Vervoer Costa Rica

Content.

Openbaar vervoer

Het bussysteem in Costa Rica is wat complex. Er zijn veel verschillende busmaatschappijen die hun eigen routes rijden. Het is dus belangrijk je goed in te lezen waar welke busmaatschappij naar toe gaat en vanwaar vertrekt.

In San José heeft bijna elke busmaatschappij zijn eigen busstation. Ze zijn te vinden op Google wat het makkelijker maakt. Bijna alle bussen zijn (oude) touringcars, zonder airconditioning. De meeste lokale bussen hebben naast, of in plaats van, stopknoppen een touwtje door de bus hangen. Die hangt of tegen het plafond of langs de ramen (bij de gordijnen als die er zijn). Trekken aan het touwtje dient hetzelfde doel als de stopknoppen.

De meeste keren betaal je in de bus bij de chauffeur, voornamelijk de meest lokale bussen. Meer georganiseerde busmaatschappijen, zoals Tracopa en T.Q.P. hebben een loket op het busstation waar je je kaartjes koopt (kan vaak ook op voorhand).

De meest bekende busmaatschappijen zijn:

Mepe – rijdt vanaf San José naar het noordelijke caribische gedeelte van Costa Rica, zoals Limón, Cahuita en Puerto Viejo de Talamanca.

Tracopa – rijdt vanaf San José naar de Pacifische kant van Costa Rica, naar onder andere Uvita, Dominical en Jacó.

Deldu – Rijdt tussen San José en de grens Peñas Blancas met Nicaracua.

Maar daarnaast zijn er nog vele andere busmaatschappijen die in Costa Rica rijden. Het is steeds een beetje uitzoeken welke bus je waar naar toe moet hebben en wanneer deze vertrekt. Bij de bestemmingen waar wij zijn geweest wordt beschreven hoe je er het beste komt, met meer reisdetails zoals reistijden, busmaatschappijen en kosten. Voor meer algemene informatie voor het gehele land zijn deze websites handig om te raadplegen. Wel een advies om ter plekke altijd nog even de actuele vertrektijden te controleren of na te vragen bij je hotel of op het busstation.

In de verschillende steden rijden er ook taxi’s als je voor korte afstanden van A naar B wilt. In San José werkt de Uber ook goed. Uber rijdt ook in andere steden zoals La Fortuna en rondom Uvita, maar lang niet altijd goed.

Internationale bussen

Naast de bussen die rijden binnen Costa Rica, zijn er ook internationale busmaatschappijen die over landsgrenzen rijden. Denk daarbij aan de Ticabus, die door alle landen van Centraal Amerika rijdt, van Mexico tot en met Panama. Op hun website kan je online tickets reserveren.

De TransNica bus is een busmaatschappij die tussen Honduras, Nicaragua en Costa Rica rijdt. Op hun website kan je online tickets boeken op verschillende routes.

Deze bussen zijn duurder dan de reguliere bussen, maar rijden vaak direct door, zonder te stoppen en mensen in en uit de bus te laten.

Shuttles

Naast het Openbaar Vervoer kan je in Costa Rica ook heel gemakkelijk met shuttles van A naar B komen. Vaak een stuk sneller dan met het openbaar vervoer en veel meer op maat gemaakt naar waar jij heen wilt. Let er alleen wel op dat je hiervoor ook betaalt. Een rit die normaliter met de bus €6 kost kan met de shuttle al snel €50 of meer kosten. Shuttles zijn op elke locatie te boeken, voornamelijk in de toeristische gebieden. Ook een dagtour kan met een shuttle gedaan worden.

Auto huren

Een auto huren is gewild in Costa Rica. Niet alleen het huren van een auto (4×4/SUV), maar ook het huren van een camper of een SUV met daktent wordt veel gedaan. Vooral in de periode van december tot en met april (hoog- en droogseizoen) kan je ervan uitgaan dat veel auto’s gereserveerd zijn. Wil je graag een auto huren? Houd dan rekening met je reisperiode en boek de auto geruime tijd van tevoren. Houdt er ook rekening mee dat vanaf april/mei het regenseizoen begint. Over het algemeen is dat niet heel erg, want het land is groener en de regen valt vaak alleen aan het einde van de dag. Wil je graag gaan kamperen dan kan deze periode wel als minder prettig ervaren worden.