Vervoer Panama

Content.

Hoe kom je in Panama van A naar B? Hoe is het openbaar vervoer geregeld? En hoe weet je welke bus je moet hebben? Om te beginnen zijn een aantal apps handig om op je telefoon te hebben staan.

Voor een kaart van het land of de stad is Google Maps aan te raden. Maps.me is een andere fijne app, waar ook vaker hikingtrails op andere wandelroutes op staan. Download de kaarten van de desbetreffende regio waar je heen gaat, zo kan je de kaarten ook gebruiken voor als je offline bent.

De apps Rome2Rio en Moovit geven inzicht welke bussen je nodig hebt van A naar B. Echter zijn ze niet altijd actueel.

Voor actuele reistijden kan je op www.thebusschedule.com kijken voor de verschillende busroutes en de -tijden. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de bussen vrij punctueel rijden en kan je dus vertrouwen op deze schema’s, zo niet dan hoef je vaak niet lang te wachten, want de bussen gaan vrij regelmatig.

Algemeen

Het openbaar vervoer in Panama is goed geregeld. Niet alle wegen zijn altijd in goede staat, maar de (mini)bussen gaan zeer regelmatig en zijn niet heel duur. Op de meeste langere routes rijden witte minibussen of touringcars, waar ruim 30 passagiers in kunnen of rijden er (touring)bussen. Allemaal met airconditioning, op een fijne temperatuur. Zoals vaak wordt er altijd nog wel ergens ruimte gezien om een extra persoon mee te nemen, daardoor kan het druk worden in de bus. Je kunt ook op- en uitstappen waar je wilt. Daardoor stoppen de bussen vrij regelmatig. Niet alle bussen hebben stopknoppen. Over het algemeen geldt in Panama dat wanneer je uit wilt stappen, je even van tevoren naar voren loopt. Je kan dan aangeven bij de chauffeur dat en waar je eruit wilt (als dat buiten de haltes is). Het is ook gebruikelijk bij de grotere stadsbussen met wel een stopknop, dat je voordat je halte er is, je vast bij de deur gaat staan. Dit maakt het in- en uitstappen gemakkelijker en sneller.

Op de kleinere afstanden rondom een dorp of stad rijden er kleinere bussen voor ongeveer 15 personen, bijvoorbeeld rondom Boquete of op Colón op Bocas del Toro. Je betaalt steeds een paar dollar voor de rit, en vaak bij de chauffeur in de bus. Taxi’s zijn ook heel gangbaar. Ze zijn knalgeel en vallen dus goed op. Bespreek altijd van tevoren een prijs af. Uber rijdt ook in Panama, niet in alle steden, maar in ieder geval in Panama stad. Uber is over het algemeen in Centraal Amerika de goedkoopste taxi optie.

Per beschreven bestemming in Panama, beschrijven we ook hoe je er komt en hoe je met het openbaar vervoer rond kunt reizen. Daarnaast beschrijven we ook details als reisroutes, kosten en de lengte van de ritten. Op instagram staan bij de hoogtepunten van Panama foto’s van de vervoermiddelen en busstations.

Shuttles

Tussen de verschillende toeristische steden rijden er ook shuttles. Vaak zijn deze sneller dan als je met het openbaar vervoer gaat, maar ze zijn ook duurder. Bijvoorbeeld voor een rit van Boquete naar Bocas del Toro (inclusief bootticket) betaal je vaak rond de $30 en de ritten in het binnenland zijn gemiddeld $50. Het is een gemakkelijkere en snellere manier om van A naar B te komen.

Auto huren

Je kunt heel gemakkelijk een auto huren in Panama, ook met de mogelijkheid om de auto op een andere plek in te leveren. Het geeft je meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. En vooral in de regio’s als Boquete, Santa Fé en Valle de Anton geeft het de mogelijkheid om door de mooie omgevingen te rijden. Houd er echter wel rekening mee dat bij online reserveringen vaak nog geen verzekeringen toegevoegd zijn, terwijl deze wel verplicht zijn om te hebben in Panama. De verzekeringen beginnen bij €20,00 per dag en kunnen de kosten van de auto gemakkelijk verdubbelen.