Quito

Content.

Met een mooi historisch centrum, gelegen tussen de bergen met uitzicht op meerdere vulkanen en met de evenaar binnen handbereik is Quito een bezoek waard. Daarnaast is Quito de hoogst gelegen hoodstad ter wereld, gelegen op 2.850 meter. Een veelzijdige stad die toch ook wel wisselend beoordeeld wordt. Toch heeft de stad veel te bieden en kan je je er prima een aantal dagen vermaken. Niet alleen in de stad, maar ook daarbuiten zijn er genoeg activiteiten te doen. Wat is er te doen in Quito? En hoe kom je there and back?

Historisch centrum

Het historisch centrum van Quito is een wijk met een de best bewaarde gebouwen van Ecuador en Zuid Amerika. De huizen zijn gebouwd in koloniale bouwstijl, nog mooi onderhouden en zijn in de mooiste kleuren geverfd. Benoemswaardige bezienswaardigheden zijn Plaza Grande, Cathedral Metropolitana de Quito, Iglesia de Compañia de Jesús, Iglesia Católica San Fransisco en de straat La Ronda. Voornamelijk Calle La Ronda (zie Google Maps) is een bekende en mooie straat om doorheen te lopen. Ook vind je hier een paar leuke restaurants om te eten en te drinken. Naast deze genoemde bezienswaardigheden vind je in Quito een heel aantal musea en kerken die het bezoeken waard zijn. De meeste kerken zijn vrij toegankelijk, voor een ander aantal betaal je een entree. Dit geldt ook voor de musea, het gaat dan vaak om een paar dollar per persoon.

Ondanks dat Quito veilig aanvoelt, is het aan te raden altijd waakzaam te blijven op je spullen. Loop niet te koop met teveel dure spullen en neem niet te veel (cash) mee.

Basílica del Voto Nacional

De grootste kathedraal van Latijns Amerika is de Basílica del Voto Nacional. Gebouwd in neogotische stijl en daarmee ook een andere stijl dan de meeste kerken in Ecuador en Latijns Amerika. Met 83 meter hoogte, is de kathedraal zichtbaar vanuit meerdere punten van uit de stad en daarmee ook een duidelijk herkenningspunt. Gebouwd tussen 1887 – 1924 is het geen heel oude kathedraal. Zowel de kathedraal als de torens zijn te bezichtigen. Beide hebben een eigen ingang. Voor de kathedraal betaal je $2 entree en je betaalt in de kathedraal. Wil je de torens beklimmen dan betaal je je ticket in de binnentuin bij een loket, entree is $3 per persoon. Vervolgens kan je via de linkertoren de torens omhoog, dat kan met een trap of met een lift. Als je via de trappen omhoog gaat, ga je via ongeveer 380 treden omhoog, kan je overstappen via een uitkijkpunt over de binnenkant van de kathedraal naar de rechtertoren, kom je tussendoor een restaurant tegen (in beide torens), en kan je ook het klokkenstel van de torens bekijken. Eenmaal boven heb je een prachtig 360 graden uitzicht over Quito. De kathedraal is dagelijks geopend van 7.00 – 19.00 uur en het beklimmen van de torens kan dagelijks van 9.00 – 16.30 uur.

Mitad del Mundo (de evenaar)

Één van de bekenste plekken om over het midden van de aarde te lopen is bij Quito. Ecuador is ook vernoemd naar zijn locatie op de aarde en daar maakt de stad Quito gebruik van. Ten noorden van de stad is de evenaar gelegen en dat is zichtbaar aan een groot stenen monument die ook vanuit binnen te bezichtigen is. Er loopt een duidelijke gele lijn aan beide kanten van het monument om de evenaar aan te duiden. Het monument is gebouwd op de locatie waarvan in 1739 berekend is dat de evenaar zou moeten liggen. Het originele monument is op dezelfde plek vervangen door het huidige monument, echter weten we nu door meer nauwkeurigere berekeningen, dat de evenaar 240 meter noordelijker ligt. De gele lijn die de evenaar moet aanduiden is dus niet correct. In het monument vind je een gallerij en tijdslijn over het ontstaan van het monument en hoe toentertijd de berekeningen rondom de evenaar zijn ontstaan.

Het bezoeken van Mitad del Mundo kost $5 per persoon. Naast het Evenaar Monument vind je er ook meerdere restaurants en cafés, een planetarium en museum. Je komt bij Mitad de Mundo met de bus die vanaf Terminal Ofelia vertrekt, en deze kost $0,40. Houd er wel rekening mee dat Quito een lange stad is en Mitad del Mundo noordelijk gelegen is. Een rit vanaf het busstation naar Mitad del Mundo kan dan al snel 60 minuten of langer duren. Met de Uber/taxi is duurder, maar gaat wel sneller. Reken dan op ongeveer $12 voor vanaf het centrum naar Mitad del Mundo of terug.

Kabelbaan Cruz Loma

De Teleférico Quito of Cruz Loma is een kabelbaan die je letterlijk naar grotere hoogte brengt. Binnen 20 minuten stijg je van 3.117 naar 3.945 meter hoogte. Vanaf bovenop de berg, en ook al tijdens de rit, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Eenmaal boven kan je ook de omliggende en verderliggende bergen en vulkanen zien die Ecuador rijk is. Als het helder weer is kan je ook de besneeuwde top van onder andere de Cotopaxi vulkaan zien. Niet alleen de rit naar boven is de moeite waard, de omgeving bovenop het gebergte is ook prachtig. Als je de tijd hebt kan je hier een dagtocht van maken en de wandeling doen die je langs en over de bergrug brengt. Deze wandeling duurt ongeveer 5 uur.

