Masaya en de Masaya vulkaan

Content.

Masaya

Masaya ligt op 17 kilometer van Granada en staat voornamelijk bekend om zijn vulkaan ‘Masaya vulkaan’. Maar ook het stadje zelf is leuk om doorheen te lopen. Wil je in Masaya souvenirs kopen, ga dan naar de markt Cultural Center Old Craft Market/Centre Cultural Mercado de Artesanías (Google Maps). Het is omringd met oude muren en de markt is niet groot maar ruim opgezet en oogt netjes. Wil je even een (koffie)break, tegenover de markt is een leuk café gelegen, La Nani Café.

Hoe kom je there and back?

Als je naar Masaya wilt, dan kan je met de chickenbus voor 17 Córdoba en dat duurt ongeveer 30 minuten. De bus vertrekt vanaf de markt (mercado) vlak bij supermarkt Pali en gaat ongeveer elk uur om het heel. Het eindpunt is een chaotische grote markt in Masaya waar veel kraampjes, winkeltjes, bussen en mensen zijn. Als je de bus neemt die naar Managua gaat dan stopt die niet in Masaya centrum, maar daar buiten. Laat de buschauffeur weten dat je naar Masaya wilt, dan stopt hij net iets buiten Masaya, waarna je naar het centrum kan lopen.

Masaya Vulkaan

De Masaya vulkaan is een actieve vulkaan op 23 kilometer van Managua, waar je de lava in kan zien borrelen. Daarvoor is het wel het beste om aan het einde van de middag te gaan, zodat het licht van het lava beter opvalt.

Er zijn meerdere uitkijkpunten gemaakt, maar het beste is om die bij aankomt gelijk over te slaan. Je kan namelijk vanaf deze uitkijkpunten alleen de omgeving, en niet in de vulkaan kijken. Het is aan te raden om gelijk naar links te lopen over de weg. Daar zijn een aantal uitkijkpunten gemaakt op de heuvels. Sla deze ook over en vervolg de weg. Het lijkt alsof de weg nergens naar leidt, maar als je blijft volgen kom je uiteindelijk aan de nadere kant van de krater terecht. Daar staat nog een oude constructie van een uitkijkpunt en heb je een heel mooi uitzicht op de lava en de vulkaan. Doe wel voorzichtig, daar er verder geen omheining is. De rest zal bij de uitkijkpunten blijven, dus je hebt vanaf daar het uitzicht voor jezelf. Houd er rekening mee dat je vaak niet langer dan 10 minuten in de aswolk van de vulkaan kan blijven staan in verband met de toxische gassen.

Hoe kom je there and back?

Het park van de Masaya vulkaan is dagelijks geopend van 9.00 – 19.00 uur (tussen 17.00 – 19.00 uur is het de avondtour) en kost $10. Je kunt de vulkaan zelf bezoeken. Echter is het goed om te weten dat als je met de bus gaat, je wordt afgezet bij de ingang van het park. Vanaf daar is het nog minstens een uur lopen naar de vulkaan zelf. Voornamelijk als je met zonsondergang gaat kan de terugweg en het vinden van vervoer terug naar de stad moeilijk zijn. Er worden ook veel tours aangeboden naar de vulkaan. Deze bestaan vaak echter alleen uit vervoer van en naar of soms met een gids. Bij ho(s)tels betaal je $22 voor een tour van 16.30 – 19.00 uur en bij reisorganisaties kan je wel mee voor $18.