San Blas Eilanden

Content.

De eilandengroep van San Blas is ook wel paradijs op aarde. Helderblauw water, witte stranden, ontelbare palmbomen. Plus prachtige snorkel- en duiklocaties tussen het koraal met een indrukwekkende onderwaterwereld. Gedeeltelijk bewoond door de Kuna indianen zijn de San Blas eilanden absoluut aan te raden toe te voegen aan je reisroute.

Je bezoek aan San Blas zal voornamelijk bestaan uit relaxen op het strand, zwemmen, snorkelen en/of duiken in het kraakheldere water. En kokosnoten plukken en drinken, en genieten van de uitzichten en mooie zonsondergangen. Grote kans dat je online onbereikbaar bent en dat maakt dat je helemaal kan ontspannen. Meer hoef je ook niet te doen op San Blas.

Het is goed om te weten dat er weinig tot niets is op de eilanden. Hoogstens kan je een kokosnoot, een drankje of een snack kopen van de locale bevolking. Er zijn verder geen winkels, geen ATM of andere voorzieningen.  

Hoe kom je there and back?

Je kan naar de San Blas reizen middels een meerdaagse tour. Er worden online meerdere tours aangeboden vanaf het vaste land van Panama waarbij je ook het aantal dagen kan kiezen. Tevens kan je een voorkeur aangeven waar je wilt verblijven. Er zijn verschillende tours beschikbaar. Daarbij kan je kiezen tussen slapen op de eilanden in een hut of in een hangmat. Ook het aantal dagen en naar welke eilanden je gaat is afstembaar. Het is goed om van tevoren uit te zoeken wat je voorkeuren zijn en welke tour het beste bij je past.

Je kunt ook met een zeilboot de eilanden van San Blas verkennen. Dat kan met een meerdaagse tour waarbij je op de zeilboot slaapt en meerdere eilanden bezoekt en je uiteindelijk terugkeert naar het vaste land. Een aantal reisorganisaties die meerdaagse tours aanbieden zijn San Blas Adventures, San Blas Dreams en Panama San Blas tours.

Daarnaast kan je ook met een zeilboot oversteken naar Colombia vanaf Panama of andersom. Vanaf Panama zal je eerst verschillende eilanden van San Blas bezoeken en volgens via open zee naar Colombia varen. Aangezien Panama en Colombia geen grensovergang hebben die via land over te steken is, is dit een unieke manier om naar het andere land te reizen. Ga je visa versa, dan maak je eerst de oversteek en eindig je je reis met een aantal dagen eilandhoppen op San Blas. Blue Sailing is de organisatie die onder andere deze tours aanbiedt en erg aan te bevelen is. Wil je graag de oversteek maken van Panama naar Colombia of andersom over zee? Houd er rekening mee dat in het hoogseizoen, van december tot april er meer wind staat er er meer golven zijn. Tussen mei en oktober staat er bijna geen wind en is de zee vrij kalm. Vaak wordt gezegd dat de oversteek van Panama naar Colombia onrustiger is dan andersom door een sterkere stroming. Echter kan je beter rekening houden met het moment van oversteken dan vanaf wel land je gaat.

Reken voor zowel een meerdaagse tour als de oversteek op ongeveer €100 per persoon per dag, waarbij vervoer, eten en drinken, accomodatie en andere benodigheden vaak inbegrepen zijn.