Uvita en Dominical

Content.

Uvita

Uvita is een groter en uitgestrekt dorp dat bekend staat op zijn ruige strand met vele palmbomen én een stuk strand dat de zee inloopt in de vorm van een walvisstaart. Het strand met aangrenzende park is onderdeel van het Nationaal Park Marino Ballena, zo genaamd omdat Uvita 2 keer per jaar een walvisseizoen kent. Van december – maart en juli – oktober kunnen er onder andere potvissen, dolfijnen, hamerhaaien en roggen gespot worden. Er worden meerdere tours aangeboden in deze perioden. Surfen kan ook goed in Uvita. Voor een bezoek aan het strand betreed je het nationale park en betaal je een entree van €6 bij één van de twee ingangen. Het park is dagelijks geopend van 7.00 – 18.00 uur en als je door het park loopt maak je kans toekans, ara’s, brulapen en luiaarden te zien.

Walvisstaart

Als je over de walvisstaart, het stuk land dat in de zee loopt, wilt lopen, is het belangrijk om de getijden in de gaten te houden. Op 2 momenten per dag is het eb en is het mogelijk de walvisstaart te betreden. Elke dag zijn de getijden van eb en vloed anders, dus informeer van tevoren wanneer het mogelijk is.

Het is helaas niet mogelijk om, zonder drone, de vorm van de walvisstaart vanaf het strand te zien. Daarvoor moet je naar een hogere plek. Don Jorge is een uitkijkpunt een paar kilometer van Uvita vandaan. Als het eb is kan je van een afstand de walvisstaart in de zee zien liggen.

Uvita waterval

‘Catarata Verde’, oftwel ‘groene waterval’ is een waterval vlak bij Uvita, op een paar kilometer (zie Google Maps of Maps.me en zoek naar Catarata Verde). De waterval heeft meerdere plateaus en er is gelegenheid om te zwemmen. Er zijn 2 ingangen, maar het is aan te raden de eerste ingang over te slaan en door te blijven lopen tot de laatste ingang. De eerste lijkt een officiële ingang met kaartverkoop (is het ook), maar hier betaal je €3 en bij de laatste ingang (bij het cafetaria) ben je goedkoper uit en betaal je €2,30. Als je bij de laatste ingang begint kan je vanaf de waterval naar beneden met de stroom meelopen en kom je uiteindelijkbij een vlindertuin en de eerste ingang uit. Op beide plekken zijn (gratis) parkeerplekken en je kunt de waterval dagelijks bezoeken van 8.00 – 17.00 uur.

Dominical

Op 20 minuten bij Uvita vandaan ligt Dominical. Dominical staat bekend als surfdorp en op ongeveer 4 kilometer liggen de Nauyaca watervallen. Een aantal grote watervallen op meerdere plateaus waarbij het water hard naar beneden stroomt. De entree prijs is $10 per persoon en als je met eigen vervoer komt betaal je $4 parkeerkosten. Je kunt de watervallen dagelijks bezoeken van 7.00 – 15.30 uur, zondags van 8.00 – 15.30 uur. Ticket verkoop is tot 14.00 uur, in het kantoor en een reservering op voorhand is verplicht.

Hoe kom je there and back?

Vanaf San José naar Dominical/Uvita kan je met de Tracopa bus. Deze busmaatschappij gaat naar de zuidkust, naar Jáco, Dominical en Uvita en verder. De bus gaat bijna elk uur tussen 6.30 en 18.30 uur. Tickets kan je van tevoren kopen, of op hetzelfde moment. De bus naar Uvita kost C6730/€11 voor 4,5 uur rijden, met een pauze van 20 minuten bij een wegrestaurant.

Vanuit Uvita kan je verder reizen naar Nationaal Park Corcovado. Hiervoor reis je eerst naar Sierpe via Palmar Nortes. Vanaf Sierpes kan je een boot nemen naar Drake Bay. Het is aan te raden actuele reistijden te onderzoeken.

Wil je vanaf Uvita naar Manuel Antonio dan neem je de bus naar Quepos (lokale bus, busstop tegenover busstation van Tracopa aan de kant van de weg) en gaat via Dominical. In Quepos stap je over op een bus naar Manuel Antonio. Je kunt met een Tracopa bus naar Quepos, maar die stopt niet in het centrum (alleen op de hoofdweg) en vanaf daar moet je dan nog eerst met een taxi naar het centrum voordat je een bus naar Manuel Antonio kan nemen. De lokale bus is dan het fijnste en snelste. Deze bus doet er 1,5 uur over en kost van Uvita naar Quepos 2200 colones/€3,50 per persoon en gaat om 5.30/11.40/14.00/16.00 uur elke dag.

Wil je naar Dominical vanuit Uvita dan neem je dezelfde lokale bus tegenover het busstation van Tracopa in Uvita en deze rit duurt ongeveer 15 minuten. Wil je naar de watervallen Nauyaca in Dominical (entree €9) dan kan je vanaf centrum met een taxi of bus naar de watervallen. Uber rijdt ook in deze regio. De prijs voor een taxi is van tevoren af te spreken. Er gaat een directe bus vanaf Uvita die onder andere stopt tegenover de watervallen, maar die gaat alleen om 5.45 uur en 17.45 uur vanaf Uvita. Ook kan je lopend naar de watervallen. Dit is een (stijle) klim van ongeveer 4 km.

Let op, de lokale bussen rondom Uvita en Dominical rijden volgens een rooster, maar het kan voorkomen dat de bus er al eerder is en vertrekt. Het is verstandig eerder bij de bushalte te zijn.