Bocas del Toro

Content.

In het westen aan de Caribische kust ligt de eilandengroep Bocas del Toro gelegen. Het bestaat uit meerdere eilanden waarbij er 3 hoofdeilanden te onderscheiden zijn, namelijk Colón, Bastimentos en Carenero. Tevens zijn Solarte en Isla Cristóbal andere bekende eilanden om te bezoeken.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Bocas del Toro? Omdat het uit meerdere eilanden bestaat is de eilandengroep heel geschikt om meerdere eilanden te bezoeken. Afhankelijk van hoeveel tijd je wilt en kan besteden. Heb je maar een paar dagen dan is het aan te raden op een van de hoofdeilanden te verblijven en vandaar uit meerdere uitstapjes te doen. Heb je een week of meer de tijd dan is het leuk om meerdere eilanden te bezoeken, omdat elk eiland zijn eigen karakter heeft.

Eiland Colón

Wat kan je doen op Bocas del Toro? Beginnend bij het hoofdeilland Colón. Dit eiland is het grootste eiland en hier kom je aan met de boot vanuit Almirante op het vaste land. Het stadje heet Bocas del Toro, is de meest toeristische, kent verschillende leuke restaurants, bars en ho(s)tels, en is het enige eiland met een aantal ATM’s.

Fiets huren

Het huren van een fiets is een heel gebruikelijke activiteit op Colón. Van een gewone tot elektrische fiets of het huren van een scooter of motobike, alles kan. Je kan daarmee heel gemakkelijk naar Playa Bluff fietsen, in en rondom het stadje of zelfs naar Boca del Drago (al is dat een flinke rit over een niet te goede weg). Voor een gewone fiets betaal je ongeveer $8 per persoon voor een dagdeel. Er zijn meerdere plekken waar je fietsen kan huren.

Starfish beach

Aan de andere kant van het eiland vind je Boca del Drago en Starfish beach (Playa Estrellas). Vanaf Boca del Drago loop je in ongeveer een kwartier naar Starfish beach, langs een mooie kustlijn en tussen de palmbomen door. Starfish beach zelf is niet een heel mooi strand, maar, zoals de naam al zegt, je kan hier in het water veel zeesterren vinden. Houd er rekening mee dat zeesterren beschermd zijn en het het beste is ze niet aan te raken. Ze optillen en boven het water houden is schadelijk voor ze.

Op het strand vind je een aantal eetgelegenheden en je kan heel gemakkelijk een duik nemen in het water. Een fijne plek voor een paar uurtjes relaxen.

Je komt in Boca del Drago met een minibus die vanaf het centrale plein in Bocas de Toro vertrekt. De bus vertrekt elk uur (om heel) en doet er ongeveer 45 minuten over. De rit kost $2,50 per persoon per rit. Om terug te gaan geldt hetzelfde rooster, elk uur op het hele uur vanaf Boca del Drago.

Je kan ook naar Starfish beach met een boot, georganiseerd of zelf geregeld in de haven. Meerdere dagtours gaan naar (onder andere) Starfish beach.

Playa Bluff

Dit uitgestrekte strand aan de noordkant van het eiland is een prachtige plek om naar toe te gaan. De golven rollen af en aan en grote kans dat je een van de enige op het strand bent. Let wel op de stroming van de zee en de hoogte van de golven, want die kunnen best sterk zijn. Er zijn een aantal strandtenten waar je een hapje en/of drankje kunt halen (waar Google Playa Bluff aangeeft).

Je komt er met een taxi of een minibus vanaf het centrale plein in Bocas del Toro. Of ga met de fiets. Houd er in het laatste geval rekening mee dat de laatste helft van de rit over een zandweg gaat. Het is goed te doen, maar handig om te weten.

Boottour

Een andere gebruikelijke activiteit is het bezoeken van meerdere (onbewoonde) eilanden via een boottour. Door het hele stadje worden er tours aangeboden. Het loont door even rond te lopen en te zoeken naar een tour en prijs die je bevalt. Al zullen veel tourorganisaties praktisch hetzelfde aanbieden. Het is een commerciele, maar prima manier om meerdere eilanden te bezoeken, zoals Los Zapatillos, Coral Beach en Baya Delfin. Je betaalt voor een dagtrip van 10.00 – 16.00 uur tussen de $25 en $35 per persoon, exclusief lunch.

Drankje op het water

Wil je de dag afsluiten met een drankje op het water of gewoon een dagje chillen? Regel dan een boottaxi en laat je naar de Floating Bar of The Blue Coconut Restaurant brengen. Een mooie plek voor de zonsondergang en tegelijk een fijne plek om te relaxen.

Bastimentos

Een ander groter eiland is Bastimentos, met als hoofdstadje Old Bank. Het eiland kent een relaxte sfeer en heeft een paar fijne stranden. Wizard Beach en voornamelijk Red Frog Beach zijn de bekendste. Op Red Frog Beach is niet alleen een mooi strand, je hebt ook kans om kleine rode kikkertjes tegen te komen. Let op, de kikkers zijn giftig. Daarnaast vind je op Bastimentos ook een paar accomodaties waar je heerlijk kunt ontspannen.

Je komt er door vanaf Bocas del Toro de boot te pakken. Naar Old Bank betaal je ongeveer $5 per persoon en als je alleen naar Red Frog Beach wilt betaal je $8 per persoon en $5 entree per persoon.

Carenero, Solarte en Isla Cristóbal

Andere eilanden waar je kan verblijven zijn Carenero en meer afgelegen Solarte en Isla Cristóbal. Op deze eilanden vind je weinig activiteiten, en zijn voornamelijk geschikt om te ontspannen en te genieten van de natuur. Het aantal accomodaties en restaurants zijn beperkt, maar dat kan juist heel fijn zijn om tot rust te komen.

Deze eilanden zijn te bereiken per boot vanaf Bocas del Toro. Afhankelijk van de afstanden wordt de prijs bepaald. Naar Carenero kost ongeveer $2, Solarte $5 en Isla Cristóbal ongeveer $20.

Hoe kom je there and back?

Hoe kom je op Bocas del Toro? Je neemt de boot van Almirante aan het vaste land van Panama ($6) naar Bocas del Toro op Colón. De haven (aanlegsteiger) in Almirante ligt 5 km van het busstation van Almirante vandaan. Je komt er met een taxi ($1 per persoon). Je reist naar of vanaf het busstation in Almirante vanaf de grens met Costa Rica (Sixaola). Dit kan met een shuttle (ongeveer $10) of met de bus ($4) en (gedeelde) taxi ($2,50) in ongeveer een uur. Je kunt vanuit Almirante ook de (mini)bus nemen naar David. Wil je tussentijds uitstappen bij het Lost and Found Hostel dan kan je de chauffeur laten weten dat je daar heen wilt en zet hij je af langs de kant van de weg. Dan kan je het laatste stuk naar het hostel lopen. Naar David is een rit van 4,5 uur met 20 minuten pauze en kost $10. De bus vertrekt ongeveer elke 40 minuten.