Boven op de berg bij de kabelbaan vind je meerdere restaurants en cafés, heb je een paar schommels en kan je dus de omgeving in. Wil je het avontuurlijker aanpakken dan kan je voor de terugweg ervoor kiezen om terug te lopen (ongeveer 1,5 uur) of te fietsen. Sommige kabelbaankabines hebben speciale stangen aan de zijkant zitten om een mountainbike/fiets mee te kunnen nemen. Je betaalt dan wel iets extra.

De Teleférico Cruz Loma is dagelijks geopend. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 18.00 uur (laatste kaartverkoop om 17.00 uur) en op zaterdag en zondag van 8.00 – 19.00 uur (laatste kaartverkoop om 17.30 uur. Tickets kosten $8,50 voor volwassenen en daarmee kan je heen en terug.

Virgen del Panecillo (uitkijkpunt)

Door de positie en ligging van Quito biedt de stad meerdere mogelijkheden tot uitkijkpunten. Niet alleen van grotere hoogte zoals vanaf de Teleférico Cruzo Loma (zie hieronder), maar ook vanaf het uitkijkpunt Virgen del Panecillo. Dit is een beeld van een engel gelegen op een heuvel, midden in Quito. Je kunt het gratis bezoeken en uitkijken over de stad. Het is een veilige plek om te zijn, maar het is wel aan te raden er met de taxi/Uber naar toe te gaan. Je kan naar het uitkijkpunt lopen, vanaf het centrum gaat er een trap omhoog. Echter wordt het voor toeristen afgeraden om dat te doen in verband met de veiligheid. Met een taxi/Uber naar Virgen del Panecillo is aan te raden. Eenmaal boven is het weer veilig.

Rooftopbars

Omdat Quito deels gelegen is in een dal heb je vanaf de zijkanten die wat hoger gelegen zijn mooi uitzicht over de stad. Een heerlijke manier om de dag af te sluiten is met een drankje op een dakterras. Secret Garden Hotel heeft een mooi dakterras met uizicht over de stad en dagelijk een happy hour vanaf 18.00 uur. Andere rooftopbars zijn onder andere Vértigo, bovenop Hotel Mama Cuchara en Love me Rooftop. Goed om te weten dat de meeste rooftopbars geen budgetlocaties zijn.

Souvenirmarkt

In Quito vind je ook een relatief grote souvenirmarkt, Mercado Artesenal La Mariscal. Hier vind je allerlei soorten lokale producten zoals truien en sokken van lama wol, handgemaakte houten beelden, sierraden en tassen. Het is een heel kleurrijke markt, goed georganiseerd en duidelijk opgedeeld in meerdere kramen. Onderhandelen op de markt is mogelijk en zelfs nodig wil je niet teveel betalen. Je vindt de Mercado Artesenal La Mariscal in de wijk Mariscal Sucre. Als je op Google zoekt op de naam van de markt vind je de exacte locatie. Je kan er lopend heen vanaf het centrum (tussen de 30 – 45 minuten), met de taxi/Uber of met de bus.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Quito vanuit alle windstreken. Quito kent meerdere busterminals. Voor de bestemmingen ten noorden van Quito kom je aan en vertrek je vanaf Terminal Carcelén. Voor bestemmingen zuidelijker vertrek je vanaf Terminal Quito Sur (ook wel Quitumbre genaamd). Vanaf de grens met Colombia reis je met de taxi naar Tulcán en vanaf daar gaan directe bussen naar Quito. Van en naar Quito rijden bussen naar Mindo (4x per dag, 5x in het weekend), naar Latacunga, Baños (de Agua Santa), Cuenca en Guayaquil.

Uber en onder andere Didi zijn taxi applicaties die ook werken in Quito. Het is wel goed om te weten dat deze applicaties officieel illegaal zijn. Maar iedereen weet dat het bestaat in Quito en Ecuador. Het is een fijne, veilige en goedkopere manier om van A naar B te komen in en rondom de stad. Het kan zijn dat de taxichauffeur je bijvoorbeeld iets buiten een terminaal afzet, omdat er gecontroleerd wordt door de politie. Dit is de enige restrictie die je zou kunnen merken als je met de Uber gaat.

Wil je naar Latacunga dan vertrekt de bus vanaf Terminal Quito Sur (of Quitumbre). Het makkelijkste is om een taxi/Uber naar de terminal te nemen. Er zijn meerdere busmaatschappijen die op deze route rijden. Zij rijden allemaal meerdere keren per dag, dus er is er altijd wel een die rijdt op het moment dat je wilt gaan. Als je de meerdere loketten langsloopt worden de bestemmingen geroepen. Als je aangeeft waar je heen wilt zijn er altijd wel mensen die je vertellen bij welk loket je moet zijn. Waarschijnlijk heb je een loket nodig rondom de nummer 20 – 30. Als je tijd hebt kan het raadzaam zijn wat busmaatschappijen te vragen en prijzen en tijden te vergelijken. Busmaatschappij Cotopaxi kost $2,75 per persoon en de rit van Quito naar Latacunga duurt ruim 2 uur. Je komt aan op Terminal Terrestre Latacunga. Vraag voor de zekerheid na of de bus stopt bij deze terminal en niet bij Paso Lateral. Dit is een zijweg van de Panamerica Highway en ligt op zo’n 5 kilometer van Latacunga.