Kosten Costa Rica

Content.

Hoe duur is Costa Rica? Kan je met een kleiner budget rondreizen of moet je een zak geld meenemen?

Costa Rica heeft voornamelijk een duur imago. En in bepaalde mate is dat ook zeker waar. De Nationale Parken en activiteiten zijn al snel €20 of meer en eten in een restaurant kan ook al snel in de papieren lopen. Toch kan het ook zeker goedkoper. Rondreizen door Costa Rica kan best goedkoop, het gaat dan voornamelijk om de keuzes die je maakt. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt verwachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de basic backpacker en de backpacker+ voor wie het allemaal wel wat luxer mag. Het gaat om prijzen per persoon, tenzij anders vermeldt.

Valuta

In Costa Rica wordt betaald met de Costa Rica Colon. De wisselkoers zal ongeveer 660 Colon voor 1 euro zijn, waarbij je gemakkelijk de actuele wisselkoers online kunt vinden. Ook is de Amerikaanse Dollar een gebruikelijk betaalmiddel. Voornamelijk als je over landsgrenzen reist, moet je soms in Amerikaanse Dollars betalen. Het is handig om wat Amerikaanse Dollars mee te nemen.

Overnachtingen

Overnachten in Costa Rica kan zo duur als je maar wilt. Toch heeft Costa Rica voor alle budgetten wel genoeg accomodaties beschikbaar. Het is goed om rekening te houden met het hoogseizoen (december – april). In deze periode kunnen de prijzen oplopen en/of zijn de goedkopere ho(s)tels eerder volgeboekt. Van tevoren je reis een beetje plannen en alvast wat hotels reserveren kan helpen de prijzen te drukken.  Qua gemiddelde prijzen kan je denken aan €20 voor een bed in een dorm, €30 voor een 2 – persoonskamer met (gedeelde) badkamer, €60 een 2 – persoonskamer in een lodge per nacht. Er zijn echt wel voldoende opties te vinden om goedkoper te slapen.

Eten en drinken

Costa Rica kent veel hippe restaurants en bars en de prijzen zijn daar ook naar. Een koffie in een café kost gemiddeld €3, een biertje €2,50, een lunch €10 en een diner €15 gemiddeld. Gelukkig hebben vele ho(s)tels een keuken en als je zelf kookt of street food haalt ben je veel goedkoper uit. Daarnaast kent Costa Rica de zogenoemde Soda’s. Dat zijn eetgelegenheden waar lokale gerechten worden geserveerd, voor tussen de €5 – €8 voor een hoofdgerecht.

Kook je veel zelf en eet je af en toe buiten de deur met zo nu en dan een koffie of biertje op het terras, dan kan je rekenen op €15 gemiddeld per dag. Eet je graag buiten de deur en mag het wel wat luxer, dan kan je rekening houden met €50 per dag.

Activiteiten

De activiteiten zijn waarschijnlijk een van de grootste kosten die je maakt in Costa Rica. Voor bijna alle Nationale Parken betaal je een entree en voor de activiteiten in Monteverde en La Fortuna leg je best veel geld neer. Voor ziplinen ben je €50 kwijt, een nachttour of de hanging bridges bezoeken kosten al snel €25 per persoon en de entree voor een nationaal park kan ook al snel een paar tientjes kosten. Als je meerdere dagen een Nationaal Park bezoekt, zoals een tour in Tortuguero of Corcovado kan je al snel rekenen op €100 per persoon per dag. Afhankelijk van hoeveel tours en activiteiten je gaan doet, bepaal je je budget. We gaan hier uit van een gemiddelde voor 3 weken.

Vervoer

Voor veel mensen is het huren van een auto de ultieme manier om rond te reizen in Costa Rica. En het is ook zeker een makkelijke manier om van A naar B te komen. Daarnaast kan je op veel meer plekken komen waar je anders met het openbaar vervoer niet of moeilijker komt. Echter, zit er wel een prijskaartje aan het huren van de auto. En sinds de pandemie zijn de prijzen voor het huren van een auto gestegen. Het loont om ruim van tevoren te boeken, dan zullen de kosten lager zijn. Maar het is goed te denken aan een gemiddelde prijs van €1500 voor het huren van een auto (SUV/4×4) voor zo’n 3 weken, waarbij het ook erg afhankelijk is in welke periode je een auto huurt (hoogseizoen of niet). Tevens wordt er vaak gekozen voor een auto met een daktent, deze prijzen liggen hoger.

Een andere goede optie is het nemen van het openbaar vervoer. Lang niet zo flexibel als eigen vervoer, maar het scheelt enorm in de kosten. Een korte busrit kost een paar euro en voor langere busritten van een paar uur ben je gemiddeld €6 – €8 kwijt.

Voor een taxi is het goed om van tevoren een prijs af te spreken. Houd er rekening mee dat taxi’s hoge prijzen vragen, ook voor relatief korte afstanden.

Een laatste, en veel gebruikte, optie om van A naar B te komen in Costa Rica is het gebruik van shuttles. Deze rijden op veel routes tussen bekende bestemmingen en zijn vaak veel sneller dan de publieke bus. Echter is de prijs verhoudingsgewijs ook heel hoog. Daar je met de bus van 5 uur €6 euro betaalt, betaal je voor de shuttle al snel €50 euro.

Overig

Andere overige kosten zijn bijvoorbeeld de was, transactiekosten van de bank, een simkaartje met data en souvenirs. Hier rekenen we €100 per persoon voor.

Totaal

En wat kost dat allemaal totaal?

De basic backpacker

Gemiddeld per overnachting €25 (dorm en privé kamer afgewisseld)

Eten en drinken per dag €15

Activiteiten totaal €175

Vervoer totaal van en tussen de grotere steden met openbaar vervoer €100

Overig €100

Totaal voor 3 weken €1215, gemiddeld €57,85 per dag (ruim gerekend)

Backpacker+

Gemiddeld per overnachting €60 (privé kamer met eigen badkamer)

Eten en drinken per dag €50

Activiteiten totaal €250

Vervoer totaal met huren van een auto gemiddeld €1500 (totaal)

Overig €100

Totaal voor 3 weken €2780 per persoon, gemiddeld €132,38 per dag