Somoto

Content.

Tegen de grens met Honduras aan ligt een klein dorpje, Somoto. Somoto zelf is een klein stadje waar niet heel veel te doen is, maar het staat voornamelijk bekend om zijn canyon. Deze regio van Nicaragua is nog niet heel bekend en wordt het nog weinig bezocht door toeristen. Jammer, want in de omgeving, ook rondom Estelí en Matagalpa, vind je meerdere natuurreservaten en de natuur is er heel mooi.

Somoto Canyon

De Somoto Canyon kan je zowel zelf als met een tour bezoeken. Het heeft een meerwaarde om met een tour te gaan, daar de gids meer kan vertellen over de omgeving, maar je ook kan vertellen en helpen bij het doorkruisen van de canyon. Je start met een wandeling door de heuvels en daarna kom je aan bij de canyon, waar de Coco rivier doorheen stroomt. Vrijwel direct stap je het water in en zwem je door de canyon. Er zijn ook plekken waar je van de rotsen de rivier in kan springen, dat kan van verschillende hoogtes van 5 tot 25 meter. Het laatste gedeelte ga je met een bootje waarna je terugloopt naar de entree. Een tour kost ongeveer $25, inclusief transport en lunch en is onder andere online te reserveren.

Hoe kom je there and back?

Somoto heeft een eigen busstation (terminal) waar vandaan meerdere bussen vertrekken. Je komt in Somoto door via Ocotal te reizen. Vanaf de grens met Honduras is Ocotal ongeveer 30 minuten voor 25 Cordobá/€0,65. Je komt aan op het busstation van Ocotas waar meerdere haltes zijn. Ook hangt er een bord met vertrektijden naar de verschillende bestemmingen in de buurt. De bussen naar de grens Las Manos gaan elke 30 minuten ongeveer, de bussen naar Estelí en Somoto elke 50/60 minuten en naar Managua ongeveer elke 60/90 min. Je betaalt je busrit in de bus. De busrit van Ocotal naar Somoto duurt ongeveer 45 minuten en kost 25 Cordobá/€0,65.

Wil je naar Estelí vanaf Somoto dan kan je met een chickenbus of met de express bus, die direct gaat en minder vaak stopt dan een chickenbus. De express (expreso) gaat een paar keer per dag op vaste tijden. De actuele tijden kan je navragen in je hotel of op het busstation bekijken.