La Fortuna

Content.

La Fortuna ligt net als Monteverde in het regenwoud en binnenland van Costa Rica. Het verschil is dat La Fortuna lager gelegen is en daardoor is de temperatuur ook hoger dan in Monteverde. La Fortuna kent een mooie natuurlijke omgeving met de vulkaan Arenal als herkennings- en hoogtepunt. Meerdere activiteiten en bezienswaardigheden liggen rondom La Fortuna. Goed om te weten dat de activiteiten en bezienswaardigheden allemaal buiten de stad liggen. Heb je eigen vervoer dan kan je ze makkelijk bereiken. Reis je met het OV dan kan je met georganiseerd vervoer van de activiteit (shuttles) of de taxi gaan. Een andere manier om van A naar B te komen met alle vrijheid is het huren van een scooter/motor. Dan betaal je ongeveer $45 voor een dag.

Mistico Hanging Bridges

Net zoals Monteverde zijn er in La Fortuna hangbruggen gemaakt die de verschillende bergen met elkaar verbinden. De 6 Mistico Hanging Bridges van La Fortuna liggen op ongeveer 10 kilometer buiten de stad. De langste brug is bijna 100 meter lang en de hoogste hangt 55 meter boven de grond. De bruggen zijn aan elkaar verbonden middels een park met wandelpaden waar je met of zonder gids doorheen kan lopen. Sommige bruggen hebben een mooi uitzicht over de omgeving en op de vulkaan Arenal. En tussen de bruggen door loop je door het woud waarbij je meerdere dieren kunt zien, spider monkeys, soorten vogels en neusberen bijvoorbeeld. Het park is dagelijks geopend van 6.00 – 16.30 uur (laatste tijd om naar binnen te gaan is 15.30 uur), kost $26 per volwassene en tickets reserveer je van tevoren via hun website. Dichte schoenen zijn verplicht en houd rekening met wisselend weer waar, net als in Monteverde, een regenbui niet onvermijdelijk is. Wil je de bruggen zoveel mogelijk voor jezelf, ga dan vroeger in de ochtend en vermijd de weekenden.

Je komt bij de Hanging Bridges met een lokale bus, maar die rijdt niet frequent en tot de grote weg, waarna je nog ruim 2 kilometerm oet lopen. Een andere optie is de shuttleservice van het park zelf ($20 per persoon heen en weer), of de taxi ($20) en terug bijvoorbeeld liften.

La Fortuna Waterval

De La Fortuna Waterval is een 70 meter hoge waterval, omgeven door groen. Na de ingang van het park moet je ruim 500 traptreden naar beneden lopen om bij de waterval te komen. Eenmaal bij de waterval komt het geluid van vallend water en de verfrissende nevel je tegemoet. Je kan zwemmen bij de waterval, houd wel rekening met een sterke stroming en fris water. Maar juist een verfrissende dip in het water kan heerlijk zijn. Na de ingang zijn meerdere kleedhokjes en douches waar je gebruik van kan maken.

Het park is dagelijks geopend van 7.00 – 17.00 uur en kost $18 per persoon. Probeer weekenden te vermijden en ga of vroeg in de ochtend of later in de middag als de bussen met groepen weer vertrokken zijn. De waterval light op ongeveer 5 kilometer van La Fortuna. Dat kan lopend, met een taxi, shuttle of eigen vervoer.

Vulkaan Arenal

De vulkaan Arenal is een van de bekendste bezienswaardigheden van La Fortuna en kan van vele punten in de omgeving gezien worden, als de vulkaan tenminste niet bedekt is onder de wolken. De vulkaan mag niet beklommen worden, maar je kan wel goed hiken rondom de vulkaan en je laten omringen door de natuur. Een van de bekendste hikes is de Arenal 1968 hike. Er leven vele soorten vogels, apen, en andere dieren op en rondom de vulkaan. Je kan nationaal park Arenal zelf bezoeken (entree $15) met of zonder gids of met een (halve) dag tour waarbij je niet alleen de vulkaan maar ook gelijk andere bezienwaardigheden bezoekt. Bij die tours beginnen de prijzen rond de $50 en zijn te boeken in ho(s)tels en reisorganisaties. Bij de vulkaan is ook een uitkijkpunt (Mirador El Silencio) die je kan bezoeken voor $9 per persoon.

