Baños (de Agua Santa)

Content.

Baños de Agua Santa (of ook wel gewoon Baños genaamd), is tussen de Tungurahua vulkaan en Nationaal park Llanganates gelegen in een groene omgeving vol met watervallen en rivieren. Door het bergachtige gebied en de rivieren zijn er vele mogelijkheden ontstaan om vooral je adrenaline kwijt te kunnen. Daarbij kan je denken aan activiteiten als canyoning, raften, mountainbiken, quad of motor rijden, schommelen op hoogte en nog veel meer. Ben je toe aan wat rust, dan is Baños daarnaast een ideale plek om te ontspannen. Meerdere thermische baden bieden de gelegenheid om tot rust te komen. Een plek voor ieder wat wils dus en populair bij zowel binnenlandse als buitenlandse touristen. Het vinden van een hotel of restaurant zou geen probleem hoeven zijn, want Baños staat er vol mee. Wat kan je allemaal doen in Baños? En hoe kom je there and back?

Pailón del Diablo waterval

De meest bekende en indrukwekkende waterval in de omgeving is de Pailón del Diablo waterval. De naam betekent ‘het gezicht van de duivel’, en is voornamelijk ontstaan door de vorm van de stenen onder aan de waterval. Deze lijken op het gezicht van de duivel. De krachtige en prachtige waterval is zo’n 80 meter hoog waarbij het water in volle kracht naar beneden valt. Er zijn twee ingangen, de Entrada Nueva (nieuwe) en Entrada Antigua (oude). Bij de Entrada Nueva, loop je naar de zijkant van de waterval, kan je via loopbruggen naar de overkant en zie je de waterval het dichtstebij van voren. De entree is $2 per persoon en het kost je ongeveer een uurtje om te bezoeken. De Entrada Antigua vind je aan de overkant van de gele brug. Deze ingang geeft je de mogelijkheid om achter de waterval te kunnen lopen. Houd er rekening mee dat je flink nat kan worden, dus neem een regenjas/regencape mee of koop deze voordat je bij de ingang bent. Je komt bij de Entrada Antigua door eerst langs wat kraampjes en winkeltjes te lopen (waar de bus stopt, zie hieronder) en vervolgens loop je het pad af naar beneden richting de ingang. Je daalt best wat in meters, dus houd er rekening mee dat je op de terugweg dit weer omhoog loopt. De route duurt ongeveer 30 minuten (heen) en tussendoor kom je langs een restaurant en een uitkijkpunt. Vervolgens kom je bij de ingang, waar je $2 betaalt.

Je komt bij Pailón del Diablo waterval met de bus, taxi of de chiva (toeristenbus). De eerste optie is de goedkoopste optie. De (blauwe) bus vertrekt vanaf de kruising met de straat Eloy Alfaro en Luiz A. Martínez, rijdt naar de ingang van de waterval, doet er 30 minuten over en kost $0,50 per rit. De bus vertrekt zo’n elke 15/20 minuten (zie Google, busstop to Rio Verde/Pailón del Diablo) en stopt bij de Entrada Antigua. Vanaf daar of bij de Entrada Nueva kan je de bus weer nemen om terug te gaan naar Baños. Een andere optie om naar Pailón del Diablo te gaan is fietsen. Zie hieronder bij de watervallen route.

Watervallen route

De watervallen route (Ruta de las cascadas) is een veel gedane activiteit in Baños. Het is de weg naar Puyo, langs dde Pastaza rivier, waarbij je ongeveer 20 kilometer fietst. Ook niet zo gek dat het populair is, want in de omgeving vind je talloze prachtige watervallen. De watervallen route is een route die je tussen de 5 en 12 watervallen leidt en waarbij je ook gelegenheid hebt om te zwemmen, schommelen en/of ziplinen. Met de watervallen en activiteiten tussendoor op de route kan je rekening houden dat dit een hele dagactiviteit is. De watervallen op de route zijn onder andere Cascada de Agoyan en Cascada Manto de la Novia, met een aantal kleinere watervallen daar tussen. Uiteindelijk kom je uit bij Pailón de Diablo. Als je wilt, kan je nog iets verder fietsen naar de Rocío Machay watervallen die iets verderop liggen.

