Granada

Content.

Officieel de oudste stad van Nicaragua (1524) en geliefd onder reizigers. De oude koloniale bouwstijl van Granada  is goed onderhouden en de kleurrijke straten zijn heerlijk om doorheen te lopen. De keerzijde is dat vele reizigers de stad ook weten te vinden en je dus niet de enige zult zijn. Toch is Granada een bezoek waard, zeker als het gaat om de omgeving met vulkanen en de omliggende Pueblos Blancos, kleine dorpen zoals Catarina, San Juan de Oriente en Diriá. Ze worden zo genoemd door de witte kleur van de huizen. Genoeg te doen in en rondom Granada.

Kathedraal van Granada

Het herkenningspunt van Granada is de grote kathedraal aan het centrale plein van de stad. De kathedraal is gebouwd in 1525, net na de oprichting van de stad. Echter het huidige uiterlijk van de kathedraal is relatief jong en bestaat sinds 1972. De kathedraal is te bezichtigen (gratis) en voor $1 kan je de toren beklimmen en heb je uitzicht over de stad. De kathedraal is dagelijks gesloten tussen 12.00 – 14.00 uur.

Free walking tour

In Granada worden (ook) free walking tours door de stad aangeboden. Het is een fijne manier om de stad en zijn historie te leren kennen. De free walking tours worden in Granada aangeboden in meerdere ho(s)tels en reisorganisaties op meerdere momenten per dag. Een tip nadien aan de gids is aan te bevelen.

Kerk Nuestros Señora de las Mercedes

Deze kerk kan niet alleen bezocht worden, je kunt ook de toren beklimmen. Het is geen hoge toren, maar het geeft wel een mooi uitzicht op de stad en op de felgekleurde kathedraal van Granada. Je kunt de toren dagelijks beklimmen tussen 8.00 – 17.30 uur en de entree kost 35 Córdoba/€0,95.

Boottocht langs de Isletas van Granada

Granada ligt aan de rand van het grootste meer van Nicaragua, het meer Cocibolga. Bij Granada ligt de peninsula Aseses met daarom heen honderden eilanden. Niet alle eilanden zijn te bezoeken, maar met een boot of kano kan je er wel langs varen. Er gaan dagelijks boot- en kanotochten tussen de Isletas van Granada. Wil je even de stad uit, dan kan je ook op één van de eilanden op een meer afgelegen plek verblijven om in alle rust de eilanden te bezichtigen. Er zijn meerdere (luxe) lodges en hotels te vinden. Tours met een boot of kano kosten ongeveer tussen de €30 – €40 voor een dagdeel.

Mombacho vulkaan

De Mombacho vulkaan ligt dichtbij Granada. Vanaf de stad kan je de vulkaan zien liggen. Tevens is deze vulkaan te beklimmen, zowel zelf als met een tour. Als je met een tour gaat moet je rekening houden met een trip van ongeveer 6 uur voor rond $45. Als je zelf gaat, neem je de bus vanaf Granada naar Nandaime of Rivas en stap je langs de kant van de weg uit waar de weg naar de vulkaan begint. Goed om te weten is dat de entreeprijs $7 is. De eerste 5 kilometer, naar de wandelroutes bovenop de vulkaan toe, is een stijle weg omhoog. Als alternatief kan je een shuttle naar boven nemen. Deze kost $22, entreeprijs inbegrepen.

De vulkaan kent 3 hikes die allemaal naar de krater van de vulkaan leiden. Bij 2 hikes is het huren van een gids verplicht. De hike zonder verplichte gids, ‘Sendero El Cràter’ is 1,5 kilometer lang en is de gemakkelijkste wandeling. Sendero ‘Trigillo’ is 2,5 kilometer lang en is van gemiddeld niveau en Sendero ‘El Puma’ is 4 kilometer lang en meer voor gevorderden. Voor deze hikes is een gids verplicht en betaal je $12 per persoon extra.

