Isla Ometepe

Content.

Isla Ometepe is, met 276 km2, het grootste eiland ter wereld in zoet water. Gevormd door 2 vulkanen, Concepción en Maderas, is het één van de hoogtepunten voor vele reizigers. Letterlijk en figuurlijk, want beide vulkanen zijn te beklimmen. Maar er is meer te doen op Isla Ometepe dan vulkanen beklimmen.

Huur een scooter/dirtbike/quad

De meeste bekende activiteit op Ometepe is het huren van je eigen vervoersmiddel voor een dag(deel) of langer. Het is de ideale manier om je van A naar B te verplaatsen daar de taxi’s op het eiland prijzig zijn, de bus onregelmatig rijdt en de mototaxis (tuctuc) alleen korte afstanden overbruggen. Je huurt een scooter/dirtbike voor $18 voor 24 uur en quad kost vaak rond de $60. De meeste wegen op Ometepe zijn geplaveid en prima begaanbaar. Er zijn ook een aantal zandwegen bij. Het is goed om daar rekening mee te houden. Van Moyogalpa via het zuiden naar Santa Cruz/Balgüe is prima begaanbaar. Je mag op de meeste stukken maximaal 60 km/uur.

Playa Mangos

Als je je eigen vervoersmiddel hebt, ga dan even langs Playa Mangos. Playa Mangos is voornamelijk een plek om te relaxen op het strand en/of te zwemmen met het uitzicht op de Concepción vulkaan. Er is een bar/restaurant dus daar houd je het wel even vol. Let op, Google geeft ook een Playa Mangos aan bij Balgüe, maar dat is de verkeerde locatie. Je hebt de Playa Mangos bij El Peru nodig. Tot Santa Cruz is de weg goed, en de laatste 4 kilometer is een zandweg. Playa Mango’s is elke dag geopend tot 18.00 uur.

Het vliegveld

Als je toch aan het rondrijden bent, kan je het vliegveld bijna niet missen. Tussen Moyogalpa en San José del Sur ligt het vliegveld dat maar een enkele keer weer week een vlucht ontvangt. De weg tussen de steden gaat over de landingsbaan heen en geeft een tof uitzichtpunt.

Punta Jesús María

Dit stuk land loopt een aardig eind het water in waardoor je vanaf het puntje de beide vulkanen van Ometepe kan zien. Het is ook een populaire plek bij locals die daar graag hun weekend spenderen of de dag afsluiten. Het is een tikkeltje toeristisch, want je vindt er meerdere bars en restaurantjes en verkoopkraampjes. Maar als je daar vandaan loopt, dan zie je ook de lokale vissersmannen die hun vangst aan het binnenhalen zijn bijvoorbeeld. Een mooie plek voor de zonsondergang. Vanaf de hoofdweg is het nog ongeveer 1 kilometer over een zandweg.

Vulkaan beklimmen

Beklim (één van) de 2 vulkanen. Hoewel de hike niet heel complex is, is het is verplicht om met een gids de vulkanen te beklimmen, daar er in het verleden mensen verdwaald zijn geraakt. Je kunt een gids door je ho(s)tels laten regelen voor ongeveer $15 per persoon. Je betaalt daarnaast ook nog 100 Córdoba wanneer je aankomt bij de vulkaan. Het beklimmen vulkaan Concepción en Maderas duurt in totaal 6 a 7 uur. Bij de Concepción kan je hike nog 2 uur langer duren, afhankelijk is of je vanaf het uitkijkpunt nog naar de krater wilt lopen of niet. De klim is relatief pittig en het is goed om vroeg op de dag te beginnen om de warmte een beetje voor te zijn. Tijdens de hike kan je kapucijnaapjes en brulapen tegenkomen, maar ook herten, meerdere insecten en hagedissen. Bepaalde gedeelten kunnen best pittig zijn door de hoogte en stijle gedeelten, maar het is het waard, want eenmaal bij het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. Bij helder weer kan je vanaf de Concepción ook de Mombacho vulkaan zien.

