Villa de Leyva

Content.

Op ongeveer 4 uur rijden van Bogotá ligt het stadje Villa de Leyva. Gebouwd in de 16e eeuw en een van de best bewaarde kolonische steden van Colombia. En om dat zo te behouden is het in 1954 uitgeroepen tot een nationaal monument. Een geliefde uitvalshaven in de weekenden voor inwoners van Bogotá door de rustgevende ligging en omgeving. Villa de Leyva is een fijne plek om naar toe te gaan en de omgeving biedt vele actviteiten. Van musea tot ijsjes eten en van bergachtig landschap tot de hidden gem Ràquira. Je kan je gemakkelijk 3 dagen vermaken in Villa de Leyva en omgeving. Wat is er allemaal te doen in Villa de Leyva en omgeving, en hoe kom je there and back?

Het centrum

Villa de Leyva is gebouwd in koloniale tijden en de huizen zijn wit met balkonnetjes. De bouwstijl heeft een rustige en authentieke uitstraling. Het is dan ook aan te raden om de straatjes door te lopen en de sferen in je op te nemen. Het centrale plein van Villa de Leyva is Plaza Mayor de Villa de Leyva. Het is een groot centraal plein waar op bijzondere dagen festiviteiten plaatsvinden. Ook vind je aan het plein de kathedraal en rondom het plein leuke en gezellige plekken om te eten en te drinken. Heb je zin in lekker brood, loop dan eens naar Astral, Artisan Bread Workshop (Google). Deze bakkerij heeft heerlik vers brood te koop, op een paar blokken vanaf het centrale plein. Lekker eten kan onder andere bij El Divino, waar meerdere restaurants een binnentuin delen. Een lekker ijsje eet je bij Heladería Blugelato of Gelatería Santa Lucía.

Pozos Azules

Op ongeveer 30 minuten lopen van Villa de Leyva liggen de Pozos Azules. Dit zijn kleine waterpoelen met helder en blauw water, gelegen in een prachtige omgeving. Middels een wandelpad van ongeveer 40 minuten loop je langs 7 waterpoelen. Je loopt het eerste stuk naar beneden om vervolgens weer omhoog te lopen. De poelen liggen op privé terrein, dus je kunt het niet zomaar bezoeken. Je betaalt een entree van 12.000 pesos/€3 per persoon. Een heel schappelijke prijs voor een ochtend- of middagactiviteit. De omgeving is prachtig, met constant uitzicht op de bergketens, en dat is het alleen al waard om er naar toe te gaan.  

Musea

Villa de Leyva kent meerdere musea. Er zijn een aantal archeologische musea te vinden zoals het Museo del Fosil en het Museo Paleontológico de Villa de Leyva. Maar ook het Museo del Chocolate schijnt een bezoek waard te zijn. Voornamelijk het chcoladebier is naar horen zeggen erg lekker.

De omgeving rondom Villa de Leyva staat ook bekend om de vele terracotta die in de grond te vinden is. Daarom ligt er net buiten het centrum La Casa de Terracotta. De entree is 40.000 pesos/€10 voor volwassenen en dan kan je het huis van binnen en buiten, de tuin en de omgeving bezichtigen.

Tejo

Tejo is een eeuwenoud spel dat door heel Colombia wordt gespeeld. Elke regio kent zijn eigen varianten en regels en het is een populair spel onder de bevolking. Het is de kunst om kleine explosieven, die in een schuinstaande bak met een soort klei liggen, te laten ontploffen door er een metalen schijf (tejo) op te gooien. De afstanden vanaf het gooien tot de bak is ongeveer 8 meter. Je speelt in 2 teams en je kunt punten verdienen als je zo dicht mogelijk bij de explosieven hebt gegooid of tot ontploffing hebt gebracht. Welk team als eerste 21 punten heeft behaald, heeft gewonnen. Maar de regels verschillen overal een beetje, dus wellicht is het op de plek waar je het gaat spelen net wat anders.

Paso de Ángel

Op ongeveer een uur rijden van Villa de Leyva is een wandelpad met hangbruggen aangelegd dat over bergruggen en bergtoppen gaat. Deze wandeling, Paso de Ángel, duurt ongeveeer 3 uur en is het beste te doen met een tour en een gids. Je kunt op veel plekken in het centrum een tourbureau vinden met wie je mee kan gaan. Er zijn meerdere activiteiten om in de regio te doen en de uitgebreidere activiteiten kosten ongeveer 60.000 pesos/€15 per persoon.  

