Lago Atitlán, Guatemala

Lago Atitlán

Content.

Het meer Atitlán is een van de grootste meren van Guatemala en zeker de bekendste. Rondom het meer vind je 3 inactieve vulkanen, Atitlán, Tolimán en San Pedro. Vanaf onder andere de dorpen Panajachel en San Marcos heb je een prachtig uitzicht op de vulkanen en het is dan ook zeker een aanrader om het meer van verschillende kanten en dus vanuit de verschillende omliggende dorpen te bezichtigen. Wil je meerdere dorpen bezoeken dan zijn minstens 3 á 4 dagen aan te raden.

Panajachel

Kom je vanaf Antigua of Mexico aan bij het meer Atitlán, dan is de kans groot dat je in Panajachel uitstapt. Dit grootste dorp rondom het meer is een prima plek om even te zijn. Panajachel is het dorp met onder andere een ATM (net als San Pedro), een grote markt en het dorp ligt praktisch gelegen om verder te reizen naar Chichicastenango en Semuc Champey bijvoorbeeld. Maar wil je meer karakter dan is het aan te raden een aantal andere dorpen ook te bezoeken.

San Marcos

San Marcos staat ook wel bekend als het hippie dorp gezien de gasten die er verblijven. Ook blijven veel mensen langer in San Marcos door de relaxte sfeer. In dit kleine dorp loop je in 20 minuten van de ene naar de andere kant, door smalle steegjes met hippe cafeterias, restaurants, en winkeltjes. In San Marcos vind je veel mogelijkheden tot yoga sessies of retreats met uizicht op de vulkanen, want vanaf San Marcos heb je een van de mooiste uitzichten op het meer. Ook leent San Marcos zich goed voor een duik in het water, er is een rots en tarzantouw waar je gebruik van kan maken. Houd er rekening mee dat San Marcos geen ATM heeft, dus neem voldoende contant geld mee.

San Pedro de la Laguna

Het een na grootste dorp, aan de kant van de vulkaan San Pedro en de andere kant ten opzichte van Panajachel, ligt San Pedro de la Laguna. Dit backpackersdorp trekt voorbnaleijk backpackers aan door de relaxte sfeer en de vele mogelijkheden voor activiteiten. Het dorp ligt centraal, heeft veel mogelijkheden tot lessen spaans (aanrader), tours en lekker eten. Ook vind je in San Pedro de la Laguna meerdere pinautomaten.

Zou je graag Spaans willen leren spreken, dan raden we je aan naar de Community Language School te gaan. Deze school biedt één op één les en ook de mogelijkheid om te verblijven bij een gastgezin om je ervaring nog unieker te maken.

‘La Nariz del Indio’ hike

Vanuit onder andere San Pedro de la Laguna kan je naar de ‘La Nariz del Indio’, oftewel de neus van de indiaan. Het is een berg met uitkijkpunt rondom het meer die, horizontaal gezien, de vorm heeft van het gezicht van een indiaan. Vanaf het uitkijkpunt heb je een mooi uitzicht over het meer. De meeste tours gaan met de zonsopkomst en vertrekken rond 4 uur ‘s morgens en je bent rond 8 uur weer terug. Met een busje rijd je in een klein uur naar een dorpje zo dicht mogelijk bij de berg en vandaaruit begint de hike. Het is een, relatief gemakkelijke, hike van ongeveer 45 minuten. Eenmaal bij het uitkijkpunt krijg je koffie of thee en een broodje en wacht je tot de zon opkomt. Het kan fris zijn bovenop de berg, dus houd daar rekening mee met je kleding.

In onder andere San Pedro de la Laguna zijn meerdere reisbureaus die tours aanbieden. Het is aan te bevelen meerdere langs te gaan en te onderhandelen. De gemiddelde kosten zijn tussen de €10 – €12 per persoon. Verhoudingsgewijs wat duur, maar het uizicht is wel heel mooi. Zonder tour naar het uitkijkpunt is af te raden daar er, ook recentelijk, meldingen zijn van overvallen.

San Juan

San Juan is gelegen naast San Pedro de la Laguna en een klein, kleurrijk dorp. Wil je wel een uitkijkpunt over het meer maar niet zo vroeg als de ‘La Nariz del Indio’ dan kan je er voor kiezen om naar San Juan te gaan. Dit kleine dorp naast San Pedro de la Laguna heeft een kleurrijk uitkijkpunt genaamd ‘Mirador Kaqasiiwaan’. De entree kost 10 Quetzal/€1,25 en je komt in San Juan per lancha vanaf een van de andere dorpen. Of met de mototaxi/tuctuc vanaf San Pedro de la Laguna, dat kost ongeveer 15 minuten. Bespreek van tevoren af wat je gaat betalen. Daarna is het een korte wandeling van ongeveer 10 minuten naar het uitkijkpunt.

Andere dorpen en Chichicastenango

Wil je naar andere, verder gelegen dorpen zoals Santiago Atitlán, houd er dan rekening mee dat de lancha vanaf een andere haven in San Pedro de la Laguna vertrekt. Deze ligt ten oosten van het dorp. Voor de verder gelegen dorpen geldt dat je even mort navragen vanaf waar en wanneer de lanchas vertrekken. Dit kan verschillen per dorp.

Zo’n 40 kilometer ten noorden is het dorp Chichicastenango gelegen. Dit dorp staat bekend om de grote markt die 2x per week, op donderdag en zondag, gehouden wordt. De markt is inderdaad groot, met heel veel kraampjes en mensen. Er wordt veel eten verkocht, je ziet hoe de maïs tortillas gemaakt worden en je wordt omringd door lokale cultuur en heel veel kleuren. Er zijn souvenirs te koop maar dit aanbod is beperkter dan in bijvoorbeeld de dorpen rondom met meer Atitlán.

Er worden meerdere tours aangeboden die je heen en weer brengen vanaf het meer Atitlán naar Chichicastenango. Echter kan je zelf ook heel goed naar toe met eigen vervoer, huur bijvoorbeeld een motor of ga met publiek transport. Neem dan de bus van Panajachel naar Sololá (20 minuten)  dan naar Los Encuentros (ongeveer 40 minuten) en dan naar Chichicastenango (ongeveer 45 minuten). Elke keer als je uitstapt staat de volgende bus alweer te wachten om je mee te nemen, heel makkelijk dus. Met een tour ben je bijna even lang onderweg en betaal je tussen de €20 – €25 (heen en weer). Met de chickenbussen ben je de helft van de kosten kwijt.

Hoe kom je there and back?

Je komt bij het meer Atitlán met een shuttle bus vanuit Mexico, Antigua of Semuc Champey/Flores. Reguliere ‘chickenbussen’ rijden alleen vanuit de kleine omliggende dorpen en steden rondom het meer op de korte afstanden.

Eenmaal bij het meer reis je met een kleine boot, genaamd lancha, en kan je naar de verschillende dorpen reizen. Het beste is om een collectivo lancha te nemen, dat zijn de gedeelde boten. Er zullen je ook privé lanchas aangeboden worden, maar die zijn duurder. Afhankelijk van de afstand doe je er gemiddeld 15 – 30 minuten over een ander dorp te bereiken en betaal je tussen de Q20 – Q50/€2,50 – €6,00 per persoon. Officieel is er een vaarrooster, maar in de praktijk komt het er vaak om neer dat de lancha pas gaat als de boot vol is. Houd er dus rekening mee dat je soms een tijdje moet wachten. Ook ‘s avonds gaan er minder lanchas en zijn ze vaak wat duurder, omdat er minder mensen zijn. Geen tijd om te wachten? Dan kan je een privé lancha nemen.