Doe een koffie- en/of chocoladetour

Het eiland Ometepe haalt niet alleen zijn inkomsten uit het toerisme, ook zijn er meerdere koffie- en chocoladeboerderijen te vinden. Bij Finca Magdalena kan je een koffietour doen (op voorhand reserveren is aan te bevelen) of gewoon een lekker kopje drinken. Bij El Pital Chocolate Paradise kan je een chocoladetour doen.

San Ramón waterval

Aan de voet van de Maderas vulkaan bevindt zich de San Ramón waterval. Deze 50 meter hoge waterval is een indrukwekkend gezicht. Het enige, is dat de waterval wat lastig te bereiken is, want de weg ernaartoe is een slecht onderhouden zandweg, die alleen met een taxi, dirtbike of quad te doen is. Je kunt ook lopend naar de waterval. Dat is ongeveer 5 kilometer enkele weg. Houd er rekening mee dat in het droge seizoen (januari – april/mei) de waterval door beperkt water niet heel indrukwekkend kan zijn, daar de waterval in het regenseizoen wel 10 meter breed kan zijn.

Waar te verblijven?

Hoewel vaak afgeraden, is Moyogalpa wel de meest praktische plek om te verblijven. Vanaf daar kan je veel activiteiten ondernemen en ben je ook weer vlak bij de terminal van de ferry. Wil je iets meer sfeer, dan kan je ervoor kiezen in Santa Domingo, Santa Cruz of Balgüe te verblijven. Hier vind je hippe ho(s)tels, restaurants en cafés.

Hoe kom je there and back?

Je komt op Isla Ometepe met de ferry of lancha (kleine boot) die vanaf San Jorge vertrekt. Je komt in San Jorge via Rivas. De afstand tussen deze steden is maar klein. Je kunt met een minibus vanuit Rivas naar San Jorge voor ongeveer 20/30 Córdoba of met een taxi voor niet meer dan 35 Córdoba per persoon. Als je met de taxi gaat is het goed van tevoren een prijs af te spreken.

Eenmaal in San Jorge moet je eerst een ticket kopen voor toeristenbelasting, 36 Córdoba per persoon en dat doe je bij een loket naast het hek. Dan vervolg je de weg na het hek en na zo’n 100 meter is er een kantoor aan de linkerkant waar je je ticket voor de ferry of lancha koopt. Ferry kost 50 Córdoba en lancha 30 Córdoba. Je kunt met de ferry naar Moyogalpa, het grootste dorp op het eiland of naar San José op het eiland. De Ferry doet er ongeveer een uur over. De reis is kalm en rustig en daarom is de ferry aan te raden. Verwacht geen luxe. Er zijn ferries met een kleine kiosk waar je fris en snacks kan kopen, maar dat hebben ze niet allemaal.

Afhankelijk van waar je verblijft op Ometepe, kan je een taxi nemen of de chickenbus naar je hotel. De bus lijkt geen vast rij rooster te hebben, maar is wel de goedkoopste oplossing. Er gaan ook mototaxi’s (tuctucs).

Eiland Ometepe is groter dan je denkt. Van Moyogalpa naar bijvoorbeeld Santa Cruz is het al snel 45 minuten met de auto. Daarom wordt er vaak een scooter/dirt bike/quad gehuurd om je over eiland te verplaatsen, omdat de mototaxi’s vaak alleen voor korte afstanden zijn, de bus onregelmatig is en de taxi’s duur zijn. Daarnaast is het ook nog eens heerlijk om een eigen vervoersmiddel te hebben, zodat je in alle vrijheid het eiland kan ontdekken.

Terug naar het vaste land gaat op dezelfde manier. Met ferry of lancha en daarna een minibus (10 – 20 Córdoba) of taxi (zo’n 35 Córdoba) van San Jorge naar Rivas.