Vervoer Nicaragua

Content.

Het Openbaar Vervoer in Nicaragua is goed geregeld. Er rijden vrij regelmatig bussen op vele trajecten, de bussen sluiten op elkaar aan en zijn een goedkope manier om van A naar B te komen. Op de bestemmingen die we tijdens onze reis bezocht hebben, beschrijven we per plek ook hoe je there and back komt met meer reisdetails.

Openbaar vervoer

De bussen in Nicaragua zijn over het algemeen grote oude Amerikaanse schoolbussen. De een nog mooier versierd dan de ander. Ze worden ook wel chickenbussen genoemd omdat er of letterlijk dieren zoals kippen meegenomen worden of omdat de bussen geregeld vol staan met mensen. Er wordt altijd nog wel een plekje gezien om meer mensen mee te nemen. Niet altijd even comfortabel en de stoelen staan vaak erg dicht op elkaar waardoor er weinig beenruimte is. Maar de bussen zijn effectief, efficient en goedkoop. Vaak betaal je een paar euro voor een rit van een aantal uur.

Op sommige routes rijden er ook de zogeheten Expreso bussen. Dat zijn touringcars die direct van A naar B gaan (in de praktijk komt het erop neer dat de bussen minder vaak stoppen dan chickenbussen). Verwacht nog steeds geen grote luxe.

Bijna elke stad heeft een eigen busstation (terminal) waar vandaan de bussen vertrekken. Alleen Granada heeft geen duidelijk busstation. Daar vertrekken de bussen een beetje uit het stadscentrum. Zie het artikel van Granada hoe je daar van A naar B komt.

Op de andere busstations hangen er vaak grote borden met de bustijden erop. Over het algemeen rijden de bussen op dit schema en kan je er dus vanuit gaan dat een bus op dat moment gaat. Je betaalt je busrit door de buschauffeur te betalen.

Soms rijden er minibussen tussen de verschillende steden. De minibussen hebben geen vast rijrooster en vertrekken wanneer ze vol zijn. Het is handig om van tevoren te vragen hoeveel de minibus kost. Houd er rekening mee dat, als je met bagage reist, je meer moet betalen dan de andere mensen in de bus zonder bagage.

Over het algemeen kan je op- en uitstappen wanneer je wilt. Je kunt dat of van tevoren aangeven bij de buschauffeur of tijdens de rit naar voren lopen (als het een chickenbus is) en vragen om te stoppen. Je kunt ook heel gemakkelijk bussen aanhouden als je langs de kant van de weg staat.

Shuttles

In Nicaragua rijden ook shuttles die je van de ene stad naar de andere kunnen brengen. De prijzen van de shuttles zijn altijd hoger dan de reguliere bussen. En omdat het bussysteem goed genoeg werkt in Nicaragua is het niet direct nodig om met shuttles te reizen. Uiteraard zijn shuttles effectiever dan het reguliere OV. Wil je wel met een shuttle? Vaak kan je dit in je ho(s)tel regelen of bij een van de reisbureautjes in de stad.

Auto huren

Een auto huren in Nicaragua is ook mogelijk. De wegen zijn over het algemeen vrij goed, al is het goed rekening te houden met af en toe een gat of drempel.