Mindo

Content.

Relatief laag gelegen, tussen het groen, is Mindo een fijne bestemming om uit te rusten en te genieten van de natuur. De omgeving voelt soms tropisch aan met een regen- en nevelwoud waarin watervallen en vele (tropische) dieren te vinden te zijn. Daarnaast ligt Mindo relatief laag waarbij de temperaturen ook hoger kunnen zijn dan in andere delen van Ecuador. Maar omdat het ook wat lager gelegen is, is de kans op een tropische bui in de middag ook aanwezig. Mindo is een heerlijke plek om actieve activiteiten te ondernemen zoals raften, ziplinen of canyoing. Maar je kan er ook heerlijk wandelen en dieren spotten. Kortom, deze bestemming op een aantal uur rijden van Quito, is er één om mee te nemen in je reisschema. Wat is er te doen in Mindo? En hoe kom je there and back?

Tarabita Mindo

De bijna populairste activiteit van Mindo is de Tarabita, een knalgeel kabelkarretje dat een lengte van 530 meter overbrugt, over een groene vallei. In minder dan een minuut wordt je door een dieselaandrijving naar de overkant gebracht. Het is een waanzinnig gezicht en uitzicht, en zeker de moeite waard om mee te gaan. Je betaalt $5 heen en weer en aan de overkant beginnen 3 wandelroutes door de bossen, langs en naar in totaal 7 watervallen (zie hieronder).

Je komt bij de Tarabita Mindo met de taxi, dit is de beste optie. Je kan ook lopen, maar de route is zeker 5 kilometer lang vanaf het centrum van Mindo en de weg loopt alleen maar omhoog. Het is geen mooie route om te lopen en als je daarna nog naar de watervallen wilt gaan wandelen is het aan te raden met de taxi te gaan. Je betaalt vaak ongeveer $2 per persoon per rit, ga je alleen reken dat op ongeveer $5 per rit. Let op, er is ook nog een andere kabelbaan (El teleférico) in Mindo. Vergis je niet, zeg duidelijk naar welke je wilt anders brengt de taxichauffeur je op een andere plek dan je wilt.

7 watervallen hike

Een populaire activiteit in Mindo is het lopen van de 7 watervallen hike. Dit zijn 3 wandelpaden die in totaal naar 7 watervallen leiden. Je loopt in een prachtig groen gebied, dat aanvoelt als het regenwoud, waarbij je vogels hoort fluiten en de frisse lucht inademt. De watervallen zijn an sich niet super spectaculair, maar wel mooi. Daarnaast is het een mooie dagactiviteit in de natuur. De start van de hikes is gelegen midden in het woud en vanaf daar kan je 2 kanten op. Een wandelpad (de groene) leidt naar de mooiste en grootste waterval La Reina. Dit is een route van ongeveer 50 minuten (heen) en gaat door het groene bos. Af en toe is het even een beetje klimmen, maar de route is niet moeilijk. De andere twee routes gaan de andere kant op. Route 1, zwart, leidt naar 1 kleinere waterval, Nambillo, op ongeveer 20 minuten lopen vanaf het startpunt. De andere hike, Route 3 (blauw) is een wandeling waarbij je uiteindelijk 5 watervallen op de route tegenkomt. Deze route loop je in ongeveer 60 minuten (heen). De routes zijn niet vlak, en er zitten stukken in die best stijl zijn, maar je kunt op je eigen tempo lopen en er zijn voldoende plekken om uit te rusten. Daarnaast zijn de paden goed onderhouden en duidelijk aangegeven. Je kan ervoor kiezen een deel van de routes te lopen. Wil je wel alle routes lopen, houdt er dan rekening mee dat je tussen de 5 en 6 uur bezig bent, inclusief pauzes.

Je komt bij het startpunt van de hikes met een taxi en vervolgens met de Tarabita (kabelkarretje, zie hierboven). Er is een mogelijkheid om naar route 1 te lopen, maar met de Tarabita gaan geeft je dag net wat extra’s.

Vogels spotten en nachttour

Wil je veel dieren zien dan is het aan te raden mee te gaan met een tour waarbij je vogels gaan bekijken of nachtdieren gaan spotten in de avond. Een vogeltour wordt ’s ochtends gehouden, vaak beginnend vanaf 7 uur. In Mindo zijn er vogeltours van meerdere niveau’s. Er is een tour waarbij je ’s morgens van 7.00 – 10.00 uur door de natuur loopt, vogels bekijkt in het gebied Punto Ornitologico Mindo. Voor deze tour betaal je $15 en aan het einde van de tour zie je heel veel kolibries, waarbij ze zelfs suikerwater uit je hand komen drinken. Een andere vogelspottour is een tour meer voor professionals. Je betaalt $35 per persoon en je vertrekt dan ook al tussen 4.30 – 5.00 uur in de ochtend en gaat naar een groter privé gebied. De nachttours kosten ook $15 en zijn dan weer aan het begin van de avond, net als de zon onder is gegaan.

