Vervoer Ecuador

Content.

Ecuador is geen groot land en reizen met het OV is heel gemakkelijk te doen. Vaak ben je een dagdeel onderweg om van de ene naar de andere bestemming te komen. Alleen van en naar de kust kost meer reistijd. Hoe is het openbaar vervoer in Ecuador geregeld? Hoe kom je van A naar B met het openbaar vervoer?

Algemeen

Over algemeen zijn de wegen in Ecuador in goede staat. Voornamelijk de hoofdwegen, de Panamerican Highway loopt dwars door Ecuador, zijn in goede staat. Tussen de (grote) steden zijn de wegen goed en er zijn dan ook tolwegen om de wegen te onderhouden. Praktisch alle wegen zijn geasfalteerd, maar voornamelijk in de kleinste dorpen, steden en in de nationale parken kan je zandwegen tegenkomen en ook veel gaten in de weg. Houd hier rekening mee als je zelf wilt gaan rijden met een auto/motor. Als Google Maps of Maps.me een lange reistijd aangeven voor het aantal kilometers, dan kan je ervan uitgaan dat delen van de weg minder goed begaanbaar zijn.

Per beschreven bestemming in Ecuador, beschrijven we ook hoe je er komt en hoe je met het openbaar vervoer rond kunt reizen. Daarnaast beschrijven we ook details als reisroutes, kosten en de lengte van de ritten.

Reisvoorbereiding

Allereerst zijn een aantal apps handig om op je telefoon te hebben staan om je reis te plannen. Voor een kaart van het land of de stad is Google Maps aan te raden. Maps.me is een andere fijne app, waar ook vaker hikingtrails op andere wandelroutes op staan. De betaalde maar uitgebreidere en gedetailleerde app Alltrails kan je helpen bij het navigeren van de wandelroutes. Download de kaarten van de desbetreffende regio waar je heen gaat, zo kan je de kaarten ook gebruiken voor als je offline bent. De apps Rome2Rio en Moovit geven inzicht welke bussen je nodig hebt van A naar B. Echter zijn ze niet altijd actueel.

Bus

Bijna elke grote(re) stad in Ecuador heeft heeft buiten het centrum één (of meerdere) Terminal de Terrestre. Dit is een groter busstation waar vandaan de bussen vertrekken die de langere afstanden overbruggen. Het wisselt of je je ticket bij het loket moet kopen of dat je in de bus betaalt. Vertrek je vanaf een grotere terminal, dan koop je je ticket van tevoren. Er zijn er allemaal loketten van busmaatschappijen te vinden op het busstation. Het is soms even zoeken waar en bij welke busmaatschappij je moet zijn voor de bestemming waar je heen wilt, want het wordt niet altijd duidelijk aangeven. Gelukkig zijn er altijd wel mensen gewillig om je helpen als je er niet uit komt. Als je zegt waar je heen wilt, vertellen ze bij welk loket je moet zijn. Ook gaan meerdere busmaatschappijen naar dezelfde bestemming dus is er altijd wel een bus te vinden die gaat naar, waar en wanneer je wilt. Het is vaak niet nodig een ticket ruim van tevoren te kopen, want er gaat eigenlijk altijd wel een bus. Alleen voor nachtbussen of echt lange afstanden (bijvoorbeeld de grens over) is het aan te raden op voorhand een ticket te kopen. Op de grotere busstations betaal je vaak ook nog $0,10 – 0,25 extra bovenop je busticket. Dit is voor een QR code dat nodig is om het busstation/vertrekhal in te mogen. Soms koop je de QR code bij een apart apparaat.

Na het kopen van je ticket loop je naar de vertrekhal. Daar zijn meerdere haltes, genummerd. Op je ticket zie je het nummer van de halte en vaak ook het busnummer staan zodat je weet welke bus je nodig hebt.

Om je busrit uit te zoeken kan je kijken op www.multipasajes.com. Het kan soms even (uit)zoeken zijn vanaf waar, welke bus hoe laat vertrekt. Online is er el wat te vinden. Maar het is aan te raden, aanvullend daarop, op de busstations of bij je ho(s)tel zelf nog even navraag te doen wanneer bussen vertrekken, omdat de tijden nogal eens veranderen.

De bussen in Ecuador zijn van prima kwaliteit, maar vaak niet zo luxe als in de buurlanden Colombia of Perú. Ecuador is geen warm land dus de airconditioning staat bijna nooit aan. Als het warm is gaat de airconditioning wel aan of de ramen open. Rondom de kust en bij Guayaquil kan het wel warm worden en hebben sommige bussen airconditioning. Goed om te weten dat de bussen in Ecuador op tijd vertrekken. Zorg ervoor dat je op tijd op het busstation bent.

Korte afstanden

Tevens kent een stad vaak ook kleinere busmaatschappijen die korte afstanden overbruggen naar steden meer in de buurt. Vaak vind je deze minibussen voor de kortere afstanden op een apart gedeelte van de terminal.

Daarnaast rijden er in Ecuador ook vrij veel mototaxi’s, tuctucs. Ze brengen je op korte afstanden van A naar B. Net als bij taxi’s, spreek van tevoren een prijs af.

Taxi

Taxi’s vind je overal en rijden op elke plek waar je bent. De gele taxi’s zie je altijd overal rijden. Bij die taxi’s is het belangrijk van tevoren een prijs af te spreken. Er zijn maar weinig taxi’s die op de meter rijden, en vaker zijn die ook duurder. Voor meer veiligheid en zekerheid over de prijs die je betaalt voor je rit, zijn er een aantal taxi applicaties die je kan downloaden en gebruiken in Zuid Amerika. Maar wat verschillen deze taxi apps van elkaar en welke moet je gebruiken? Het is in ieder geval goed om te weten dat al deze taxi applicaties officieel verboden zijn in Ecuador. Echter weet wel iedereen dat ze bestaat en zijn ze volop in gebruik. Het kan wel zo zijn dat een taxi chauffeur je niet bij de ingang van een busstation afzet, maar er iets vandaan omdat er bijvoorbeeld gecontroleerd wordt door de politie. Zouden ze gepakt worden door de politie dan kunnen er vervelende consequenties voor hen als gevolg zijn.

Uber, Didi (chinese app) en Beat

Dit zijn taxi apps die erg op elkaar lijken. Je maakt een account aan, koppelt je creditcard aan je account en kunt online je rit invoeren. Dan wordt je gekoppeld aan een taxichauffeur. Vaak zijn de auto’s van taxichauffeurs die aan de apps gekoppeld zijn van goede kwaliteit. Ondanks dat deze apps op elkaar lijken, kunnen de prijzen van de ritten erg verschillen per land en per app. Het kan dus interessant zijn de taxi apps te vergelijken in het land waar je bent in Zuid Amerika.

Picap

Is eigenlijk ook net zoals Uber, Beat en Didi, maar met het verschil dat je ook een motor als taxi kan laten komen.