Cotopaxi

Content.

De Cotopaxi vulkaan en bijbehorende nationale park zijn een van de bekendste plekken van Ecuador. Gelegen op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Quito. Met een hoogte van bijna 5.900 meter is de Cotopaxi vulkaan een van de hoogte toppen van het land. Daarnaast is de Cotopaxi de hoogst actieve vulkaan ter wereld. De laatste grootste uitbarsting wad in 1877, en daarvan zie je in het park nog overal keien en stenen liggen als gevolg van deze uitbarsting. De uitbarsting in 2015 was het meest recent en duurde bijna een half jaar. Door een mooie kegelvorm is het ook nog eens een plaatje om naar te kijken. Helaas bevindt de top zich vaak tussen de wolken, maar dat zal je er niet van moeten weerhouden een bezoek te brengen aan de vulkaan. Wat kan je doen op en rondom de Cotopaxi vulkaan? En hoe kom je there and back?

Beklimmen

De bekendste activiteit is toch wel het beklimmen van de Cotopaxi vulkaan. Het beklimmen van de Cotopaxi kan op meerdere manieren. De kortste manier is middels een dagtour georganiseerd vanuit Quito of Latacunga, waarbij je naar het basecamp (op 4.864 meter) en eventueel de gletsjer wandelt (op 5.150 meter). Het is een korte route van ongeveer 1 kilometer naar basecamp, maar je stijgt ruim 300 meter. Een stijl gedeelte in relatief los zand. Neem hiervoor de tijd, want ook de hoogte en zuurstof tekort zal je gaan merken. Van basecamp naar de gletsjer is het ongeveer 30 minuten, en dat gedeelte is minder steil. Ook als je in het nationale park verblijft (zie hieronder) is het beklimmen van de Cotopaxi een optie. Dit hoeft echter niet altijd met een tour, je kan ook op eigen vervoer met de bus vanuit Quito of Latacunga reizen om zelfstandig naar basecamp te lopen (zie hieronder hoe je er komt). Voor basecamp heb je geen gids nodig. Een gids is wel aan te raden als je naar de gletsjer wilt.

Ook kan je middels een 2 – daagse hike naar de summit (de top) van de Cotopaxi lopen. Hierbij is een gids aan te raden (of tour), omdat je op grote hoogte loopt en de route door de weersomstandigheden per dag kunnen wisselen. Goed om te weten dat door de hoogte van de Cotopaxi, de top vaak gehuld is in de wolken. Dat en de wind maken dat het aanzienlijk frisser is dan lager gelegen. Goede wandelschoenen, lagen kleding met thermokleding, een muts en misschien handschoenen zullen goed van pas komen.

Overige activiteiten

Het beklimmen van de Cotopaxi vulkaan is niet de enige activiteit in het nationale park. Je kan ook paardrijden, mountainbiken, wandeltochten maken naar bijvoorbeeld watervallen, in het gebied van Pasochoa wandelen of het Limpiopungo meer bezoeken. Dit kan georganiseerd vanuit de accomodatie waar je verblijft in het nationale park of met tours geregeld vanuit Latacunga of Quito.

Ga je zelf dan is het goed om te weten dat het nationale park geopend is van 8.00 – 17.00 uur, waarbij je tot 15.00 uur naar binnen kunt. Je moet je registreren bij aankomst. Het park is gratis om te bezoeken. Er zijn meerdere hikes te doen vanaf de ingang van het park.

Overnachten

Om de Cotopaxi te bezoeken kan je verblijven in Latacunga of Quito. In een paar uur ben je dan bij het nationale park (zie hieronder). Echter zijn er in het park ook een aantal accomodaties te vinden waar je kan verblijven.

Een bekende en populaire accomodatie is Secret Garden. Een accomodatie met meerdere twee-persoonskamers, dorms en een jacuzzi, met uitzicht op de Cotopaxi vulkaan. Ze bieden ook pakketten aan waarbij je 2 nachten en 3 dagen een all inclusive pakket krijgt met volledig verzorgd eten en drinken, hikes, activiteiten en vervoer (gedeeltelijk extra bijbetaling). Het is een prijzige accomodatie, maar op een schitterende locatie.

Een andere accomodatie, dichterbij de Cotopaxi vulkaan is Tambopaxi Lodge. Ook schitterend gelegen met uitzicht op de vulkaan en in dezelfde prijsklasse als Secret Garden. Tambopaxi biedt meerdere verschillende activiteiten in de regio aan. Daarnaast zijn er meerdere (luxe) hotels in het nationale park te vinden. Genoeg keuze, maar het is wel goed om te weten dat de meeste accomodaties aan de prijs zijn.

Hoe kom je there and back?

De makkelijkste en snelste manier om zelf in het Cotopaxi park en bij de Cotopaxi vulkaan te komen is met eigen vervoer of met een georganiseerde (dag)tour.

Als je met de bus wilt vanuit Quito (1,5 – 2 uur) dan neem je een bus vanaf Terminal Quitumbre die naar zuidelijke bestemmingen rijdt zoals Latacunga, Baños of Cuenca bijvoorbeeld. Vanuit Latacunga (ongeveer 1 uur) kan dat een bus naar Quito zijn vanaf de Terminal. Vertel de chauffeur dat je bij de ingang van het Cotopaxi nationale park uit wilt stappen. Vanaf de ingang van het park is het nog ongeveer een uur lopen naar de Cotopaxi vulkaan.