Kosten Ecuador

Content.

Hoeveel kost reizen in Ecuador? Kan je met een kleiner budget rondreizen of moet je een zak geld meenemen?

Ecuador staat bekend als één van de goedkoopste landen in Zuid Amerika, maar dit gaat niet altijd op. Accommodaties zijn gemiddeld in prijsklasse en daarin kan je het zo duur maken als je wilt. Het is soms een beetje zoeken, maar dan kan je prima met een kleiner budget rondreizen door Ecuador. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt verwachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de basic backpacker en de backpacker+ voor wie het allemaal wel wat luxer mag. De beschreven kosten zijn per persoon per dag, tenzij anders aangegeven. Tevens zijn in dit overzicht een bezoek aan de Galapagos eilanden en de Amazone uitgesloten. Het gaat puur om rondreizen over het vaste land.

Valuta en algemeen

In Ecuador is de Amerikaanse Dollar de gebruikte munteenheid. Contant geld uit het geldautomaat halen kan nog wel eens extra kosten met zich meenemen. Het is aan te raden van tevoren na te gaan met welke Ecuadoruaanse banken je eigen bank afspraken en samenwerkingen heeft. Dan weet je of je pas ook werkt bij een bepaalde bank. Zowel Visa als Maestro wordt overal geaccepteerd. De pas van Rabobank werkte goed bij de Pichincha bank en de ING pas bij de onder andere JEP bank.

Op een aantal plekken, voornamelijk de kleinere dorpen en afgelegen gebieden, zijn de pinautomaten schaars. Zo is er bijvoorbeeld in Mindo geen pinautomaat en moet je naar het dichtstbijzijnde dorp San Miguel de los Bancos. Pinnen in restaurants en ho(s)tels en voor bustickets is niet heel gebruikelijk in Ecuador, er wordt veel betaald met contant geld.

Overnachtingen

De overnachtingen zijn een van de grootste kosten die gemaakt worden. Een bed in een dorm in een hostel kost tussen de €7,50 – €12,50, een 2 – persoonskamer met (gedeelde) badkamer kost ongeveer €25 per nacht, waarbij de luxere varianten vanaf €40 beschikbaar zijn. Bij veel hotels in Ecuador is het ontbijt (soms tegen een kleine meerprijs) inbegrepen. Slapen tijdens de Quilotoa loop is dan weer goedkoop, dan betaal je gemiddeld €35 voor een 2 – persoonskamer, inclusief diner en ontbijt. Slaap je afwisselend in een dorm en wil je af en toe een eigen kamer dan kan je rekenen op ongeveer €15 gemiddeld per persoon per nacht. Slaap je liever wat meer privé en luxer, reken dan op een gemiddelde van €22,50 per persoon per nacht.

Eten en drinken

In Ecuador kan je al heel goedkoop lokaal eten. Echter is de locatie waar je op dat moment bent van grote invloed op de prijzen van het eten. Als je in een restaurant eet betaal je al snel €7,50 – €10 voor een hoofdgerecht. Streetfood is een

lekkere manier om goedkoop te kunnen eten. Voor zo’n €5 heb je een bord vol eten met een drankje. Gemiddeld genomen kost een koffie €2,25, een biertje €2 een lunch €5 – €10 en een diner €10 – €15. Ga je wat luxer en uitgebreider uit eten dan kan je rekenen op een gemiddelde van €20 per persoon. Veel ho(s)tels hebben ook de beschikking tot een keuken en in de supermarkten zijn alle gangbare producten te koop. Door zelf te koken kan je ook snel de prijzen voor eten en drinken lager houden.

Kook je veel zelf en eet je af en toe buiten de deur of haal je street food met zo nu en dan koffie of biertje op het terras, dan kan je rekenen op €15 gemiddeld per dag. Eet je graag buiten de deur en mag het wel wat luxer, dan kan je rekening houden met gemiddeld €30 per dag.

Activiteiten

De activiteiten in Ecuador lopen ver uiteen. Twee weken naar de Galapagos eilanden kost al snel €1.500 per persoon, en voor een meerdaagse trip naar de Amazone kan je rekenen op €100 per persoon per dag.

Buiten deze activiteiten om is het afhankelijk wat je gaat doen. In het walvisseizoen (van juni – september) kan je aan de kust een dagtour doen van zo’n €35. In Mindo en Baños kan je heel veel adrenaline activiteiten doen zoals raften, ziplinen, canyoning, en mountainbiken. Daarvoor betaal je ongeveer €20 per activiteit gemiddeld. Je kan ook een aantal activiteiten zelf ondernemen zoals het bezoeken van watervallen en dan ben je minder geld kwijt. Het huren van een motor kan maar weinig, bijvoorbeeld in Quito of Baños en dan betaal je ongeveer €20 per uur of €60/€70 per dag.

Wil je de Cotopaxi beklimmen (tot de gletsjer), met een tour kost dan ongeveer €60, ga je zelf dan ben je ongeveer €20 kwijt. De Cotopaxi beklimmen tot aan de top (2 – daagse trip) kost al snel €300.

Afhankelijk van wat je gaat doen, stel je je budget op.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Ecuador is prima geregeld. De afstanden zijn over het algemeen niet lang. Er rijden heel regelmatig bussen voor de langere afstanden (tussen de €5 – €10) en minibussen voor de kortere afstanden (voor maximaal een paar euro). De nachtbussen voor echt lange afstanden kosten vaak tussen de €15 – €20. Wil je een korte afstand met de taxi, spreek dan van tevoren even een prijs af. Vaak gaat het om een paar euro per keer. Ook de Ubers in de grote steden rekenen een schappelijke prijs. Reken op een gemiddelde van €3 per rit, in Quito kan het soms wel €15 kosten omdat de afstanden daar naar de Evenaar of busstation lang kunnen zijn. In Cuenca kan je met de tram voor een paar euro.

Overig

Andere overige kosten zijn bijvoorbeeld de was, transactiekosten van de bank, een simkaartje met data en souvenirs. Voor alle overige kosten rekenen we €50 per persoon.

Totaal

En wat kost dat allemaal totaal? Voor de totaal berekening gaan we uit van een reis van 3 weken door Ecuador, waarbij alleen met het OV gereisd wordt. De reiskosten naar en van Ecuador zijn niet meegenomen in de berekening. En de kosten zijn per persoon.

De basic backpacker

Gemiddeld per overnachting €15 (dorm en privé kamer afgewisseld)

Eten en drinken per dag €15

Activiteiten totaal €90

Vervoer totaal met openbaar vervoer €125

Overig €50

Totaal voor 3 weken €895 gemiddeld €42,60 per dag

Backpacker+

Gemiddeld per overnachting €22,50 (privé kamer of appartement met eigen badkamer)

Eten en drinken per dag €30

Activiteiten totaal €125

Vervoer totaal met openbaar vervoer €150

Overig €50

Totaal voor 3 weken €1427,50 per persoon, gemiddeld €68 per dag