaf het monument heb je een prachtig uitzicht over de stad en de bergen. De omgeving is heel mooi. Ook gebruiken de mensen de omgeving om te vliegeren en zal je waarschijnlijk meerdere vliegers in de lucht zien hangen.

Salsa museum

Gelegen in de Obrero wijk, ligt het Museo de la Salsa. Een klein gebouw tussen de huizen in, in een wijk die je misschien niet als eerste uit zou kiezen. Toch is het Salsa museum aan te raden als je meer wilt leren over (de geschiedenis van) salsa. Onstaan in Cuba en daarna overgewaaid naar Colombia, Venezuela en Puerto Rico. Wist je dat salsa van origine niet de dans is, maar de soort muziek? Salsa kent meerdere stijlen zoals El Son, Bolero, Pachanga en Guaguanco met elk hun eigen instrumenten en ritmes. En daarop volgend zijn de verschillende dansen ontstaan, met de pasjes aangepast aan het ritme van de muziek. Cali wordt de stad van de salsa genoemd, omdat het de eerste plek is in Colombia waar de salsa groot en bekend werd en het nog steeds de belangrijkste en populairste muziekstijl.

In het Salsa museum vertellen ze je alles over de salsa. Het musesum is niet meer dan een zaal dat vol hangt met ingelijste foto’s van alle bekende zangers en artietsen die in de loop van de jaren salsa muziek maakten en opvoerden. Je krijgt meerdere stijlen te horen en ook wordt er verteld hoe de salsa is ontstaan en veranderd door de jaren heen.

Je betaalt 10.000 pesos/€2,50 en daarvoor krijg je een begeleide tour (in een klein groepje). Het duurt ongeveer 1,5 uur. Het is aan te raden naar en van het museum met een taxi (Uber) te gaan.

Salsa dans en show

In Cali kan je niet om de salsa heen. Wil je meer salsa leren dan zijn er meerdere hostels die lessen aanbieden. Viajero Salsa school of Salsa Pura bieden onder andere lessen aan. Soms gratis, soms een klein bedrag (rond de 12.000 pesos/€3.

Wil je naar een salsa show dan worden er op meerdere plekken in en rondom de stad shows gehouden. Bijvoorbeeld in het Hotel Dann Carlton kan je meerdere keren per week naar een show. De prijzen varieren van 140.000 – 200.000 pesos/€35 – €50, afhankelijk van je zitplaats (rang) en de shows zijn in de avond. Online is wel te vinden welke shows wanneer zijn.

Als je zelf gewoon lekker wilt dansen of een drankje wilt drinken met salsa muziek en dans om je heen, dan kan je naar La Topa Tolondra Nightclub. Er is een entree prijs van 10.000 pesos/€2,50, en er is een shotje inbegrepen.

Markt

Cali, Colombia

Cali kent een mooie en georganiseerde lokale markt. Vlak bij San Antonio ligt de Plaza de mercado Alameda. Het is een overdekte markt waar je vanalles kan vinden. Vers fruit en verse groenten, handgemaakte manden en gemaakte marmelades bijvoorbeeld. Een leuke plek om de lokale sfeer en producten te proeven.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Cali met de bus vanuit Salento (via een overstap in Armenia). Deze reis duurt in totaal ongeveer 4,5 uur en kost in totaal 40.500 pesos/€10,15. Je kan ook vanuit Medellín naar Cali, dan ben je ongeveer 10 uur onderweg. Vanuit Cali kan je ook naar Bogotá of naar de grens met Ecuador.  Voor de grens reis je via Popayan en Pasto naar Ipiales (waar je ook kan verblijven voor de Las Lajas Kathedraal). Daar neem je de taxi naar de grens. Voor meer informatie over deze grensovergang, lees dan hier verder. De reis van Cali naar Ipiales duurt meer dan 13 uur en kost zo’n €13.