Puerto Lopez, Ecuador

Puerto López

Content.

Puerto López is hèt stadje als het gaat om het marine leven. Vissersboten varen dagelijks af en aan. En 4 maanden per jaar is Puerto López het epicentrum om walvissen te bekijken. Ook een bezoek aan Isla de la Plata om onder andere de blauw voet boobies te zien, het Nationaal Park Machalilla en de omliggende dorpen Montañita en Machalilla zijn mogelijk vanuit Puerto López. De kust van Ecuador is zeker het bezoeken waard voor een dag of 2. Wat is er te doen in Puerto López? En hoe kom je there and back?

Walvissen kijken

Tussen juni en september zwemmen er ongeveer 400 bultrug walvissen in de regio rond om te paren of juist hun jongen te krijgen om vervolgens weer terug te zwemmen naar Antarctica. Deze maanden zijn dan ook heel geschikt om mee te gaan met een tour om op zoek te gaan naar de bultruggen. En als je geluk hebt krijg je ook een show cadeau waarbij de mannetjes bultruggen indruk willen maken op de vrouwtjes door hun mooiste sprongen te laten zien.

Er zijn twee opties voor een tour als je walvissen wilt bekijken. Met de kortere tour ga je de zee op en zit er ongeveer 30 minuten walvissen kijken in het programma om vervolgens aan het vaste land op zoek te gaan naar de blauw voet boobies. Deze tour duurt zo’n 3 uur, van ongeveer 11.00 – 14.00 uur en kost $25. Een andere optie is een hele dag tour. Bij deze tour vaar je naar Isla de la Plata (Poors mans island, kleine versie van de Galapagos) en ga je onderweg op zoek naar de bultrug walvissen. Zie je ze op de heenweg niet of nauwelijks, dan wordt er voor de terugweg tijd vrijgemaakt om de walvissen te bekijken. Op het eiland Isla de la Plata maak je een wandeling van een paar uur en zie je ook de blauw voet boobies en vele andere vogels. Vervolgens is er nog een moment om te snorkelen waarbij je manta roggen, pijlstaartroggen, vele soorten vissen en zeeschildpadden kunt zien. Deze dagtour is van 9.00 – 17.00 uur en lunch, snacks en drinken is inbegrepen in deze tour. Vele reisbureau’s in Puerto López, voornamelijk aan de Malecón (boulevard) bieden deze tour aan tussen juni en september. Overal is de tour hetzelfde en betaal je $45. De tourorganisaties maken gezamenlijk een groep dus het maakt niet uit waar je boekt.

Tussen juni en september is het beste moment om deze tour te gaan doen, gezien de aanwezigheid van de walvissen én een  grote hoeveelheid blauw voet boobies en andere vogels die op dat moment jongen krijgen. De temperatuur op het eiland Isla de la Plata is prima, maar niet super warm.

Ga je buiten het walvisseizoen, houd er dan rekening mee dat de maand april erg warm is. Tussen december en februari is het regenseizoen en is Isla de la Plata mooi groen.

Omgeving

Puerto López is vooral een praktische bestemming om te verblijven als je mee wilt gaan met een boottocht. Het stadje heeft een leuke Malecón (boulevard) langs het strand met gezellige bars, cafés en restaurants, maar is verder niet heel speciaal. Verder vind je er veel tourorganisaties (geopend tot ongeveer 19.00 uur). Wil je meer sfeer dan kan je er ook voor kiezen om te verblijven in Montañita (1 uur met de bus) of Machalilla (20 minuten). Verblijf je in een van deze dorpen en wil je mee met een tour, houd dan ’s ochtends rekening met extra reistijd. Het boeken van tour kan ook daar of in je ho(s)tel. Je kan ook vanuit Salinas een walvistour doen, maar dan kan je niet naar Isla de la Plata, dat is te ver weg.

In principe heb je aan 1 dag genoeg in Puerto López. Heb je meer tijd dan kan je ervoor kiezen een de naastliggende dorpen zoals Montañita of Machalilli te bezoeken of naar het Nationaal Park Machalilli te gaan. Het park is een groot natuurgebied met een aantal mooie stranden.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Puerto López met een directe bus vanuit Quito (ruim 10 uur, $16). Reis je vanuit Baños (de Agua Santa) or Cuenca dan reis je via Guayaquil (overdag). Er gaat ongeveer elk uur een bus met de busmaatschappij Jipijapa vanaf Terminal Terrestre Guayaquil. Tickets worden verkocht aan loket 26, kosten $6,25 en de reis duurt zo’n 4 uur. Het is aan te raden de bus van 14.00 uur of eerder te nemen zodat je niet te laat aankomt in Puerto Lopez en nog op tijd een tour kan regelen bijvoorbeeld. Vanuit Baños gaan er ook nachtbussen direct door naar Montañita (vertrek 19.30 uur, $18). Dan kom je rond 8 uur ’s ochtends aan in Montañita. Vanaf daar kan je met de bus naar Puerto Lopez (1 uur).

Vanuit Puerto López kan je alle kanten op. Wil je naar Cuenca of Baños (de Agua Santa) dan ga je via Guayaquil (Terminal Terrestre de Guayaquil). Er gaat zo’n beetje elk uur een bus naar Guayaquil met maatschappij Jipijapa, tussen 4.00 – 17.00 uur, duurt zo’n 4,5 uur en kost $6,25. Ook naar Manta en Montañita gaan geregeld bussen.

Naar Quito gaat 5x per dag een bus, 5.00/8.00/9.15/13.00/21.00 uur bij 2 verschillende busmaatschappijen. De reis duurt 10 uur (maar het is goed rekening te houden met meer tijd) en kost $16 per persoon.