Nationaal Park Manuel Antonio

Content.

Een van de bekendste nationale parken van Costa Rica is Manuel Antonio. Met als imago ‘een dierentuin’ te zijn, vindt lang niet iedereen dit park even tof. Het inderdaad een druk bezocht park en lang niet altijd even interessant, maar als je vroeg gaat, een andere route loopt dan de anderen, en het weekend vermijdt kan je het park best goed voor jezelf hebben. Het park is goed onderhouden en de wandelpaden zijn in goede staat. Aan het begin van het park hangt een kaart van het park, het kan helpen om een foto te maken. Maar ook tussendoor staan genoeg bordjes om de weg te wijzen. Wat kan je hier allemaal zien? Met een beetje geluk spot je bijvoorbeeld een luiaard, zie je zowel kapucijner- en brulapen, ara’s en vind je op het strand leguanen in alle vormen en maten. Manuel Antonio heeft ook verschillende stranden waar je kan relaxen. Je kunt je met gemak minimaal 4 uur vermaken in dit park.

Het park is, met uitzondering van dinsdag, dagelijks geopend van 7.00 – 16.00 uur en kost €16 per persoon. Om tickets te reserveren registreer je je eerst op hun website, en vervolgens kan je een ticket of een tour reserveren binnen een bepaald tijdslot (tijdslot is voor wanneer je het park in wilt). Er wordt een beperkt aantal personen per dag toegelaten sinds de pandemie, dus het is verstandig (op tijd) te reserveren.

Je kunt ook meerdere tours boeken of een gids huren. Een gids is niet persé nodig, maar kan soms wel van toegevoegde waarde zijn om dieren te zien die je zelf misschien niet zo snel zou vinden.

Ook goed om te weten is dat je geen eten mee mag nemen het park in. Alleen drinken, en tassen worden gecontroleerd. Deze regel geldt sinds 2022 om de dieren in het park te beschermen.

Hoe kom je there and back?

In Quepos kom je aan op een busstation van busmaatschappij Transportes Quepos Puntarenas (T.Q.P) waar gele en groene bussen vertrekken naar Manuel Antonio, Puntarenas, Jaco en San José. Zie foto voor de bustijden.

De wit/blauwe bus naar Manuel Antonio vertrekt ongeveer elk kwartier en kost 355 colones/€0,55 en je betaalt bij de chauffeur. Deze bus rijdt vanaf ’s ochtends een uur of 6 heen en weer tussen Quepos en het Nationaal Park Manuel Antonio. Je kunt op de weg ertussen uit- en opstappen wanneer je wilt. De prijs van de bus is wel steeds hetzelfde.

Vanaf Quepos kan je met de bus naar Puntarenas om je weg te vervolgen naar Monteverde of Montezuma/Santa Teresa bijvoorbeeld. Deze bus gaat 11 keer per dag tussen 4.35 en 18.00 uur. De bus kost 2795 colones/€4,50 per persoon, kaartjes koop je bij het loket, en rijdt in 3 uur naar Puntarenas.