Meer Apoyo

Het meer Apoyo ligt ten westen van Granada en is een fijne plek om een dagje te relaxen en te zwemmen. Er worden dan door vele ho(s)tels dagtour aangeboden om naar een van de hotels rondom het meer te gaan en daar te hangen in een hangmat, te kanoënen/of en drankje te doen. Vaak kosten deze tours rond de $14. Je kunt ook zelf naar het meer met een taxi ($15 – $20) of met de bus (rond de €0,50, enkeltje). Laat weten aan de buschauffeur dat je naar ‘Laguna de Apoyo’ wilt en dan kan je het laatste stuk naar het meer lopen.

Pueblos Blancos

Onder Laguna Apoyo vind je de zogeheten Pueblos Blancos. Kleine dorpjes die zo genoemd worden om hun (oorspronkelijk) witte huizen, zoals Catarina, San Juan de Oriente en Diriá. San Juan de Oriente schijnt bekend te staan om de keramiek en traditionele wijze van pottenbakkerij. Echter konden wij geen enkele plek vinden die nog wat verkocht. In Catalina kan je naar een mirador, uitkijkpunt, lopen die uitkijkt over het meer Apoyo. De entreeprijs is 40 Córdoba en je vindt er een paar restaurants en wat winkeltjes. Vanaf het uitkijkpunt kan je een wandeling maken van ongeveer 5 kilometer naar het uitkijkpunt bij het dorpje Diriá. Dit uitkijkpunt is gratis en ook hier vind je wat restaurants. Deze gaan echter pas later in de middag (vanaf een uur of 15.00) open.

Hoe kom je there and back?

Granada heeft geen duidelijk busstation. Kom je aan in Granada dan is de laatste stop het centrale plein. Als je eerder uit wilt stappen dan kan dat, geeft dat dan even bij de chauffeur aan. Je komt in Granada vanaf busstation UCA in Managua of met een bus vanuit Rivas. Vanaf UCA (een station bij de universiteit) in Managua staan meerdere (mini)bussen voor andere bestemmingen. Stap daar over op een minibus naar Granada. Deze reis duurt ongeveer 1,5 uur, voor 100 Córdoba (met bagage).

Van Granada naar Rivas kan je met een shuttle of publiek transport. Let op, deze publieke bus gaat maar 4 of 5 keer per dag. Elke dag om 6.00, 9.00, 11.00, 13.00 en met uitzondering van zaterdag en zondag ook om 15.00 uur. De bus kost met bagage 100 Córdoba en doet er een kleine 2 uur over. De bushalte in Granada kan je vinden door naar het UNO tankstation te lopen, verder te lopen over de gele brug, de eerste straat rechts en dan de 2e straat links, daar staan dan de bussen naar Rivas te wachten.

Wil je naar de Pueblos Blancos, bijvoorbeeld Catarina of San Juan de Oriente of Diriá, dan ga je eerst naar Masaya voor 17 Córdoba en die rit duurt ongeveer 30 minuten. De bus vertrekt vanaf de markt (mercado) vlak bij supermarkt Pali en gaat ongeveer elk uur om het heel. Het eindpunt is een chaotische grote markt in Masaya waar veel kraampjes, winkeltjes, bussen en mensen zijn. Hier is het even zoeken naar een bus die je vlak bij Catarina brengt. Vraag even welke bus je moet hebben en geef aan waar je heen wilt. De mensen willen je graag helpen. De bus naar Catarina/San Juan de Oriente kost 10 Córdoba en doet er 20 minuten over. Net als met andere bussen in Nicaragua kan je uit- en opstappen wanneer je wilt. Officieel gaat er elke 30 minuten een bus terug naar Masaya, van waar je uitgestapt bent (bij Catarina). Eindig je je route in Diriá, dan kan je vanuit daar ook de bus gelijk terug naar Granada nemen. Je kan langs de kant van de weg wachten op de bus. Houd er rekening mee dat ze aan het einde van de middag minder frequent rijden. De rit van Diriá naar Granada duurt ongeveer 30 minuten voor 15 Córdoba.