Valle de Anton

Content.

Op een kleine 2 uur van Panama stad is Valle de Anton gelegen. Midden in de bergen en in het groen is dit een geliefde vallei om te bezoeken door locals. Voornamelijk in de weekenden trekken ze er graag op uit om dit stadje te bezoeken. Men vertelde dat de vallei is ontstaan door een vulkaanuitbarsting. Eigenlijk is het dus gelegen in een krater. We weten het niet zeker, maar van bovenaf de bergen valt er wel wat voor te zeggen.

Wat te doen in Valle de Anton? Voor Valle de Anton hoef je niet veel tijd uit te trekken om er lang te blijven. Er zijn wel meerdere activiteiten die je kan doen, zoals naar hotsprings gaan (Pozos termales), de dierentuin of vlindertuin bezoeken, of een bezoek brengen aan het kunstmuseum. Echter zijn de meeste mensen hier voor een paar hikes en watervallen.

India Dormida hike

De bekendste wandeling is de India Dormida, het slapende indiaanse meisje genaamd. Het is een wandeling die je omhoog breng naar de bergkam met prachtig uitzicht over de vallei. De bergkam lijkt de vorm te hebben van een liggende slapende vrouw, vandaar de naam. Omdat je naar de bergkam loopt, loop je voornamelijk omhoog. De wandeling is opgedeeld in 3 gedeelten. Het eerste gedeelte is relatief vlak en je komt langs een waterval en een rots met tekeningen erin van voorheemse stammen die daar woonden. Het tweede gedeelte is stijler en vraagt soms klimmen. Ook hier kom je langs een aantal watervallen en loop je langs de rivier en door het bos. Het laatste stuk is het stijlste stuk, maar dan loop je al over de bergkam. Dit gedeelte is optioneel, omdat je ook zonder dit te lopen al kan genieten van het uitzicht. Echter als je verder loopt, zie je wel een heel mooie omgeving. Verwacht wel echt klimmen en soms op handen en voeten verder gaan (vooral in het regenseizoen als het wat gladder kan zijn). Het is een prachtige hike en je hebt een geweldig uitzicht over de omgeving.

Je komt er door vanuit het centrum naar de hike te lopen (ongeveer 10 minuten, Google India Dormida). Bij de ingang staat een kaart met de wandeling en de verschillende gedeelten uitgelegd. Je betaalt $3 per persoon en is dagelijks geopend van 8.00 – 16.30 uur. Het is een goed onderhouden pad. Twijfel je bij een splitsing? Houd altijd links aan of vraag andere mensen die je tegenkomt.

Chorro el Macho

De Chorro el Macho is een andere wandeling die je kunt maken. Maar niet alleen een wandeling naar een waterval, er worden meer activiteiten aangeboden op dit terrein, denk aan ziplinen en zwemmen. Het terrein is dagelijks geopend van 8.00 – 17.00 uur en kost $5 voor bijvoorbeeld de waterval die er te bezoeken is. Er zijn meerdere activiteiten mogelijk met verschillende prijzen.

Meer hikes

Als je meer wilt wandelen kan je de Iguana Gaital of Cerro la Cruz hike doen. Bij de laatste wandeling ga je naar een uitkijkpunt over Valle de Anton.

Hoe kom je there and back?

Je komt in Valle de Anton met een directe busverbinding met Panama Stad. De bus vertrekt van het busstation Albrook, voor ongeveer 1,5 uur voor $3,50. Als je vanaf Santa Catalina komt reis je eerst naar Soná, stap je over op een directe bus naar Panama stad. Kom je vanuit Santiago neem dan ook de bus naar Panama stad. Laat je in beide gevallen afzetten bij het punt Las Uvas (na ongeveer 3,5 uur) en neem vanaf daar een minibus naar Valle de Anton aan de overkant van de weg. Het laatste gedeelte duurt ongeveer 30 minuten voor $2. Voor de routes vanaf Valle de Anton geldt hetzelfde voor de verschillende bestemmingen.