Puerto Viejo de Talamanca en Cahuita

Content.

Puerto Viejo de Talamanca

Een bekende strandplaats tegen de grens met Panama is Puerto Viejo de Talamanca. Er is ook een andere Puerto Viejo in Costa Rica, dus vergis je niet. Puerto Viejo kent een aantal mooie stranden die goed op de fiets te bereiken zijn. Ook ligt het nationaal park Cahuita op 30 minuten van de bus vandaan. De meeste mensen blijven vaak langer in Puerto Viejo de Talamanca door de relaxte sfeer en leuke dingen die de omgeving aanbiedt.

Omliggende stranden

Genoeg gelegenheden om zowel te surfen, zwemmen en te relaxen, want Puerto Viejo kent meerdere mooie stranden in de omgeving. Playa Punta Uva is een mooie plek om naar toe te gaan. Zorg er dan wel voor dat je aan de kant van Cuevas of de grot van Playa Uva kunt zwemmen. Als je teveel aan kant van Playa Cocles bent, liggen er veel rotsen in het water.

Playa Cocles is een fijn strand om te (leren) surfen. Dit is dan ook de plek om een surfplank te huren en/of les te nemen.

Playa Negra ligt vlak bij Puerto Viejo de Talamanca en heeft, zoals de naam al zegt, zwart zand.

Fiets huren (of ander voertuig)

Een veel gedane actvitieit is het huren van een fiets of ander voertuig zoals een scooter, motor of quad. De omgeving is er dan ook uitermate geschikt voor. De afstanden zijn klein en de weg vanaf Puerto Viejo de Talamanca naar de verschillende stranden is goed. Naar Punta Uva is het ongeveer een half uur fietsen en onderweg kan je ook nog eens meerdere dieren tegenkomen zoals een grote leguaan langs de kant van de weg of een luiaard in de boom.

Een fiets of ander voertuig huur je op meerdere plekken in het centrum. Je betaalt ongeveer €4 voor een dagdeel (ochtend of middag), en de huur voor meerdere dagen is ook mogelijk. Voor een scooter/motor en quad betaal je meer.

Nationaal park Cahuita

Een andere plek in de omgeving om te verblijven is Cahuita. Het is rustiger en minder toeristisch, maar is wel heel bekend om het nationaal park dat het heeft. Het is het enige nationale park in Costa Rica dat geen vaste toegangsprijs heeft, je betaalt een donatie bij binnenkomst. Het is een groot park waar je veel kans hebt om dieren te zien zoals luiaarden, apen, vele soorten vogels, krabben op het strand of zelf krokodillen. Het park kent 1 wandelpad langs de kust die uiteindelijk bij de centrale weg weer uitkomt. Er zijn geen wandelpaden door het park, alleen parallel aan de kust. Je kan er ook voor kiezen om een stuk te lopen en via dezelfde weg terug te gaan. Ook het huren van een gids mogelijk. Het park is dagelijks geopend van 8.00 – 16.00 uur.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Puerto Viejo de Talamanca met de bus vanuit Cahuita (30 minuten), de bus vanuit Limón (75 minuten) of vanuit Bocas del Toro, Panama.

Vanaf Puerto Viejo de Talamanca kan je op en neer met de bus naar Cahuita. De bus vertrekt elk uur en vertrekt om 20 minuten over heel vanuit Puerto Viejo en om 15 of 50 over heel vanuit Cahuita. Zie foto’s, want er zijn uitzonderingen wanneer de bus niet gaat. De rit Puerto Viejo de Talamanca en Cahuita (of visa versa) duurt ongeveer 30 minuten en kost 915 colones/€1,40 per rit, je betaalt bij de chauffeur.

Vanaf Puerto Viejo de Talamanca kan je heel gemakkelijk de grens oversteken. Met een shuttle, voor alle gemak en dat kost rond de €35 (ook als je vanuit Panama komt). Maar gemakkelijk kosten besparen kan door zelf de bussen te nemen. Vanaf Puerto Viejo de Talamanca neem je de bus naar Sixaola, die om 40 minuten over heel gaat en 1 keer per uur. Maar check vooral de tijden op het schema die bijna elk hotel wel heeft hangen of vraag er even naar, want de tijden worden nog wel eens aangepast. De bus rijdt in ruim een uur naar Sixaola en kost 2010 colones/€3, je betaalt in de bus en komt op een paar 100 meter bij de grens (Sixaola) aan. Als je naar Bocas del Toro gaat is de kans groot dat meerdere mannen aan de Costa Rica kant van de grens je een rit aan willen bieden in een shuttle naar Almirante of je willen helpen met het proces. Het is aan te raden hen beleefd af te wijzen. Het spreekt allemaal voor zich.