De watervallen tour wordt door veel ho(s)tels en toeristenbureau’s aangeboden. Vaak huur je een fiets voor $6-10 per dag. De route van Baños naar waterval Pailón de Diablo (met de 6 tussenliggende watervallen) is vrijwel alleen maar naar beneden rijden. Je fietst over de gewone weg, maar het gebeurt zoveel dat de automobilisten er wel rekening mee houden dat er ook fietsers op de weg zijn. Terugfietsen is dan weer bergop, maar vaak kan je met een shuttle (vanuit Rio Verde) of truck mee. De truck kan je zelf aanhalen en vragen of je mee terug mag naar Baños.

Casa del Arbol

De meeste bekende plek om schommelend van het berglandschap rondom Baños te genieten is la Casa del Arbol (de Boomhut). Gelegen bovenop de berg met uitzicht op de Tungurahua vulkaan. De plek is bekend geworden om de boomhut die gemaakt is met twee schommels eraan, waar je ‘naar het einde van de wereld’ kan schommelen. Inmiddels is de plek een tikkeltje overrated, met meer schommels (ook speciaal voor kinderen) en een kleine kabelbaan. Je vindt er ook een restaurant. De omgeving is mooi en het is een prima halve dag activiteit. Wil je je er langer vermaken, dan vind je op de weg naar Casa del Arbol een tal van andere activiteiten zoals een Dino park, ziplinen, glijbanen en meer. Probeer weekenden en feestdagen te vermijden, want Casa del Arbol is ook onder de lokale toeristen een populaire plek om te bezoeken.

Je komt bij Casa de Arbol met de bus, die vertrekt elke dag, 4x per dag om 6.00/11.00/14.00/16.00 uur vanaf de kruising met de straat Luis A. Martínez en straat Pastaza (zie Google, Bus hacia Casa del Arbol). Het is een blauwe bus die in 40 minuten naar Casa del Arbol rijdt. De bus kost $1 per rit, per persoon en vertrekt op tijd. De bus gaat 4x per dag terug naar Baños, om 8.00/13.00/16.00/18.00 uur.

Je kan ook met een taxi naar La Casa del Arbol, dit kost ongeveer $5 per persoon. Je kan de chauffeur vragen op je te wachten, omdat het geen garantie is dat er bovenop de berg taxi’s zijn die terug rijden naar Baños. Er rijden ook chivas, dat zijn open vrachtwagens met banken achterin. De chivas in Baños zijn speciaal voor toeristen en kosten ook ongeveer $5 per persoon.

Als laatste kan je lopend naar La Casa del Arbol. Houd er rekening mee dat La Casa del Arbol bovenop de berg gelegen is en de weg er naartoe dus veel klimmen zal zijn. De kortste route start bij de straat P. V. Maldonado, en dan loop je in een klein half uur naar de doorgaande weg, en vanaf daar is het nog eens ongeveer een half uur. Andere wandelroutes lopen meer langs de zijkant van de berg en afhankelijk van de route ben je tussen de 2 en 3 uur kwijt. Je kan op Google Maps of Maps.me kijken hoe de routes lopen. Ook kan je extra navraag doen in je hotel.

Huren van een fiets, motor of quad

De omgeving van Baños leent zich er uitstekend voor om ontdekt te worden. Er zijn meerdere uitkijkpunten waarbij je uitzicht hebt op de Tungurahua vulkaan en de omgeving, bijvoorbeeld bij Mirador Hierba Buena, op zo’n 70 km vanaf Baños. Op de weg naar restaurant Las manos de Dios, vind je ook meerdere uitkijkpunten zoals El beso de la luna, Los Pies de Dios en Volcán eyes view point. De weg is bergachtig maar dus heel erg geschikt voor een ritje met de motor. Je huurt een motor voor ongeveer $20 per uur, maar vlak bij het centrale plein vind je verhuurders waarbij je voor $60/$70 per dag een motor kan huren (8 uur). Als je een quad of fiets huurt blijf je dichter in de buurt, en kunnen de laaste beschreven uitkijkpunten of de watervallen route een optie zijn om te bezoeken.

Thermische baden

Omdat Baños gelegen is aan de rand van de Tungurahua vulkaan, zijn er natuurlijke thermische baden ontstaan in het dorp en de omgeving. Je vindt ze dan ook in alle categorieën en prijzen.

Casa de Virgen is de meest populaire onder de locals, en ook de goedkoopste ($2 overdag, $3 ’s avonds). Het kan hier daardoor dan ook druk worden in de weekenden en op feestdagen. Casa de Virgen is geopend van 5.00 – 17.00 en 18.00 – 22.00 uur. Balneario El Salado ligt wat meer buiten het centrum van Baños, op zo’n 2 kilometer. Geopend vanaf 5.00 – 20.00 uur en kost $3 entree.

