Monteverde

Content.

Monteverde, omringd met nevelwoud, is hoger gelegen op ongeveer 1300 meter. Geregeld bedekt door wolken en de temperaturen zijn over het algemeen wat frisser. De meeste mensen verblijven in Santa Elena, een dorpje dat helemaal is ingericht op het toerisme en dat in de regio van Monteverde ligt. En dat het toeristisch is, is ook merkbaar aan de prijzen. Alle activiteiten kosten geld, van bijvoorbeeld een nachttour voor €23 tot ziplinen voor €50. Maar dat betekent wel dat je er gemakkelijk een tijdje kan blijven. Je hoeft je niet te vervelen in Monteverde.

Nevelwouden Santa Elena en Monteverde

De regio kent 2 nationale parken, Santa Elena en Monteverde. In de beide parken zijn wandelpaden aangelegd, en kan je heerlijk wandelen door de groene frisse omgeving. Tevens is de kans groot dat je verschillende dieren tegenkomt zoals de neusbeer, vlinders, apen en meerdere soorten vogels zoals de Quetzal. Het nationale park Santa Elena heeft 5 wandelpaden en kost €15 voor volwassenen. Je kunt zeker wel 3 uur rondlopen in dit bos.

Het nationale park van Monteverde is iets diverser, met 11 wandelpaden, meerdere uitkijkpunten en een hangbrug. Net voor het park kan je bij Café Colibri koffie drinken terwijl de kolibries om je hoofd vliegen. Reken voor het Monteverde nationaal park minimaal 2,5 uur en je betaalt €24 per persoon.  

Goed om te weten

Beide parken zijn goed onderhouden en een fijne plek om te wandelen. Houd er rekening mee dat je in het nevelwoud bent en het weer snel om kan slaan, regenseizoen of niet. Houd dus rekening met mogelijk regen en modder op de paden. Een regenjas meenemen kan geen kwaad.

Je komt in beide parken met eigen vervoer of met een shuttle die in elk ho(s)tel geregeld kan worden voor $6 heen en weer per persoon. Er rijdt ook een publieke bus, maar die rijdt niet heel frequent.

Adrenaline activiteiten

Monteverde staat bekend om de adrenaline tours zoals ziplining, bungeejumping en hanging bridges. Maar ook paardrijden, het doen van een koffie- of chocoladetour of een nachtwandeling wordt overal aangeboden. In elk ho(s)tel en bij elke reisorganisatie in Santa Elena kan je elke activiteit boeken die je maar wilt. 

Hoe kom je there and back?

Kom je vanaf de Pacifische kant van Costa Rica en wil je naar Monteverde/Santa Elena, dan reis je via Puntarenas. Vanaf Puntarenas kan je met de bus naar onder andere Quepos, Jáco, San José en Santa Elena (Monteverde). Deze bussen vertrekken vanaf de ‘Terminal de buses’ Puntarenas (zie google) zo’n 2,5 km vanaf de haven van de ferry naar Paquera. De bussen staan gegroepeerd per maatschappij. Het is goed even rond te vragen aan locals, buschauffeurs of medereizigers waar je precies moet zijn. Goed om te weten dat er ook geregeld mannen rondlopen die je graag op weg helpen, en daar uiteindelijk een tip voor willen hebben.

De bus naar Santa Elena vanaf Puntarenas doet er 3,5 uur over. De afstand is klein, maar de wegen op de 2e helft van de reis zijn slecht en de bus rijdt een beetje om en moet door de bergen. De bus kost 1500 colones/€2,25 en je betaalt in de bus bij de chauffeur.  

Vanaf Santa Elena kan je onder andere naar San José, Liberia, of La Fortuna. Voor de laatste heb je 2 opties. Of met het openbaar vervoer, waarbij je met de bus gaat en een overstap maakt in Tilarán. Deze reis duurt ongeveer 8 uur en kost ongeveer €10 in totaal (met overstap). Monteverde en La Fortuna lijken dicht bij te liggen en dat is hemelsbreed ook zo, maar als je van de een naar de ander wilt, moet je om Laguna Arenal heen. Dit geldt ook voor de auto, dan ben je ruim 3 uur onderweg.

Een gemakkelijkere en goed betaalbare optie is de jeep – boat – jeep tour. Toeristisch en commercieel, maar wel efficiënt. Deze rit duurt zo’n 3,5 uur van deur tot deur voor ongeveer $27. Het heet jeep – boat – jeep omdat voorheen alleen een jeep over de zandwegen kon. Nu kunnen ook minibussen dus is het eigenlijk bus – boot – bus, maar dat klinkt minder sexy. Vanaf Monteverde naar de boot is het ongeveer 1 uur, dan 45 minuten varen en dan nog een half uurtje naar La Fortuna, met tussendoor wat wachttijd. Je kunt om 8.00 uur vertrekken voor onder de $30 (vraag meerdere bureautjes en vergelijk of ding af) en de middag optie om 14.00 uur kost altijd $30. Je wordt opgehaald bij je hotel in Monteverde en weer afgezet bij je hotel in La Fortuna. Deze tour kan ook visa versa gedaan worden, met dezelfde vertrektijden en kosten.