Semuc Champey, Guatemala

Semuc Champey

Content.

Gelegen tussen het meer Atitlán en Flores ligt Semuc Champey, dat rivier onder de rotsen betekent. De rivier bestaat voornamelijk uit helder blauwe en turquoise waterpoelen waar je kunt zwemmen, wandelen en tuben. Ook zijn er meerdere grotten in de omgeving die te bezoeken zijn.

Lanquín

De uitvalshaven voor Semuc Champey is Lanquín. Een klein dorpje met een aantal ho(s)tels en restaurants en ongeveer 10 km vanaf het nationaal park Semuc Champey. Hier vind je ook een ATM. Wil je dichter bij het nationaal park verblijven, op de weg er naartoe zijn verschillende hotels te vinden. Houdt er wel rekening mee dat je verder afgelegen bent van restaurants. Vaak hebben de hotels een eigen bar/restaurant. Een verblijf van 2 of 3 nachten is voldoende voor Semuc Champey en de omgeving. Vanuit de hotels of Lanquín worden er meerdere tours en activiteiten aangeboden. Vaak is het een combinatie van de waterpoelen, tuben over de rivier en/of de grotten bezoeken.

Semuc Champey

Je kunt het park ook zelf bezoeken zonder tour. Het park is geopend van 8.00 – 16.00 uur. Het kan snel opwarmen in deze omgeving, dus het is aan te raden vroeg in de ochtend te gaan om de warmte een beetje voor te zijn. Eenmaal bij het park betaal je Q50/€6,20 entree en is het aan te raden eerst naar het uitkijkpunt te lopen en daarna naar beneden naar de poelen om af te koelen. Het pad is duidelijk aangegeven. Houd er rekening mee dat de hike vrij stijl, glad en modderig kan zijn als het geregend heeft. Ondanks de pittige stukken is het wel de moeite waard, want het uitzicht is prachtig. Eenmaal bij de poelen kan je zwemmen. Er zijn plekken met toiletten en kleedhokjes, en op verschillende plekken staan bewakers om de veiligheid te bewaren. Een duik in het heldere water is heel verfrissend en de omgeving is prachtig. Ook is er een kans om tijdens het wandelen dieren te spotten zoals verschillende soorten vogels of apen.

Hoe kom je there and back?

Vanaf Lanquín kan je met een pick-up mee, die ongeveer elke 30 minuten vertrekt en kost Q25/€3,10 per persoon (enkele rit). Het is een hobbelige weg waarbij je achterin in de pick-up bak zit, maar de route is wel heel mooi. Voor de terugweg staat er vaak een pick-up te wachten bij de ingang/uitgang om je terug te brengen naar Lanquín. De laatste pick-up gaat rond 16.00/16.30 uur, maar het is goed dit nog even na te vragen bij aankomst. Semuc Champey is relatief lastig te bereiken, maar wel het omrijden waard. Vanaf het meer Atitlán en Flores gaan er shuttles naar Lanquín, via Cobán. Vanaf beide kanten duurt de reis tussen de 6 – 8 uur, omdat de wegen niet heel goed en deels onverhard zijn. Verschillende bureaus bieden de shuttleservice aan voor verschillende prijzen. Vergelijk en onderhandel ter plaatse (Meer Atitlán of Flores).