Yellow House Trails

Een andere fijne plek om te wandelen is bij Hacienda San Vincente’s Yellow House Trails. Dit zijn 5 trails die beginnen bij Hacienda San Vincente in de straat El Trogon (zie Google). Na de ingang van de poort, volg je de weg en kom je uiteindelijk bij een geel huis uit. Daar registreer je je, betaal je $6 per persoon, krijg je een routekaart mee en vervolg je je weg. De eerste (minstens) 30 minuten zijn een beetje saai en lopen lang wat weilanden en voornamelijk omhoog. Er wordt aangegeven dat elke route zo zijn eigen diersoorten heeft, maar over het algemeen kan je de dieren op de meerdere routes tegenkomen. Zo is de grootste kans om apen te zien bij Route 2 en toekans bij Route 3. Alle routes starten vanaf de hoofdweg en komen daar ook weer op uit. Als je alle 5 de routes loopt, ben je ongeveer 5 tot 6 uur aan het lopen. Kies je voor bijvoorbeeld alleen Route 3 (de enige met een uitkijkpunt over Mindo) dan ben je ongeveer 2,5 uur aan het lopen.

Het is aan te raden de routes in de ochtend te lopen, daar je de meeste kans hebt om dieren te spotten. Uiteraard moet je het maar net treffen om de dieren te zien. Je zult ze in ieder geval horen, want het is een rustige en heerlijke plek om te wandelen. Neem genoeg eten en drinken mee. Onderweg is er niets te koop en in totaal loop je best nog wel een afstand. Je komt bij Hacienda San Vincente lopend, het is een paar minuten lopen vanaf het centrum.  

Natuurgebied Las Montañas

Een ander natuurgebied bij Mindo is Las Montañas. Een gebied waar je ook kan overnachten, met veel flora en fauna, wandelpaden en watervallen. Je kunt er wandelen, uitrusten, zwemmen en dieren spotten. Een minder bezochte plek midden in de natuur. Het ligt vlak bij de Tarabita en de 7 watervallen hike en het kost $5.

Huur een fiets of quad

Als je zelf de omgeving wilt verkennen dan kan je een fiest of quad huren in het centrum van Mindo. Het is een veel gedane actviteit en er zijn dan ook genoeg plekken waarop je wat kan huren. Het huren van een fiets kost tussen de $10 – $15 per persoon per dag.

Overige activiteiten

Naast dit alles biedt Mindo ook nog heel veel andere activiteiten aan, wisselend in adrenaline niveau. Zo kan je gaan raften op verschillende rivieren die verschillen in niveau en kracht ($40), kan je ziplinen door de bossen (tussen de $8 – $20), canyoing langs watervallen ($15), tuben over de rivier (vanaf $6) en een bezoek brengen aan de vlinder- en orchideeëntuin ($7,50). Daarnaast vind je in omgeving van Mindo ook meerdere plantages van cacao- en koffiebonen. Een tour langs een koffie- en of cacaoboerderij leert je het proces kennen van plant en boon tot product. Een koffietour kost $8 en een cacaotour $10.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Mindo, via Quito. De bussen naar Mindo vertrekken vanaf Terminal Ofelia. Kom je vanaf het noorden naar Quito toe dan kom je waarschijnlijk aan op Terminal Carcelén. Om op Terminal Ofelia te komen ga je met de taxi, die doet er ongeveer 10 minuten over en kost rond de $3.

De bus naar Mindo vertrekt maar 4x per dag. Op maandag tot en met vrijdag om 8.00/9.00/11.00/16.00 uur en in de weekenden en op feestdagen ook nog om 13.00 uur. De reis duurt ruim 2 uur en kost $3,60 per persoon. Je gaat met busmaatschappij Cooperativa Flor del Valle. De vertrektijden kunnen nogal eens wijzigen. Houd daarom hun facebookpagina in de gaten of neem contact met hen op om de actuele vertrektijden na te vragen (www.facebook.com/cflordelvalleoficial/).

Wil je vanuit Mindo terug naar Quito van gaan er 4 bussen door de weeks van maandag tot en met vrijdag op 6.30/11.00/15.15/16.30 uur. In de weekenden en op feestdagen gaan de bussen om 6.30/11.00/15.15/16.00/16.45 uur. De bus vertrekt vanaf de straat San Vicente Ferrer, naast Eden Expeditions (zie Google Maps, Coop. Flor de Valle). Je koopt je tickets bij het loket.

Goed om te weten dat er in Mindo geen ATM/pinautomaten zijn. Neem dus genoeg contant geld mee, want ook in bijna geen hotel kan je met pinpas of creditcard betalen. Heb je toch nog geld nodig, dan kan je met een (gedeelde) taxi of minibus (rijdt niet frequent) voor ongeveer $2 in 30 minuten naar het dorpje San Miguel de Los Bancos om geld te pinnen.