Vervoer Guatemala

Vervoer Guatemala

Content.

Hoe kom je van A naar B in Guatemala?

Voor de langere afstanden van bijvoorbeeld Guatemala stad naar Flores (via Rio Dulce) rijdt er een bus, zowel overdag als ‘s nachts. Die doet er ongeveer 10 uur over en kost tussen de €30 – €60 afhankelijk van de busmaatschappij en het soort stoel dat je wilt (zittend, semi horizontaal of horizontaal). Neem je de nachtbus dan is een horizontale stoel aan te bevelen. De bus kan je lokaal boeken in de stad waar je bent. Kom je bijvoorbeeld uit Antigua en wil je naar Flores, dan ga je per minibus naar Guatemala stad en stap je daar over op de bus naar Flores.

Voor de afstanden van ongeveer 8 uur gaan er minibussen die je bij lokale toeristenbureau of hostels kunt boeken. Hierbij is de afstand en het aantal mensen dat met je meegaat bepalend voor de prijs. Hoe meer mensen meegaan, hoe lager de prijs zal zijn. Een rit van Flores naar Languín/Semuc Champey bijvoorbeeld duurt ongeveer 7 uur en kost ongeveer €25.

Daarnaast zijn er ook nog minibussen die rijden van Lago Atitlán naar Antigua en die kosten ongeveer €12 voor een reis van ongeveer 4 uur.

Voor de kortere afstanden tussen de verschillende dropen rondom een grotere stad of dorp rijden lokale chickenbussen. Grote opgefleurde oude schoolbussen die voornamelijk de lokale bevolking vervoeren. Met zulke bussen kan je bijvoorbeeld van Panajachel naar Chichicastenango en weer terug. De bussen rijden korte afstanden tussen omliggende dorpen. Dit zijn ook de bussen die vaak al heel vroeg ’s morgens vertrekken, denk aan 4.00 uur. Deze bussen stoppen vaak en kosten dus verhoudingsgewijs veel tijd, maar zijn goedkoop en een ideale manier om je tussen de lokale bevolking te begeven. Een rit van een half uur kost je vaak nog geen euro.

In de steden en dorpen kan je gebruik maken van taxi’s en mototaxi’s (tuctucs). Uber rijdt ook in Guatemala en daarbij is de prijs in de app gegeven. Bij andere taxi’s en mototaxi’s is het verstandig een prijs af te spreken voordat je instapt. Naar verwachting zal je weinig taxi’s nodig hebben, daar in Guatemala in de steden en dorpen veel afstanden prima te belopen zijn.