Grensovergangen Costa Rica

Content.

Grensovergang Panama – Costa Rica

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》Uitreisbewijs/onward ticket voor Costa Rica

》Eventueel wat extra dollars om te wisselen naar Colones

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Costa Rica.

Handig om te weten:

Bij praktisch elke grensovergang vind je veel pulperias, kleine winkeltjes, waar je fris en snacks kan kopen. En vaak kan je gemakkelijk geld wisselen bij de mensen die daar rondlopen, want er zijn maar weinig grensovergangen met een ATM/pinautomaat. Kijk van tevoren wat de huidige wisselkoers is, dan kan je daarmee onderhandelen.

Panama kent 2 grensovergangen met Costa Rica. Een aan de zuidkant van het land bij David (Paso Canoas) en een aan de caribische kant van Costa Rica (Sixaola). Je kan de grens oversteken met een shuttle, maar je kunt het ook heel gemakkelijk zelf doen. Je komt bij de Sixaola grens vanaf Bocas del Toro door de boot te nemen naar Almirante ($6). Vanaf Almirante neem je de bus naar Changuinola (30 minuten, ongeveer $4) en vanaf daar voor de laatste 11 km een (gedeelde) taxi naar de grens (ongeveer $2,50). Er zijn ook shuttles die je naar of over de grens kunnen brengen. Bij de grens, net voor de blauwe brug ga je naar rechts, waar het migratiekantoor is van Panama. Daar haal je je exit stempel. Dan loop je de brug over naar Sixaola en moet je bij het migratiekantoor van Costa Rica je entreestempel halen. Je hebt je paspoort en uitreisbewijs wanneer je het land verlaat nodig. Je hoeft niet te betalen en geen vaccinatiebewijs te laten zien. Het kan zijn dat je bagage wordt gecontroleerd. Vervolgens loop je verder en ga je de eerste straat, na de winkeltjes, rechts. Daar staan aan de linkerkant bussen te wachten die je naar Puerto Viejo de Talamanca/Cahuita brengen. Je hebt de bus nodig naar Manzanillo of naar Limón. Beide bussen rijden via Puerto Viejo de Talamanca/Cahuita naar hun eindbestemming. Het is altijd goed om na te vragen. De bus doet er ongeveer een uur over en kost 2010 colones/€3, je betaalt bij de chauffeur.

Grensovergang Nicaragua – Costa Rica

Wat heb je nodig?

》Paspoort

》$4 exit fee Nicaragua (alleen in dollars)

》Uitreisbewijs/onward ticket voor Costa Rica

》Eventueel wat extra Córdobas om te wisselen naar Colones

Klik hier voor informatie over Covid-19 in Costa Rica.

Handig om te weten:

Bij praktisch elke grensovergang vind je veel pulperias, kleine winkeltjes, waar je fris en snacks kan kopen. En vaak kan je gemakkelijk geld wisselen bij de mensen die daar rondlopen. Kijk van tevoren wat de huidige wisselkoers is, dan kan je daarmee onderhandelen. Net voor het migratiekantoor van Costa Rica is een ATM. Deze werkte bij ons alleen met een Visa Creditkaart.

Er zijn 2 grensovergangen tussen Nicaragua en Costa Rica. Een minder gangbare is de grensovergang bij San Carlos (Nicaragua)/Los Chiles. Vanaf daar kan je met de bus direct naar La Fortuna. Ook rijden er shuttles die je de grens overnemen. Daarvoor betaal je meer. Vanaf San Carlos naar de grens is het ongeveer een uur en vanaf daar naar La Fortuna ongeveer 2 uur.

Een meer gebruikte grensovergang is Peñas Blancas. De dichtstbijzijnde steden in Nicaragua bij de grens zijn Rivas en San Juan del Sur. In Rivas gaan bussen naar de grens Peñas Blancas, in een klein uur (C30 – C50 pp afhankelijk van bagage).

Wil je vanaf San Juan del Sur naar de grens Peñas Blancas bij Costa Rica, dan neem je de bus naar Rivas en stap je uit bij La Virgen, langs de kant van de weg. Bij La Virgen kan je een bus aanhouden die naar de grens gaat (la frontera). Naar en van La Virgen is ongeveer 2 x 30 minuten en kost ook zo tussen de 30 – 50 Córdobas per rit per persoon. Eenmaal bij de grens loop je eerst naar het migratiekantoor van Nicaragua. Dat is het grote witte gebouw. Binnen betaal je eerst $1 voor een belasting bij iemand die langs de rijen gaat en dat kan ook nog in Córdobas. Bij het loket heb je je paspoort nodig voor je exit stempel en betaal je $3 exit fee. Dit kan alleen in dollars.

Daarna wordt je bagage gecontroleerd en kan je aan de achterkant het gebouw uit. Daarna is het ongeveer 5 minuten lopen naar de grens van Costa Rica. Er zijn bordjes die aangeven hoe je moet lopen, het is vrij duidelijk. Tussentijds kan je paspoort gecontroleerd worden om te zien of je inderdaad je stempels hebt en kan het zo zijn dat je gevraagd wordt geld te wisselen. Dit kan je doen, maar net voor het migratiekantoor van Costa Rica is een ATM waar je Colones kan pinnen (werkte bij ons alleen met Visa). Bij het bord met “Bienvenidos a Costa Rica”, wordt je paspoort (nog een keer) gecontroleerd en moet je nog ongeveer 2 minuten lopen. Vervolgens zie je een gebouw met grote oranje blokken buiten staan en ook een ATM en zijn er wc’s en die zijn netjes en schoon.

Ga bij het gebouw bij de oranje blokken naar binnen (misschien staat er wel een rij en is het vrij duidelijk waar). Hier heb je je paspoort nodig en je uitreisbewijs/onward ticket nodig om aan te tonen wanneer je het land verlaat. Na het krijgen van je stempel worden je tassen gecontroleerd en dan ben je klaar.

Bij de grensovergang Peñas Blancas vind je verkooppunten voor bustickets.

Afhankelijk van waar je naar toe wilt kan je een busticket kopen:

》Ticabus is een internationale busmaatschappij die door de landen in Centraal Amerika reist en ook grenzen overgaat. Tickets koop je online en kosten bijna altijd $29 per trip. Je kunt bijvoorbeeld van Managua of Granada in Nicaragua naar San José in Costa Rica reizen.

Ben je al bij de grens dan kan je bij de buschauffeur vragen of er nog plek is om mee te gaan, maar vaak zijn de bussen vol.

》Liberia busmaatschappij, gaat alleen van de grens naar Liberia en weer terug. Deze bus gaat elk uur vanaf de grens.

》Deldu busmaatschappij, gaat vanaf de grens naar San José en weer terug. Op papier kost de rit 6 uur, maar in werkelijkheid kan je beter van 7 a 8 uur uitgaan. De bus gaat 7 keer per dag, tickets koop je ter plekke en kosten C5335/€7 pp. Dit was ook de enige bus met airconditioning in Costa Rica.