Quilotoa

Content.

Het Quilotoa meer is een kratermeer dat ontstaan is na een vulkaanuitbarsting, zo’n 800 jaar geleden. Het prachtige meer is omgeven door bergen en diverse fauna. Vooral op heldere dagen is het water fel blauw. Het Quilotoa meer is gelegen op ruim 3.914 meter hoogte en ongeveer 3 kilometer in doorsnede. Je kan als dagtrip naar het meer toe en om het Quilotoa meer heen wandelen. Dit is zo’n 10,5 kilometer en duurt ongeveer 5 – 6 uur. Het Quilotoa meer staat niet alleen bekend om zijn mooie ligging en heldere water, het is tevens het start- of eindpunt van de Quilotoa loop. Hoe organiseer je de Quilotoa loop en wat heb je nodig? En hoe kom je there and back?

Wat is de Quilotoa loop?

De Quilotoa loop is een meerdaagse wandeling van dorpje naar dorpje in de omgeving van Quilotoa en door de Toachi vallei. Een wandeling die door vele reizigers gezien wordt als een van de hoogtepunten van de reis door Ecuador. De wandeling start of eindig je bij het Quilotoa meer. De dorpen die je aandoet zijn Chugchilán, Isinliví en Sigchos, wat 2 of 3 wandeldagen betekent. Je kan dus twee richtingen oplopen, vanaf het meer naar Sigchos of vanaf Sigchos naar het Quilotoa meer. Tussentijds slaap je bij fijne accomodaties in de dorpen (zie hieronder).

In principe is de wandeling op te delen in 3 delen. Het gedeelte tussen het Quilotoa meer en Chugchilán, van Chugchilán naar Isinliví, en van Isinliví naar Sigchos.

Tussen het Quilotoa meer en Chugchilán wordt gezien als de meest pittige wandeling van de drie. Je overbrugt een hoogteverschil van 900 meter gedurende de dag en je loopt veel op en neer. Echter is dit wel de dag dat je een gedeelte rond het meer loopt en je dus een tof uitzicht hebt. De route is ongeveer 12 kilometer lang en je doet er ongeveer 6 tot 7 uur over.

Tussen Chugchilán en Isinliví overbrug je ruim 500 hoogtemeters. De route is ongeveer 12 kilometer lang en je loopt de route in ongeveer 5 tot 6 uur. Je loopt dwars door de vallei en hebt prachtige uitzichten. Dit is het enige gedeelte dat niet met de bus afgelegd kan worden. Tussen Isinliví en Sigchos wordt gezien als het meest gemakkelijke deel. De route is vrij vlak en dus een fijne route om te starten of juist te eindigen. De route is 11 kilometer en duurt ongeveer 4 uur. Je kan dit gedeelte ook met de bus afleggen als je minder tijd hebt.

Welke gedeelten je wel of niet loopt hangt af van het aantal dagen dat je de tijd hebt. Heb je 2 dagen de tijd dan kan je het gedeelte Isinliví naar Chugchilán en van Chugchilán naar het Quilotoa meer lopen of visa versa. Het gedeelte tussen Sigchos en Isinliví kan je kan je dan met de bus doen. Dit geldt tevens voor het stuk tussen Chugchilán en het Quilotoa meer, dat is ook met de bus af te leggen.

Wat zijn de verschillen?

Het verschil in de richting waarop je loopt is voornamelijk het hoogteverschil. Loop je vanaf het Quilotoa meer naar Chugchilán, Isinliví en Sigchos dan loop je verhoudingsgewijs meer naar beneden. Het Quilotoa meer ligt op 3.914 meter hoogte en Sigchos op 2.824 meter hoogte. Het is wel goed om te weten dat elk gedeelte van de route door de vallei loopt en je elke dag naar beneden en aan het einde weer de canyon op moet lopen. Vanaf het Quilotoa meer naar Sigchos lopen is dus zeker niet alleen afdalen. Het voordeel van starten bij Sigchos en eindigen bij het Quilotoa meer is dat je het hoogtepunt (het meer) tot het laatste bewaard. Houd er wel rekening mee dat, voornamelijk de laatste dag naar het meer toe, een flinke wandeling is met veel stijgen.

Waar verblijf je?

Tussentijds verblijf je in de tussenliggende dorpen. Zowel Quilotoa, Chugchilán, Isinliví en Sigchos zijn best ingespeeld op de wandelaars en bieden heel fijne accomodaties aan. Sommigen zijn erg luxe met een sauna, Turks stoombad of jacuzzi om na de wandeling heerlijk bij te kunnen komen. Ook is diner en ontbijt inbegrepen in de prijs en kan je voor een kleine meerprijs een lunch om mee te nemen krijgen. Vaak betaal je rond de $35 voor een 2 persoonskamer, en voor 2 personen. Er zijn ook dorms aanwezig.

Aan te raden accomodaties zijn El Vaquero of Cloud Forest in Chugchilán en Llulla Llama of Taita Cristóbal in Isinliví. Maar er zijn vele opties en mogelijkheden om bij te komen van de wandeling.

Wat heb je nodig?

