Kosten Honduras

Content.

Hoe duur is Honduras? Kan je met een kleiner budget rondreizen of moet je een zak geld meenemen?

Honduras is niet het goedkoopste land van Centraal Amerika. Het noorden van Honduras, en dan met name de Bay Islands, zijn toeristisch en prijzig. Echter kan je in het binnenland bijvoorbeeld heerlijk eten voor een prikkie. Hieronder geven we een overzicht van de mogelijke kosten die je kunt verwachten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de basic backpacker en de backpacker+ voor wie het allemaal wel wat luxer mag. Het gaat om prijzen per persoon, tenzij anders vermeldt.

Valuta

In Honduras wordt betaald met Limpiras. De wisselkoers zal ongeveer 27 Limpira zijn voor 1 euro zijn, waarbij je gemakkelijk de actuele wisselkoers online kunt vinden. De Amerikaanse Dollar is geen heel gebruikelijke valuta, als je over landsgrenzen reist moet je soms in Amerikaanse Dollars betalen. Het is handig om wat Amerikaanse Dollars mee te nemen of te wisselen bij de grens.

Overnachtingen

Afhankelijk waar je verblijft kunnen de kosten voor overnachtingen beperkt blijven. Kies je bijvoorbeeld voor een resort in West Bay of een kleinschaliger hotel in West End op Roatan, of verblijf je langer in het binnenland van Honduras?  Qua gemiddelde prijzen kan je denken aan €10 voor een bed in een dorm, €30 voor een 2 – persoonskamer met (gedeelde) badkamer, €50 een 2 – persoonskamer op de Bay Islands.

Eten en drinken

Ook hierbij is het erg afhankelijk waar je bent. De eilanden zijn nu eenmaal prijzig en niet te vergelijken met de rest van het land. Een koffie in een café kost gemiddeld €1,50, een biertje €1,25, een lunch €10 op de eilanden en €5 in het binnenland, en een diner kost tussen de €10 – €20 gemiddeld. Gelukkig hebben vele ho(s)tels een keuken en als je zelf kookt of street food haalt ben je veel goedkoper uit. Honduras kent ook veel lokale eetgelegenheden waar je soms al voor een paar euro heerlijk kan eten.

Kook je veel zelf en eet je af en toe buiten de deur met zo nu en dan een koffie of biertje op het terras, dan kan je rekenen op €15 gemiddeld per dag. Eet je graag buiten de deur en mag het wel wat luxer, dan kan je rekening houden met gemiddeld €40 per dag.

Activiteiten

De activiteiten die Honduras kent zijn onder andere het kayakken op het meer van Yojoa, de Pulhapanzak waterval en ziplinen bij Gracias kosten gemiddeld €15 per activiteit. Een dagtour naar Los CayosCochinos, en paardrijden en raften in Nationaal Park Pico Bonito kost al snel $50/$60. Hiken door de Nationaal parken hoeft geen geld te kosten, op eventueel vervoer er naar toe na. Wederom, op de eilanden zijn de activiteiten duurder. Huur je een scooter, ga je mee op een snorkeltour of neem je zelfs duiklessen op Uvita, dan kunnen de kosten al snel oplopen.

Vervoer

Het openbaar vervoer in Honduras is prima geregeld. Voor de langere afstanden met de bus betaal je vaak een paar tientjes, bijvoorbeeld van Tegucigalpa naar Copán is €40, voor een rit van 9 uur. Dit is dan vervoer met een goede en betrouwbare busmaatschappij die rechtstreeks rijdt. Als je met meer lokale bussen gaat, dan is het goedkoper, maar ben je langer onderweg omdat de bussen vaker stoppen en je zelf vaker moet overstappen.

Voor een taxi is het goed om van tevoren een prijs af te spreken. Houd er rekening mee dat taxi’s hoge prijzen vragen, ook voor relatief korte afstanden.

Een andere , gemakkelijke manier, is het gebruik van shuttles om van A naar B te komen in Honduras. Deze rijden op veel routes tussen bekende bestemmingen en zijn vaak veel sneller dan de publieke bus. Echter is de prijs verhoudingsgewijs hoger.

Voor naar en van de eilanden ga je met de ferry. Die kost per keer ongeveer €28.

Overig

Andere overige kosten zijn bijvoorbeeld de was, transactiekosten van de bank, een simkaartje met data en souvenirs. Hier rekenen we €75 per persoon voor.

Totaal

En wat kost dat allemaal totaal? In beide berekeningen is geen rekening gehouden met het behalen van een duikcertificaat.

De basic backpacker

Gemiddeld per overnachting €17,50 (dorm en privé kamer afgewisseld)

Eten en drinken per dag €15

Activiteiten totaal €120

Vervoer totaal met openbaar vervoer en 1x heen en weer naar de eilanden €150

Overig €75

Totaal voor 3 weken €959,50 gemiddeld €45,70 per dag

Backpacker+

Gemiddeld per overnachting €20 (privé kamer met eigen badkamer)

Eten en drinken per dag €40

Activiteiten totaal €175

Vervoer totaal met openbaar vervoer, shuttles en 1x heen en weer naar de eilanden €225

Overig €75

Totaal voor 3 weken €1735 per persoon, gemiddeld €82,60 per dag