Nicaragua Paspoort

Grensovergangen Nicaragua

Content.

Honduras naar Nicaragua

Wat heb je nodig?

》Paspoort

Precheque exit formulier (Honduras) die je online invult

Precheque formulier Nicaragua, 7 dagen van tevoren

》Reservering van de eerste nacht(en)

》Extra Limpiras om te wisselen naar Córdobas

》$13 entree fee Nicaragua (alleen dollars)

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Nicaragua

Handig om te weten:

Bij praktisch elke grensovergang vind je veel pulperias, kleine winkeltjes, waar je fris en snacks kan kopen. En vaak kan je gemakkelijk geld wisselen bij de mensen die daar rondlopen, want er zijn maar weinig grensovergangen met een ATM/pinautomaat. Kijk van tevoren wat de huidige wisselkoers is, dan kan je daarmee onderhandelen.

Honduras kent 2 grensovergangen met Nicaragua. De zuidelijke en meer toeristische grensovergang El Espino, is het dichtste bij Choluteca in Honduras en kom je vanuit El Salvador dan is dit waarschijnlijk de grensovergang die je neemt. En als je direct naar León gaat is dit de meest dichtstbijzijnde grensovergang. El Espino is ook de grensovergang waar je bagage wordt gecontroleerd. Let op dat een drone verboden is in Nicaragua. Deze komt het land niet in, ook niet als je hem niet wilt gebruiken. Hij wordt of in beslag genomen of voor je bewaard voor een beperkte periode, waarbij je $2 per dag betaalt. Tevens kan je hem dan alleen maar weer op dezelfde plek ophalen. Hierin zijn geen uitzonderingen dus houd hier rekening mee.

Je komt bij de grens van El Espino door met de bus vanuit Choluteca naar de grens te rijden (ongeveer 1,5 uur).

Een meer lokale grensovergang is Los Manos. Deze grensovergang wordt voornamelijk gebruikt door locals. Er is geen bagagecontrole.

Je komt er door met de bus vanuit Tegucigalpa (de hoofdstad) naar El Paraiso te reizen. De bus vertrekt ongeveer elk half uur vanaf Centro Comercial Alhambra, busmaatschappij Colinas del oro. Je kunt naar Danlí of El Paraiso en daar overstappen op de bus naar de grens (la frontera). Bus naar El Paraiso doet er ruim 1,5 uur over en kost 108 Limpira/€4. Als de bus stopt in El Paraiso loop je iets verder door, langs de winkeltjes en staan daar meer bussen (grote schoolbussen). Er wordt vaak wel ‘Frontera’ geroepen en die bus brengt je in 30 minuten en 20 Limpira/€0,75 naar de grens. Soms moet je even wachten tot die wat voller is, maar vaak vertrekt de bus snel.

Bij de grens loop je eerst langs een aantal loketten aan de linkerkant. Er kan gevraagd worden naar je Precheque die je online ingevuld hebt. De loketten zijn de migratie loketten van Honduras. Daar haal je je exit stempel. Ook lopen er mensen rond om geld te wisselen. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld de bus te betalen, want er is geen ATM en de dollar is niet heel gebruikelijk in Nicaragua. Neem daarom wat extra Limpira mee naar de grens. Na het krijgen van je exitstempel, zie je een slagboom en daar ga je links langs. Daar zijn medewerkers die je verder helpen. Als je nog een negatief PCR testresultaat nodig hebt moet je die eerst laten goedkeuren in een zeecontainer. Als dat allemaal goedgekeurd is ga je terug naar de slagboom en vul je een migratieformulier in. Als die goedgekeurd is loop je met je bagage verder naar links. Daar staat een andere zeecontainer en dat is het migratiekantoor van Nicaragua. Waarschijnlijk vragen ze naar het online ingevulde formulier en moet je wachten. De wachttijd kan erg verschillen, tussen de 30 minuten en 2 uur. Uiteindelijk betaal je $12, krijg je een betaalbewijs mee en mag je door. Dan loop je verder, naar links voor ongeveer een minuut. Daar is een andere slagboom met een klein loket. Daar controleren ze je betaalbewijs en migratieformulier en mag je verder. Je bent in Nicaragua. Achter de slagboom staat waarschijnlijk een bus (oude schoolbus) te wachten naar Ocotal. Er lijken geen vaste vertrektijden te zijn, dus misschien moet je even wachten. Bus naar Ocotal kost 25 Córdobas/€0,60 en doet er ongeveer 30 minuten over. Vanuit Ocotal kan je je reis vervolgen naar Somoto, Estelí of León.

