Tikal, Guatemala

Flores & Tikal

Content.

Flores

Flores is een klein eiland in het meer Petén Itzá en verbonden met een lange brug met het vaste land. Niet alleen Flores en omgeving zijn de moeite waard om naar toe te reizen, gezien de omgeving en de verschillende activiteiten die er te doen zijn. Ook de grote en deels onzichtbare Maya stad Tikal is absoluut een bezoek waard.

Voor een bezoek aan Tikal verblijven de meeste mensen in Flores. In het kleine stadje loop je in 20 minuten van de ene naar de andere kant, waarbij het centrum in het midden hoog gelegen is. De huizen hebben vrolijke kleuren en je vindt er een aantal leuke en gezellige ho(s)tels en restaurants.

Rondom Flores

Naast het eilandje kan je met kleine boten oversteken naar de andere kant van het meer, naar San Miguel. Voor deze lanchas betaal je ongeveer Q10/€1,25 per persoon per rit. Hier vind je een wandelroute naar het uitkijkpunt ‘Mirador de Canek’ en je loopt gedurende de hike omhoog door bossen. Met Maps.me kan je de wandelpaden in de gaten houden, want soms is het niet goed aangegeven en moet je door stukken waarvan je denkt dat het geen pad is. Eenmaal boven heb je een tof uitzicht op Flores.

Als je via de andere kant van de mirador naar beneden loopt, een gedeelte met trappen, dan kan je naar het strand ‘Playa Chechenal Petén’ lopen. Je betaalt Q5/€0,75 per persoon en er zijn kleedhokjes en een kleine bar.

Je kunt je door een lancha ook bij Jorge’s rope Swing af laten zetten. Dat is wat verder weg en is wat duurder (Q40/€4,50), maar daar kun je over onderhandelen. Jorge’s Rope Swing is een relaxte plek om je middag door te brengen met zwemmen en een drankje. Geopend van 9.00 – 19.00 uur en je betaalt Q25/€3 entrée en er is een bar voor je drankjes.

Tikal

Tikal, vroeger ‘Yax Mutal’ genoemd, is een Unesco wereld erfgoed. De stad, gebouwd in de 4e eeuw, was een van de machtigste koninkrijken in de tijden van de Mayas. Na de ondergang van zowel de stad als de Maya bevolking, werd er niets meer van Tikal vernomen. Pas in 1696 beschreef de Spanjaard Andrés Avendaño een ruïne dat Tikal kan zijn geweest. Vanaf 1850 zijn er begeleide expedities uitgevoerd onder begeleiding van de lokale bevolking die de stad niet vergeten waren. Sindsdien wordt er meer en meer ontdekt in en rondom de stad. Echter tast men met veel nog in het duister, waar er verwacht wordt dat er nu nog maar 20% van de gehele stad bekend en openbaar is. Nog elke dag worden er onderzoeken uitgevoerd. En dat maakt de stad zo bijzonder. Niet alleen de geschiedenis maar ook de omgeving is prachtig. Je bezoekt de stad die midden in het regenwoud ligt en dus heb je veel kans om dieren te zien: vogels, neusberen, apen en verschillende soorten insecten.

Een gids in Tikal is aan te bevelen. Vooral in deze grote Mayastad, waar veel nog onondekt is, kan een gids je veel vertellen over de geschiedenis en de omgeving. Je kunt er met eigen vervoer heen of met openbaar vervoer, maar de stad ligt wel ver af van Flores, zo’n 1,5 uur rijden, waardoor een georganiseerde reis het wel waard kan zijn. Een tour, inclusief transport en vervoer is te regelen vanuit Flores en kost ongeveer Q170/€22, exclusief entrée Tikal. Ga je met eigen vervoer maar wil je wel een gids? Bij de ingang staan vaak meerdere gidsen die graag met je meegaan. Over een prijs kan je onderhandelen.

Het nationaal park is geopend van 6.00 – 17.00 uur. De entree van Tikal kost Q150/€19 voor een zonsopgang of zonsondergang entree betaal je Q100/€12,50 meer. Neem je paspoort mee en houd er rekening mee dat je alleen contant kunt betalen. Kaartjes koop je bij de ingang van het park en zijn niet online te koop, wel bij de Banrural bank maar dat verloopt niet altijd probleemloos. Als je een ticket koopt na 15.00 uur kan je die de volgende dag ook nog gebruiken. Er zijn een aantal loges vlakbij de ingang als je bij het park wilt overnachten. Op locatie zijn ook nog 2 musea te vinden. Deze kosten Q30/€3,75 en zijn niet inclusief in de tickets.