El Refugio Spa Garden lijkt wat meer op een spa met ook mogelijkheden tot het krijgen van een massage. Van maandag – vrijdag geopend van 9.00 – 19.00 uur en in het weekend en op feestdagen van 8.30 – 20.00 uur. De entree prijs is $17 voor de baden. Andere baden zijn Luna Runtun (heeft uitzicht over Baños), Santa Clara zwembad, Hotel Eduardo’s en Thermas de la Virgen Recreativas met meer zwembaden.

Overige activiteiten

In het centrum van Baños vind je vele toeristenbureau’s die vele (adrenaline) activiteiten aanbieden. Denk daarbij aan paardrijden, ziplinen, bungee jumping, canyoning, raften, naar uitkijkpunten gaan en nog veel meer. Je kan je in Baños dus wel dagen vermaken. Het is vaak verstandig meerdere bureau’s langs te gaan en opties en prijzen te vergelijken.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Baños met de bus vanuit Latacunga, Quito, Guayaquil en Cuenca. Je kan van Latacunga naar Baños op drie manieren. Er gaat dagelijks één directe bus vanaf de Terminal van Latacunga naar Baños, om 12.00 uur, en kost ongeveer $3.

Een andere manier is om naar Paso Lateral aan de Panamerican Highway te gaan. Dat is langs de kant van de snelweg en komt er elke 30 minuten vanaf 7.00 uur een bus langs die naar Baños gaat. Je komt bij Paso Lateral met een taxi vanaf Latacunga, 10 minuten voor $3/4.

Of je reist via Ambato. Elke 10/15 minuten gaat er vanaf de Terminal in Latacunga een bus naar Ambato. Deze reis duurt ongeveer 1 uur en kost $1,30. Je komt aan op Terminal Norte in Ambato. Voor de bus naar Baños moet je naar Terminal America, met de taxi voor $4 (15 minuten). De bus van Ambato (Terminal America) naar Baños vertrekt zo’n elke 15 minuten, duur iets meer dan een uur en kost $1,25.

Vanaf Baños kan je meerdere kanten op. Wil je naar Puerto Lopez dan kan je met zowel de dag- als nachtbus. De nachtbus rijdt naar Montañita en vanaf daar is het nog zo’n 30 minuten naar Puerto Lopez. De nachtbus vertrekt om 19.30 uur vanuit Baños, komt rond 7.00 ’s morgens aan en kost $18. Ook kan je via Guayaquil reizen. Er zijn 2 bussen in de ochtend die vanaf het busstation vertrekken, om 6.50 uur en 9.30 uur (beide kosten $12). Vanaf 12.20 uur gaat er ongeveer elke 2 uur een bus naar Guayaquil. Maar wil je voor het donker aankomen in Puerto Lopez, dan is het aan te raden de bus van 6.50 uur te nemen. Vanaf de hoofdstraat gaan ook bussen naar Guayaquil van de busmaatschappij San Fransisco (blauwe/gele bus), die rijden via Riobamba naar Guayaquil. In alle gevallen ben je ruim 5,5 uur onderweg. Vanaf Guayaquil, je komt aan op Terminal Terrestre de Guayaquil, kan je met de bus naar Puerto Lopez.

Jipijapa is de busmaatschappij die naar Puerto Lopez rijdt, zij verkopen tickets aan loket nummer 26. Op je ticket staat ook het nummer van de gate waar vandaan de bus vertrekt. De Terminal kent 5 vertrekhallen, opgedeeld in nummers. Het is heel duidelijk, volg de borden naar de gate waar vandaan je vertrekt. De busrit kost $6,25 per persoon de je doet er zo’n 4,5 uur over.

Goed om te weten dat er op de route naar en rondom Guayaquil geregeld spullen gestolen worden. Het is aan te raden, vooral voor de nachtbus, om je persoonlijke spullen bij je te houden, en zelfs niet in het rek boven de stoelen te leggen. Het is ook goed om te weten dat de bussen voor de nachtbus dezelfde zijn als overdag, de stoelen kunnen niet helemaal plat, alleen een beetje liggend naar achteren.

Naar Quito gaan ongeveer elk uur een bus vanuit Baños. Er gaan meerdere bussen per dag naar Riobamba. Wil je naar Latacunga dan kan je het beste via Ambato reizen, de grootste dichtstbijzijnde stad.