Je hebt niet veel nodig, en dat is maar goed ook, want je neemt zelf alle spullen mee. Het is belangrijk om genoeg contant geld mee te nemen, want je kunt niet pinnen en bij de accomodaties ook niet. Wat ook aan te raden is, zijn goede (berg)schoenen (sommige gedeelten zijn modderig) en wandelsokken, een fijne rugtas en wat drinken en snacks voor onderweg. Houd rekening met alle weersomstandigheden, zoals regen en kou. Een extra trui of zelfs thermokleding voor ’s avonds kan fijn zijn, want dan kan het flink afkoelen. Qua toiletspullen is er vaak zeep aanwezig in de accomodatie. Je hoeft geen handdoeken of maaltijden mee te nemen, want dit is verkrijgbaar bij je accomodatie. Ook kan je vaak daar je waterfles vullen of in de dorpjes wat extra kopen.

Voor de route is het handig om een offline route kaart op je telefoon te hebben staan met offline kaarten. De route wordt wel aangegeven met borden (van Sigchos naar Quilotoa duidelijker dan andersom), maar een offline kaart is extra fijn. Maps.me heeft de wandelpaden duidelijk aangegeven, download van tevoren de kaart van Ecuador. De app Alltrails is nog duidelijker en gedetailleerder, deze is alleen betaald.

Hoe kom je there and back?

Een fijne uitvalshaven voor de Quilotoa loop is de stad Latacunga. Deze stad is centraal gelegen en vanaf hier kan je heel gemakkelijk met de bus naar zowel Quilotoa of Sigchos en weer terug. Tevens is Latacunga een handige plek om naar Nationaal Park Cotopaxi te gaan. Vele reizigers vestigen zich hier voor een paar nachten om zich voor te bereiden op de reis. Ook hebben daardoor veel hotels mogelijkheid om je spullen die je niet meeneemt, veilig voor je op te bergen. Dit kan gratis zijn of je betaalt $1 of $2 per tas per dag. Bijvoorbeeld Hostal Café Tiana.

Als je wilt starten bij het Quilotoa meer dan kan je op dezelfde dag dat je gaat lopen die kant op met de bus. De bus vertrekt vanaf de Terminal Terrestre Latacunga. Er gaat een bus van busmaatschappij Vivero om 6.00/7.30/8.00/10.00/11.00/13.30/14.30/15.30/18.30 uur. Het is aan te raden een bus vroeg in de ochtend te nemen als je een deel van de route gaat lopen. De bus doet er ongeveer 2 uur over en kost $2,50.

Wil je starten in Sigchos dan gaat er om 5.00 en 6.00 uur een bus (maar alleen als er voldoende mensen zijn), vervolgens om 8.00/9.30/10.00/11.00/12.00/14.00/16.00/17.00/18.00 (alleen zaterdags) en om 19.00 uur. Deze bus doet er ongeveer 2 uur over en kost zo’n $2,65.

Van Isinliví naar Sigchos of visa versa duurt 40 minuten en kost $1,25. Vanuit Sigchos kan je met de bus naar Latacunga (2 uur) en Quito (2,5/3 uur). Je kan er ook voor kiezen om alvast de dag van tevoren met de bus naar Quilotoa of Sigchos te gaan zodat je de eerste wandeldag rustiger begint. Wil je een dagtrip naar Quilotoa (meer), dan gaat busmaatschappij Vivero ook weer terug naar Latacunga. De bus gaat 14 keer per dag terug, de tijden wisselen een beetje tussen de eens in de 1 en 2 uur. De eerste bus gaat om 6.00 uur en de laatste om 19.30 uur terug naar Latacunga.

Latacunga

Je komt in Latacunga vanuit Quito vanaf Terminal Quito Sur (ook wel Quitumbre genaamd). Er gaan meerdere busmaatschappijen per uur. Als je de meerdere loketten langs gaat worden er meerdere bestemmingen geroepen. Als je aangeeft waar je heen wilt vertellen mensen wel waar je moet zijn.het is aan te raden te vragen hoe laat de bus gaat en hoeveel het kost. Als je tijd hebt kan het lonen bij een andere busmaatschappij langs te gaan om tijden en prijzen te vergelijken. Busmaatschappij Cotopaxi kost $2,75 en de rit van Quito naar Latacunga duurt ruim 2 uur.

Vanuit Latacunga kan je onder andere naar Baños (de Agua Santa). Je kan van Latacunga naar Baños op drie manieren. Er gaat dagelijks één directe bus vanaf de Terminal van Latacunga naar Baños, om 12.00 uur, en kost ongeveer $3. Een andere manier is om naar Paso Lateral aan de Panamerican Highway te gaan. Dat is langs de kant van de snelweg en komt er elke 30 minuten vanaf 7.00 uur een bus langs die naar Baños gaat. Je komt bij Paso Lateral met een taxi vanaf Latacunga, 10 minuten voor $3/4. Of je reist via Ambato. Elke 10/15 minuten gaat er vanaf de Terminal in Latacunga een bus naar Ambato. Deze reis duurt ongeveer 1 uur en kost $1,30. Je komt aan op Terminal Norte in Ambato. Voor de bus naar Baños moet je naar Terminal America, met de taxi voor $4 (15 minuten). De bus van Ambato (Terminal America) naar Baños vertrekt zo’n elke 15 minuten, duurt zo’n 1,5 uur en kost $1,25.