Panama Stad

Content.

Wat is er te doen in Panama stad? De hoofdstad van Panama, Panama stad. Groots, wijds, divers en met vele activiteiten om de hoek kan je je er zo een dag of 3 vermaken. Van de moderne zakenwijk, tot de hippe wijk Casco Viejo, het Panama Kanaal en het Metropolitan Park, je hoeft je niet te vervelen in deze metropool. Dit zijn de 4 grootste hoogtepunten van Panama stad.

Casco Viejo

Casco Viejo, oftewel Oude stad of San Felipe, is de meest bekende wijk van Panama stad. De historische wijk heeft een koloniaal karakter en vele huizen zijn gekleurd. Een leuke wijk om doorheen te lopen en uiteindelijk te eindigen in één van de hippe restaurants of bars met dakterras. De lokale brouwerij heet La Rana Dorada en serveert heerlijk zelfgebrouwen bier. De leukste bars met dakterassen zijn Lazotea, Talento of Bits (Hard Rock Café). Breng ook een bezoek aan het Coca Cola Café, het oudste café van Panama stad dat al sinds 1883 gasten ontvangt. Loop eens binnen bij de Panama Metropolitan Kathedraal, wandel over Plaza de la Independencia en Plaza Simón Bolívar. Meer lokale sfeer vind je net buiten Casco Viejo. Bezoek de Alcadía de Panama markt voor verse groenten en fruit of vers vlees, of haal verse vis op de vismarkt bij de Malecón van Panama.

Metropolitan Park

Vlak bij het Albrook busstation vind je het Metroplitan Nature Park. Een heel groen park midden in de stad. Gelegen tegen een heuvel, zodat je vanaf het uitkijkpunt een prachtig uitzicht hebt over de stad. Het park kent 5 wandelpaden. De langste (naar het uitkijkpunt) duurt op papier 2,5 tot 3 uur, maar kan ook prima in 1,5 uur gelopen worden. Tussendoor kan je brulapen horen en zien, verschillende vogels spotten en loop je langs een schildpadden vijver. Met een beetje geluk tref je ook nog de zogenaamde ‘Jezus hagedis’, de helmbasiliscus die zo hard kan lopen dat hij over water rent.

Het pad is vrij gemakkelijk en loopt langzaamaan omhoog. Alleen het laatste gedeelte naar het uitkijkpunt is wat stijler. Er zijn 2 uitkijkpunten. De eerste tref je direct wanneer je aankomt, de tweede is te bereiken met een trap.

Je komt bij het park door de bus te nemen vanaf Albrook busstation. Let wel op dat de bussen niet bij de ingang stoppen en je een stukje langs de weg, zonder voetpad, moet lopen. De bus die bij de ingang stopt, rijdt niet heel regelmatig.

Het park is dagelijks geopend van 6.30 – 16.30 uur en kost $4 per persoon. Het park kent ook een vlindertuin en een café, The Greenhouse Café.

Cinto Costera en Malecón de Panama

Bij Casco Viejo en langs de waterlijn liggen Cinto Costera en Malecón de Panama. Cinto Costera is een circelvormige weg die over het water is gebouwd en daarmee uitzicht geeft over Casco Viejo en de skyline van Panama stad. De brug is ongeveer 4 kilometer lang en kan van beide kanten betreden worden. Houd er wel rekening mee dat de zuidkant van de Cinto Costera eindigt in een minder veilige wijk van Panama stad. Het beste is om dit gedeelte te vermijden als je lopend/fietsend de brug overgaat. Er is een voetpad, fietspad en een afzonderlijke weg voor autos. Halverwege vind je een utikijkpunt met een aantal bankjes.

De Malecón de Panama is een boulevard die langs de waterlijn van Panama stad loopt. Tevens langs de vismarkt gaat, verschillende parken doorkruist én tegelijk uitzicht geeft op de skyline van de stad. Een heerlijke plek om te wandelen en de sfeer van de stad in je op te nemen.

Panama Kanaal

Het Panama Kanaal is het bekendste kanaal ter wereld. Ook niet zo gek, het is bouwkundig ook een knap staaltje werk. De grootste vrachtschepen ter wereld kunnen hier vanaf de Pacifische zee naar de Caribische zee varen of visa versa via meerdere sluizen. Tijdens het overgangsproces wordt een hoogteverschil van 27 meters overbrugt. Er zijn 3 sluizen gebouwd waarbij de grootste en nieuwste sluis alleen voor de grootste vrachtschepen wordt gebruikt die tussen de 5.000 en 15.000 containers vervoeren.

Als je het kanaal wilt bezoeken en de transitie van de schepen wilt meemaken, dan ga je naar het Miraflores Toeristencentrum. Dagelijks geopend van 8.00 – 18.00 uur (tickets beschikbaar van 8.00 – 17.00 uur) en het kost $10 voor volwassenen en $5 voor kinderen. Je kan online reserveren via een tijdslot, maar dat is niet noodzakelijk. Bij binnenkomst loop je eerst door een museum die van de eerste verdieping naar de vierde verdieping loopt. Op de vierde verdieping vind je het observatiedek waarbij je de transitie van de schepen kunt zien. Het is aan te raden rond 8.00 uur te gaan of na 14.00 uur, omdat tijdens die tijden de schepen de sluizen passeren wat spectaculair is om te zien.

Je komt bij het Miraflores Toeristencentrum met een taxi/Uber of de bus te nemen vanaf Albrook busstation. De bus gaat alleen niet heel regelmatig. Je kunt ook met een tour het Panama Kanaal bezoeken. In de stad en online zijn meerdere opties beschikbaar.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Panama stad door te vliegen vanaf Bocas del Toro of een andere internationale bestemming.

Om in Panama stad van A naar B te komen kan je met de bus, metro en taxi. Het grootste busstation is Albrook en vanaf daar vertrekken ook de bussen die de rest van het land doorgaan (Valle de Anton, Soná en David bijvoorbeeld). Er zijn meerdere loketten, gesorteerd per bestemming. Daar kan je je ticket kopen. Op je ticket staat het nummer van de halte waarvan je bus vertrekt. Wil je rondreizen in Panama stad met de bus en metro, dan koop je een OV kaart (zie hieronder).

De stadsbussen die door Panama stad rijden heten Metro Bus. Deze bussen stoppen bij de haltes met een extra bord ‘Metro Bus’. De andere bushaltes worden gebruikt door de chickenbussen, oude Amerikaanse schoolbussen die hun eigen routes en schema rijden. Op Google kan je zien welke bus naar de plek gaat waar je naar toe wilt. Google houdt rekening met de Metro bussen. De tijden die Google aangeeft kloppen niet altijd. Houd rekening met extra wachttijd. Je kan ook de app Mibus Maps Panama downloaden. In deze app vind je routes van de bus, kaarten en bushaltes. Ook kan je je reis plannen en zie je de tijden wanneer de bus (op papier) vertrekt. Dit gaat wel alleen om de Metro bussen.

De Metro Bus en de Metro betaal je met een openbaar vervoer pas. Deze koop je in een grotere supermarkt, op grotere busstations (zoals Albrook) of in de metrostations (bij de automaten). De kaart kost eenmalig $2, en is daarna heroplaadbaar. Een rit met de bus kost $0,25 en de Metro $0,35 per persoon, onafhankelijk de lengte van de rit. De metro heeft 2 lijnen en is niet heel uitgebreid, maar het kan soms sneller zijn dan de bus, omdat er vrij veel verkeer in de stad rijdt.

Uber rijdt ook in Panama stad, net als vele andere taxi’s.