Vervoer Honduras

Content.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Honduras is prima geregeld. Waar je ook naar toe wilt, er is altijd wel een (mini)bus die erheen rijdt. Voor meer reisdetails tussen de bestemmingen, wordt er in de artikelen van de bestemmingen in Honduras beschreven hoe je er komt, hoe lang dat duurt en hoeveel dat kost.

Houd er rekening mee dat niet alle wegen in Honduras in goede staat zijn. Daardoor is het goed om voldoende reistijd te rekenen voor een route, in ieder geval meer tijd dan dat Google aangeeft.

Lange afstandbussen

Voor de langere afstanden, bijvoorbeeld tussen Copán en Tegucigalpa rijdt bijvoorbeeld busmaatschappij Hedman Alas. Verhoudingsgewijs wat duurder dan de lokale bussen, maar het zijn directe bussen en het is een betrouwbare busmaatschappij. Deze bussen hebben vaak airconditioning en houden geregeld pauzes om de lange afstand te overbruggen. Een andere busmaatschappij die langere afstanden rijdt in Honduras is Cristina bus, die van Tegucigalpa naar La Ceiba rijdt bijvoorbeeld. Voor beide maatschappijen kan je online hun roosters vinden en ook online boeken (Hedman Alas).

Minibussen

Voor de kortere afstanden rijden er meerdere busmaatschappijen in kleinere bussen tussen verschillende bestemmingen. San Pedro Sula heeft een duidelijk busstation waar vandaan de bussen vertrekken. Tegucigalpa kent dat niet, en daarbij is het soms even zoeken waar je moet wezen, afhankelijk waar je naar toe wilt gaan. De mensen in Honduras zijn heel behulpzaam, dus vraag gerust in je hotel waar je naar toe moet. Tevens rijden de bussen heel regelmatig en bijna de gehele dag waardoor je nooit lang hoeft te wachten en bij een gemiste bus altijd de volgende  kunt pakken.

Shuttles

Een gemakkelijke en snelle manier om van A naar B te komen is het gebruik van shuttles. Echter zijn shuttles wel altijd duurder dan als je met het openbaar vervoer gaat. Het gebruik van shuttles heeft in Honduras tijdens de pandemie stil gelegen, maar komt nu weer op gang. Er zijn shuttles beschikbaar vanaf de eilanden in het noorden van het land (La Ceiba) naar San Pedro Sula (en Guatemala), Copán (en Guatemala), Lago Yojoa en Tegucigalpa (en naar Nicaragua). Online maar ook vanuit de ho(s)tels zijn de shuttles te boeken.

Taxi

In de steden en dorpen rijden er ook altijd taxi’s. Net is goed om van tevoren een prijs af te spreken over de rit. In en rondom Tegucigalpa rijdt ook Uber. Zij rijden ook naar de kleinere dorpen zoals Valle de Angeles of naar Nationaal park La Tigra. Tot nu toe rijdt Uber alleen die regio, maar naar verwachting breidt zich dat uit naar meer steden in Honduras in verloop van tijd.

Mototaxi

Op de heel korte afstanden in de stad of het dorp rijden er mototaxi’s. Dat zijn tuctuc’s die je gemakkelijk heen en weer kunnen brengen. Ze rijden bijvoorbeeld op eilanden El Tigre in het zuiden, in Cantarranas of rondom het meer Yojoa. Ook hierbij bespreek je een prijs van tevoren, vaak een euro of iets meer, afhankelijk van de afstand en staat van de weg.