Sunset over Honduras

7 Tips voor een veilige reis.

Content.

Als je op reis gaat naar landen in Latijns-Amerika, Afrika of Azië kom je vaak terecht in landen waar veel armoede heerst. Waar je in Nederland veelal ’s avonds zonder problemen over straat kan, ligt dit in sommige landen anders. Hieronder een aantal adviezen om veilig op reis te gaan, op basis van onze reiservaringen. Sommige adviezen klinken simpel en voordehand liggend, maar zijn zeker goed om in gedachten te houden. Per advies zullen we een voorbeeld geven bij de situatie.

Luister altijd naar de lokale bevolking.

Dit is verreweg de belangrijkste tip. De lokale bevolking heeft de kennis en ervaring van de omgeving. In Peru waren we in Lima en wilden we naar het centrum lopen. We liepen driftig langs de kustlijn, tot er een vrouw paniekerig uit haar huis gerend kwam. Het bleek dat we op het punt stonden een van de gevaarlijkste wijken van Lima binnen te lopen. We waren de vrouw dankbaar en maakten rechtsom keert. Uiteraard is het koffiedik kijken wat er was gebeurd als we niet naar de vrouw geluisterd hadden, maar een reden om niet naar de lokale bevolking te luisteren hebben wij nog nooit gehad.

Loop niet met dure spullen ‘te koop’.

Uiteraard, voel je vrij om van een toeristische hotspot een foto te maken. Of ben je de natuur ingetrokken naar een prachtige waterval, maak gerust een foto. Het punt van dit advies is: loop niet te koop met dure spullen in wijken waar veel armoede heerst; je bent dan sneller een doelwit. Wij hebben een tijd in Honduras gewoond, een land waar veel armoede heerst. In het centrum van Tegucigalpa dronken we vaak koffie op het plein. Het kon dan voorkomen dat, als we een telefoon in handen hadden, een agent naar ons toekwam om ons te waarschuwen voor de mensen die met buitengewoon veel interesse naar ons stonden te kijken. We hadden dan de interesse van de verkeerden gewekt en werden geadviseerd om de telefoon weg te doen.

’s Avonds op pad? Ga dan ‘robbery-proof’.

Goed. Wij zijn ook door schade en schande wijs geworden. We waren ’s avonds een hapje gaan eten in Bogotá, Colombia. Voor de weg terug moesten we slechts 3 blokken lopen, wat zo’n 5 minuten zou duren. Plots stond er een man met een gekarteld mes naast ons die geld eiste en anders zou steken. We gaven geld en liepen door. We verloren hiermee zo’n €50, voor Colombiaanse begrippen veel geld. Hoewel de man alleen geld eiste, hadden we niet veel meer kunnen verliezen. We hadden onze telefoons al in het hotel laten liggen, om te voorkomen dat deze gestolen zouden kunnen worden. Het advies is dan ook simpel: ’s Avonds op pad? Neem dan alleen mee wat je echt nodig hebt en wat eventueel gestolen kan worden. Reis je met z’n tweeën? Laat dan minimaal 1 telefoon achter in het hotel of je huisje. Dan heb je altijd een back-up, mocht je wel overvallen worden. Ik ga het niet mooier maken dan het is: het kan simpelweg gebeuren.

Geef nooit geld aan mensen.

Van de slums in India tot bedelende kinderen in Mexico. Het beeld van mensen in armoede is nooit makkelijk. Je wilt graag helpen en tegelijkertijd besef je dat je niet alle ellende in de wereld kunt oplossen. Deze gedachte zal bekend zijn bij veel reizigers. Een reflex is om dan geld te geven. Nobel, maar het maakt je wel een doelwit van mensen die kwaad in de zin hebben. Zij zien namelijk dat je geld bij je hebt en zo vergroot je de kans op op een overval. Wil je wel helpen? Heel goed, maar koop dan bijvoorbeeld flesjes water die je kan uitdelen. In veel landen is er voor veel mensen nauwelijks toegang tot schoon drinkwater.

Vertrouw je het niet? Pak een taxi.

Een voorbeeld uit Cartegena, Colombia. Het hotel waar wij verbleven was gelokeerd dichtbij El Castillo en ’s avond hadden we vertoefd in het oude centrum. Toen we terugliepen naar ons hotel werden we gewaarschuwd door mensen om de brug, waar we overheen moesten, niet over te steken. Er liepen mensen rond met messen, die bezig waren om willekeurige voorbijgangers te overvallen. Hoewel we nog zo’n 500 meter moesten lopen hebben we een taxi besteld. Een in verhouding dure rit, maar we zijn zonder problemen bij ons hotel aangekomen.

Houdt kostbare spullen dichtbij de hand.

Reis je met een shuttle of bus door je vakantieland heen, dan kan je backpack bovenop, achterin of onderin het vervoersmiddel belanden. Overwegend zorgen de vervoerders goed voor je spullen, maar volledige controle heb je zelf dus niet helemaal. Zorg er dus voor dat je dan belangrijke spullen, zoals paspoort, portemonnee en telefoon in je daypack houdt. Mocht er onverhoopt toch iets gebeuren met je bagage, dan kan je in ieder geval verder.

Gebruik je ‘boerenverstand’.

Ja, uiteraard. Gezond boerenverstand helpt je in veel situaties. Even een paar one-liners, maar ze gelden zeker: Ziet het er té mooi uit om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. En: Voor niets gaat de zon op. De rest betaal je voor. Goed, volgens mij snap je het punt.

Heb jij zelf nog adviezen om veilig op reis te gaan of heb je een mening over bepaalde adviezen? Laat het gerust weten in de comments.