Omgeving

Fietsen

De omgeving van Villa de Leyva is prachtig. Het stadje ligt tegen het nationaal park Paramo de Iguaque aan dat bergachtig is. Ook als je vanuit Bogotá komt rijd je het laatste gedeelte door de bergen en heb je prachtige vergezichten. De omgeving leent zich perfect om te gaan fietsen. Op meerdere plekken in het centrum kan je fietsen huren. Vraag dan wel naar een ‘bicicleta de montaña’, omdat de wegen niet altijd goed zijn en je met deze fiets met dikke banden daar geen probleem mee zal hebben. Een fiets huur je vaak voor 10.000 pesos/€2.50 per uur. Vraag ook of een helm inbegrepen zit. Soms huur je die er los bij voor 2.000 pesos/€0.50 per uur. Heb je pech, dan kan je contact met je verhuurder opnemen en komen ze je ophalen.

Wijngaarden

Door het zachte klimaat is de omgeving rondom Villa de Leyva heel geschikt voor het groeien van druivenplanten. Daarom vind je rondom Villa de Leyva ook een aantal wijngaarden. Je kan een bezoek brengen aan de wijngaard voor een rondleiding, waarbij je het proces van druif tot wijn leert en je ook wijn kan proeven. Vaak worden er meerdere pakketten aangeboden, die wisselen in aanbod en prijs van ongeveer €15 – €30.

Ràquira

De hidden gem Ràquira is absoluut een bezoek waard. Op ongeveer 40 minuten rijden (met bus of taxi) ligt dit kleine kleurrijke stadje. Het centrum bestaat niet meer dan uit een aantal straten en centraal plein. Maar de huizen zijn felgekleurd en elke deur is weer anders. Tevens staat het dorp bekend om de terracotta. Je vindt er daarom ook vele winkels die terracotta producten aanbieden. Denk aan bloem- en plantenpotten, windhangers, kaarsenstandaards, spaarpotten en kop en schotels. Vaak gemaakt in de fabriek, maar met de hand beschilderd en geglazuurd in de eigen winkel. Als je geluk hebt zie je iemand in de winkel aan het werk. De vele huizen met kleur en balkonnetjes maken Ràquira tot een heel gezelllig dorp om je een aantal uur te vermaken. Daarmee is het een heel geshikte dagactiviteit vanuit Villa de Leyva. Je komt in Ràquira door vanaf het busstation in Villa de Leyva een minibus te pakken voor 8.000 pesos/€2. De bus gaat een aantal keer in de ochtend (7.30  en 9.00 uur, en dan in de middag weer om onder andere 12.30 uur). De bus gaat terug vanaf het centrale plein in Ràquira. Je kan van tevoren kaartjes kopen bij het winkeltje rechts op de hoek op het plein als je met je rug naar de kerk staat. Daar kan je ook vragen wanneer de bus teruggaat (in ieder geval om 16.00 en 17.30 uur)

Je kan ook met de taxi. Dan kan je gaan wanneer je wilt en doe je er iets korter over. Je betaalt tussen de 45.000 en 50.000 pesos/€11,25 – €12,50.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Villa de Leyva met de bus vanuit Bogotá of Tunja. Vanuit Tunja is het nog ongeveer een uur rijden en vanuit Bogotá tussen de 4 en 5 uur, afhankelijk van de soort bus en het verkeer in Bogotá. Kom je vanuit Bogotá dan kan je vanaf Terminal de Transportes del Norte vertrekken of vanaf Terminal de Transportes Salitre. Salitre is het meest bekende en grootste busstation van Bogotá. Het kan lastig zijn om te weten welke busmaatschappij op welke tijd naar Villa de Leyva vertrekt. Daarom in het aan te raden van tevoren via de website van bijvoorbeeld Redbus te kijken op welke tijd en dag je wilt vertrekken en welke busmaatschappij er dan gaat. Dat scheelt een hoop gezoek op het busstation zelf. Tevens kan je via Redbus je tickets boeken waardoor je verzekerd bent van een stoel. Reis je met een touringbus reken dan op een rit van ongeveer 5 uur vanaf Salitre, reis je met een minibus dan doe je er ongeveer 4 uur over (afhankelijk van de drukte in Bogotá zelf). De tickets kosten , 30.000 pesos/€7,50 enkele reis.

Wil je vanaf Villa de Leyva verder of terug reizen, dan vertrek je vanaf het kleine centrale busstation, waar je ook aankomt. Vanaf daar vertrekken vrij regelmatig dagelijks bussen naar Bogotá, maar ook naar omliggende dorpen en steden zoals Tunja of Ràquira.