Grensovergang Panama

Grensovergangen Panama

Content.

Grensovergang Costa Rica – Panama

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》Extra dollars om je vervolgreis te betalen (dollar is de valuta in Panama)

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Panama.

Handig om te weten:

Bij praktisch elke grensovergang vind je veel pulperias, kleine winkeltjes, waar je fris en snacks kan kopen. En vaak kan je gemakkelijk geld wisselen bij de mensen die daar rondlopen, want er zijn maar weinig grensovergangen met een ATM/pinautomaat. Kijk van tevoren wat de huidige wisselkoers is, dan kan je daarmee onderhandelen.

Panama kent 2 grensovergangen met Costa Rica over land. Een aan de zuidkant van het land bij David (Paso Canoas) en een aan de caribische kant (Sixaola). Je kan de grens oversteken met een georganiseerde shuttle van Puerto Viejo de Talamanca naar Bocas del Toro bijvoorbeeld. Maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf de grens over land oversteken. Vanaf Puerto Viejo de Talamanca kan je heel gemakkelijk de grens oversteken. Met een shuttle, voor alle gemak en dat kost rond de €35 (ook als je vanuit Panama komt). Maar gemakkelijk kosten besparen kan door zelf de bussen te nemen. Vanaf Puerto Viejo de Talamanca neem je de bus naar Sixaola, die om 40 minuten over heel gaat en 1 keer per uur. Maar check vooral de tijden op het schema die bijna elk hotel wel heeft hangen of vraag er even naar, want de tijden worden nog wel eens aangepast. De bus rijdt in ruim een uur naar Sixaola en kost 2010 colones/€3. Je betaalt in de bus en komt op een paar 100 meter bij de grens (Sixaola) aan. Als je naar Bocas del Toro gaat is de kans groot dat meerdere mannen aan de Costa Rica kant van de grens je een rit aan willen bieden in een shuttle naar Almirante of je willen helpen met het proces. Het is aan te raden hen beleefd af te wijzen. Het spreekt allemaal voor zich.

Eerst passeer je een paar winkeltjes en vervolgens een belastingkantoortje. Hier betaal je je exit fee van $9. Betaal je met via onderstaande QR code dan betaal je $8. Je krijgt een betaalbewijs mee. Vervolgens loop je verder richting de brug en kom je bij het migratiekantoor van Costa Rica. Daar laat je je betaalbewijs zien en je paspoort. Na het krijgen van je stempel kan je de brug overwandelen en daarmee de grens met Panama oversteken.

Aan de Panama kant van de brug loop je naar links waar je het migratiekantoor van Panama vindt. Je hebt je paspoort nodig, vaccinatiebewijs en ze willen weten wanneer je het land verlaat. Dit hoef je echter niet te laten zien. Na het krijgen van je stempel kan je je weg vervolgen.

Ben je in Panama en wil je naar Bocas del Toro/David, dan moet je naar Terminal Changuinola (busstation, 11 km verderop). Dit kan met een (gedeelde taxi) en kost ongeveer $2,50 per persoon, afhankelijk van hoeveel mensen er mee gaan. Dan stap je over op de bus naar Almirante, voor ongeveer $4. In Almirante ga je met een taxi naar de haven voor $1 (5 minuten) per persoon. Vanaf daar neem je bij een van de aanbieders de boot naar Bocas (Bocas Town, Colón) voor $6. Voor David, stap je op het busstation van Almirante over op de bus naar David (4,5 uur, $10).

Aan de Panama kant van de grens staan ook mensen van (onder andere) Caribe shuttle te wachten. Wij waren uiteindelijk met 4 personen en konden een deal sluiten voor $14 per persoon, met een busje naar Almirante en de boot naar Bocas del Toro inbegrepen. Bijna even duur, maar wel sneller en gemakkelijker. Beide opties, shuttle en OV, zijn goed te doen, dus kijk vooral op dat moment wat het beste uitkomt. Vanaf de grens naar Almirante/de haven duurt een klein uur.

Grensovergang Colombia – Panama

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》Kopie van je foto pagina van je paspoort als je over zee de grens overgaat.

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Panama.

Handig om te weten:

Panama en Colombia zijn met land aan elkaar verbonden, maar het is niet mogelijk over land de grens over te steken. Om toch van Colombia naar Panama te reizen of visa versa zijn 2 opties. Je kunt per vliegtuig of per (zeil)boot van Colombia naar Panama reizen.

De eerste optie is vrij straightforward. Het enige dat je naast je paspoort nodig hebt als je Panama binnenkomt, is je (Covid-19) vaccinatiebewijs. Zodra je aankomt op het vliegveld in Panama, waar dan ook, is het aan te raden direct wat contant geld te pinnen op het vliegveld. Dat maakt het gemakkelijker om direct door te reizen met de taxi of openbaar vervoer. In Panama is de valuta Balboa, dat ook wel gelijk staat aan de USA Dollar.

Over zee naar Panama reizen vanaf Colombia is een heel gebruikelijke optie. Niet alleen gebruikelijk, het is ook nog eens de meest toffe grensovergang die je waarschijnlijk zult meemaken. Je reis begint met een oversteek over open zee en zal eindigen met een aantal dagen eilandhoppen via de tropische San Blas eilanden. Vervolgens eindigt de trip in Panama stad waar je je reis kunt vervolgen.