Costa Rica naar Nicaragua

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》$9 exit fee Costa Rica

》Reservering van de eerste nacht(en)

》Extra colones of dollars om te wisselen naar Córdobas

》$13 entree fee Nicaragua (alleen dollars)

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Nicaragua

Precheque formulier Nicaragua, 7 dagen van tevoren

Handig om te weten:

Bij praktisch elke grensovergang vind je veel pulperias, kleine winkeltjes, waar je fris en snacks kan kopen. En vaak kan je gemakkelijk geld wisselen bij de mensen die daar rondlopen, want er zijn maar weinig grensovergangen met een ATM/pinautomaat. Kijk van tevoren wat de huidige wisselkoers is, dan kan je daarmee onderhandelen.

Er zijn 2 grensovergangen tussen Costa Rica en Nicaragua. Bij Chiles (minder bekende) die naar San Carlos in Nicaragua gaat. La Fortuna is de meest dichtstbijzijnde stad bij Los Chiles (ongeveer 2 uur). Vanaf de grens naar San Carlos is het nog ongeveer een uur.

De meeste gangbare is de grensovergang bij Peñas Blancas. Je komt daar met de bus vanaf San José (ongeveer 6 uur, €12, busmaatschappij Deldu) of vanuit Liberia (1,5 uur, busmaatschappij Liberia). Een gemakkelijkere optie is de Tica bus ($29, vanaf onder andere San José) die tussen de grotere steden in Costa Rica en Nicaragua rijdt. Op hun website kan je online tickets boeken. Een andere optie is een shuttle, maar daar betaal je wel meer voor. Die kunnen in alle grotere steden geboekt worden.

Bij de grensovergang in Costa Rica betaal je $9 exit fee (of $8, via een online creditcard betaling via een QR code) en haal je eerst je exit stempel in het migratiekantoor. Dan loop je in ongeveer 5 minuten over de grens en naar het migratiekantoor van Nicaragua. Tot op heden (juni 2022) heb je een negatief PCR testresultaat nodig. Vul van tevoren (7 dagen) een online formulier in. Ook betaal je $13 en dat kan alleen in dollars. Ook wordt je bagage gecontroleerd. Let op dat een drone verboden is in Nicaragua. Deze komt het land niet in, ook niet als je hem niet wilt gebruiken. Hij wordt of in beslag genomen of voor je bewaard voor een beperkte periode, waarbij je $2 per dag betaalt. Tevens kan je hem dan alleen maar weer op dezelfde plek ophalen. Hierin zijn geen uitzonderingen dus houd hier rekening mee.

Heb je eenmaal je inreisstempel van Nicaragua dan kan je bij de grens de bus pakken naar bijvoorbeeld San Juan del Sur of Rivas. In Nicaragua rijden veel grote oude schoolbussen. Wil je naar San Juan del Sur dan neem je een bus naar Rivas en laat je je uitzetten aan de kant van de weg bij het punt La Virgen. Daar kan je een bus aanhouden die naar San Juan del Sur gaat. Beide ritten duren ongeveer 30 minuten en kosten 30 – 50 Córdobas. Soms rekenen ze meer omdat je bagage mee hebt. Als je naar Rivas gaat, gaat er vanaf de grens een directe bus die je kan nemen. De busrit duurt ongeveer een uur.