San Juan del Sur

Content.

Nicaragua kent meerdere gezellige kustplaatsen aan de Pacifische kust die voornamelijk bekend staan om het (leren) surfen. Een van de bekendste en dicht bij de grens met Costa Rica is San Juan del Sur. Het is een klein dorpje aan een baai, met meerdere gezellige en hippe ho(s)tels, bars, restaurants en boutiques. Surfen en naar het strand gaan zijn de bekendste activiteiten, maar je kunt meer doen.

Surfen

Er zijn veel surfscholen/surfwinkels waar je les kan nemen of surfmateriaal kan huren en kopen. Een bekende is Casa Oro, dat ook een hotel is, die surflessen geeft in groepen van ongeveer 5 personen voor $25 voor 2 uur. Een meer kleinschalige surfschool is Tribu surf. Zij geven les in groepen van maximaal 3 personen en een les kost $35. Er kan niet gesurfd worden in de baai van San Juan del Sur, maar wel bij de stranden dichtbij, zoals Playa Hermosa of Playa Maderas of Playa El Remanzo. Waar je het beste kunt surfen hangt af van je surfniveau en de golven op dat moment.

Christo de la Misericordia

Bovenop de cliff aan de rand van San Juan del Sur staat een Jezus beeld. Vanaf dat beeld heb je een mooi uitzicht over de baai en de kustlijn van Nicaragua. Vooral tijdens zonsondergang is het mooi. De kortste route kan je op Maps.me vinden en dan loop je in ongeveer 45 minuten van het centrum naar boven. Het laatste stuk is vrij stijl. Het park eromheen is dagelijks geopend van 8.00 – 18.00 uur (al staat er op de borden waar je langsloopt tot 17.00 uur) en kost 70 Córdoba/€1,75.

Naar het strand

Rondom San Juan del Sur vind je meerdere mooie stranden waar je met de bus of taxi kunt komen. Vanaf het centrum kan je ook naar Playa Nacascolo lopen, 2,5 kilometer. Dat is een strand aan een baai naast San Juan del Sur en vrij onbekend. Grote kans dat je het strand bijna voor jezelf hebt. Of breng een bezoek aan Playa Hermosa, Playa Maderas of Playa El Remanzo.

Sunday Funday

Elke zondag staat San Juan del Sur in het teken van Sunday Funday. Een feestmiddag en -avond waarbij je meerdere ho(s)tels met zwembaden langs gaat en muziek, drankjes en gezelligheid de boventoon voeren. Tickets zijn online en in hostels verkrijgbaar voor $30.

Hoe kom je there and back?

San Juan del Sur ligt in het zuiden van het land, dicht bij de grens van Costa Rica. Je komt in San Juan del Sur vanuit Rivas. Er gaan directe bussen naar San Juan del Sur, of je moet overstappen op het punt La Virgen. Dit is een splitsing van de weg. Daar kan je langs de kant van de weg een bus aanhouden naar San Juan del Sur. Naar en van La Virgen kost beide keren ongeveer 30 minuten en kost 30 – 50 Córdoba, afhankelijk van of je bagage hebt of niet.

Wil je vanaf San Juan del Sur naar de grens van Costa Rica (Peñas Blancas), dan ga je weer via La Virgen en stap je over op de bus naar de grens (la frontera). Denk aan 2x 30 minuten en dezelfde prijs.

Je kunt heel gemakkelijk over land naar Nicaragua reizen via Honduras of Costa Rica . Maar wat heb je daar allemaal voor nodig en hoe werkt dat eigenlijk? Hieronder staat een uitleg over hoe je over land Nicaragua in kan reizen via de verschillende grensovergangen.