Grensovergangen Ecuador

Content.

Grensovergang Colombia – Ecuador

Wat heb je nodig?

》Paspoort.

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen).

》Extra Colombiaanse Pesos om te wisselen naar Amerikaanse Dollars, of extra gepinde Dollars (valuta in Ecuador).

》Een gezondheidsformulier die je bij de grens koopt (1.000 pesos/$0,25) en invult.

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Ecuador.

Colombia en Ecuador zijn met land aan elkaar verbonden en kennen meerdere grensovergangen. De meest bekende en gangbare is de grensovergang bij Ipiales (Colombia) en Tulcán (Ecuador). De grensovergang heet Rumichaca.

Vanaf Ipiales neem je een taxi naar de grens, dit kost ongeveer 10.000 pesos/€2,50 voor 10 minuten. Zorg ervoor dat je eerst je exit stempel krijgt van Colombia, voordat je de brug oversteekt naar Ecuador. Het immigratiekantoor van Colombia, waar je stopt, heeft twee delen, de rechterkant is voor de exitstempel en de linkerkant voor als je Colombia binnen wilt komen. Loop de rechterkant naar binnen, wacht bij een loket en daar krijg je je exit stempel van Colombia. Je zult voor, op en na de brug mensen tegenkomen die geld kunnen wisselen. Het is handig van tevoren de wisselkoers te bekijken, zodat je weet wat een schappelijke ruil is. Geld wisselen bij deze grens is prima te doen.

Vervolgens loop je de gele brug over naar Ecuador. In tijden van Covid-19 staat er aan het einde een witte tent waar om je vaccinatiebewijs/negatieve testresultaat wordt gevraagd. Tevens vragen ze om een ingevuld gezondheidsformulier, deze kan je voor 1.000 pesos of $0,25 aan de overkant van de weg krijgen (1 per gezin). Dit formulier wordt afgetekend en dan kan je bij het immigatiekantoor van Ecuador naar binnen. Daar heb je je paspoort en het gezondheidsformulier nodig en krijg je je entree stempel.

Vervolgens kan je met een taxi (die staan al klaar) naar Tulcán. Dit is een ritje van ongeveer 20 minuten en kost tussen de $3 – $5. Als je naar het busstation wilt, zeg dat dan duidelijk tegen de taxichauffeur anders wordt je in het centrum afgezet.

Bij de busterminal zijn meerdere busmaatschappijen met elk hun loket. Meerderen gaan naar dezelfde bestemmingen. Er lopen mensen rond die je zullen vragen waar je heen wilt. Wil je naar Otavalo of Quito dan kan je bijvoorbeeld met busmaatschappij San Cristobal mee. Het leek alsof de bussen vrij regelmatig gaan (elk uur). Bij het loket heb je je paspoortnummer nodig (cedula), maar dit kunnen alleen nummer zijn. Het maakt niet uit wat je zegt. Je krijgt een papiertje met daarop het busnummer, vertrektijd en stoelnummer. Loop daarna naar links, daar moet je nog een QR code kopen ($0,25, totaal ongeacht met hoeveel je bent), bij een bord “para ingresar” om naar binnen te mogen. Dan loop je verder naar links, ga je naar beneden (bajo) en kom je bij de vertrekhal aan. Daar staan bussen te wachten en kan je je busnummer zoeken. De bussen in Ecuador vertrekken op tijd.

Grensovergang Perú – Ecuador

Wat heb je nodig?

》Paspoort.

》Reservering bij een hotel (aan te bevelen).

》Extra Peruaanse Sol om te wisselen naar Amerikaanse Dollars, of extra gepinde Dollars (valuta in Ecuador).

》Een gezondheidsformulier die je bij de grens koopt (1.000 pesos/$0,25) en invult.

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Ecuador.

Reis je vanaf Peru naar Ecuador dan kan dat bij de grensovergang ten noorden van Jaén (Perú) om door te reizen naar Loja (Ecuador). Deze grensovergang heet La Balsa. Een meer gebruikelijke grensovergang is bij Huaquillas en Zarumilla, bij de kust.

Voor de grensovergang bij Huaquillas en Zarumilla zijn een aantal zaken goed om te weten. Ten eerste kan het overdag vrij druk worden bij deze grensovergang en is het goed rekening te houden met lange(re) wachttijden. Deze grensovergang staat niet heel veilig bekend door verhalen over taxichauffeurs die je van de grens brengen en weten dat je (vaak) nog geen contanten in de nieuwe valuta hebt. Daar maken zij gebruik van door met je naar een bank te brengen en daarna veel geld van je te vragen. Inmiddels is de grens veiliger gemaakt en hoef je ook niet meer van migratiekantoor naar migratiekantoor, want beiden zitten in 1 gebouw.

Als je op een gemakkelijkere en veiligere manier de grens over wilt steken dan kan je ervoor kiezen met een nachtbus te gaan. Meerdere busmaatschappijen rijden ’s nachts, als het rustig is, de grens met je over zodat je ook niet over hoeft te stappen op een andere bus. Busmaatschappij Cruz del Sur rijdt vanaf Lima (en Trujillo, Chiclayo, Piura en Máncora) direct door naar Guayaquil. Er zijn meer busmaatschappijen die vanaf Máncora of net voor de grens naar Guayaquil rijden. De bussen rijden direct naar Terminal Terrestre Guayaquil.

Als je door wilt reizen naar Cuenca dan zijn er 2 busmaatschappijen die dagelijks vanaf Chiclayo, Piura of Máncora direct naar Cuanca rijden, namelijk Super Semeria Internacional en Azuay. Prijzen en vertrektijden hangen af vanwaar je vertrekt. De bussen komen aan in Terminal Terrestre Cuenca. Voor de bussen naar Cuemca geldt dat de stoelen niet volledig horizontaal kunnen.

De grensovergang is vrij gemakkelijk. In tijden van Covid-19 wordt er om je vaccinatiebewijs/negatief testresultaat gevraagd. Daarvoor krijg je een klein papiertje en loop je vervolgens door naar het immigratiekantoor. Dit is een gedeeld kantoor voor beide landen. Zorg eerst voor

je exit stempel (salida) van Perú om vervolgens bij de balie van Ecuador je entree stempel te krijgen. Als je beide stempels hebt stap je weer in dezelfde bus en vervolg je je reis. Eenmaal op het busstation zijn er voldoende pinautomaten om contant geld te pinnen.

Altijd goed om in gedachten te houden:

》Houd altijd al je spullen zelf bij je, ook al als mensen zeggen dat je ze ergens neer kunt zetten.

》Koop nooit iets van iemand die geen officiële papieren of uniform heeft. Alles wat echt nodig is, gebeurt in de officiële gebouwen.

》Je hoeft niets te betalen als je Ecuador ingaat en Colombia of Perú uitgaat. Doe dat dan ook niet.