Hotsprings (gratis en betaald)

Door een eruptie van de Arenal vulkaan in 1968 ontstond er een nieuwe bezienswaardigheid in La Fortuna, de hotsprings. Door de eruptie werd een ondergrondse rivier verwarmd door de vulkaan en ontstonden er meerdere thermale hotsprings dichterbij en wat verder van La Fortuna. Voor diverse budgetten zijn er hotsprings te bezoeken, met de Tabacón Thermal Resort en Hotel als meest luxe en duurste (rond de $100 voor een dagpas). Daarnaast kan je naar onder andere de Eco thermales of de Vulcano Lodge als middenklassers. Tevens zijn er gratis hotsprings (zoek op Google, free hotsprings) met heerlijk warm water en ook een populaire plek voor locals om in hun vrije tijd samen door te brengen. Ook hierbij geldt, ga vroeg en vermijd weekenden als je de hotsprings meer voor jezelf wilt. Je betaalt alleen $1 parkeren bij de gratis hotsprings.

Koffie- en/of chocoladetour

Net als op meerdere plekken in Costa Rica zijn er ook in La Fortuna koffie- en chocoladetours te doen. Waarbij het proces van plant tot product wordt uitgelegd en laten zien en er ook altijd wel een proefonderdeel aan bod komt. Vaak liggen de tours rond de $25 per persoon.

Rio Celeste

Op ongeveer 1,5 uur rijden van La Fortuna ligt Rio Celeste, oftewel de ‘lichtblauwe rivier’. Hier vind je een waterval omringd door helder turquoise water. Het is een graag gedane activiteit, echter is Rio Celeste lastig te bereiken met openbaar vervoer en is het meegaan met een tour of liften de beste manier om er te komen.

Nachttour

Een bekende activiteit in La Fortuna is het doen van een nachttour waarbij je het natuurlijke nachtleven middels een zaklamp gaat verkennen. Vooral de bekende rood oog kikker is een graag gezien diertje die vooral ’s nachts tevoorschijn komt. Er zijn tours die in een bijna onnatuurlijke omgeving plaatsvinden door de omgeving zo te creëren dat er wel dieren zijn (zoals luiaardparken) of dat de gidsen gehaast van plek naar plek rennen omdat een andere gids daar net nog een dier gezien heeft. Een plek waarbij je het meeste het idee hebt dat je in een natuurlijke omgeving van de dieren loopt is bij Arenal Oasis. Er loopt nog steeds een goed onderhouden wandelpad, maar de gidsen nemen alle tijd om rustig naar dieren te zoeken. En je mag blij zijn als het regent, voornamelijk kikkers houden van nattigheid en komen dan graag tevoorschijn. Een tour kost rond de $40 voor een wandeling van ongeveer 18.00 – 20.00 uur, inclusief transport, en kan geboekt worden bij de ho(s)tels en reisorganisaties in La Fortuna.

Hoe kom je there and back?

Je komt in La Fortuna vanuit San José door een directe bus die een keer per dag gaat vanaf Terminal 7 – 10. Deze reis duurt ongeveer 4 uur voor €5. Je kunt ook via Ciudad Quesada reizen. Vanaf Terminal 7 – 10 gaan meerdere bussen per dag naar Ciudad Quesada en eenmaal daar gaan er meerdere bussen naar La Fortuna. Deze reis duurt ongeveer 4,5 uur over en je betaalt ongeveer €6.

Je kunt ook naar La Fortuna reizen vanaf beide grenzen met Nicaragua. Vanaf de Los Chiles grens kan je met een directe bus. Vanaf de zuidelijke Peñas Blancas grens neem je vanaf een bus naar Cañas, dan een bus naar Tilarán en vanaf daar ga je met de bus naar La Fortuna.

Kom je vanaf Monteverde/Santa Elena dan heb je 2 opties. Met de bus om het meer Arenal heen met een overstap in Tilarán. Deze reis duurt ongeveer 8 uur en kost ongeveer €10 totaal. Een gemakkelijkere en goed betaalbare optie is de jeep – boat – jeep tour. Toeristisch en commercieel, maar wel efficiënt. Deze rit duurt zo’n 3,5 uur van deur tot deur voor ongeveer $27. Het heet jeep – boat – jeep omdat voorheen alleen een jeep over de zandwegen kon. Nu kunnen ook minibussen dus is het eigenlijk bus – boot – bus, maar dat klinkt minder sexy. Je kunt om 8.00 uur vertrekken voor onder de $30 (vraag meerdere agencies en vergelijk of ding af) en de middag optie om 14.00 uur kost altijd $30. Je wordt opgehaald bij je hotel in La Fortuna en weer afgezet bij je hotel in Monteverde. Deze tour kan ook visa versa gedaan worden, met dezelfde vertrektijden en kosten.  

Vanuit La Fortuna kan je richting Monteverde, Tortuguero, San José, Liberia, de grens oversteken naar Nicaragua bij Los Chiles/San Carlos, of naar Puerto Viejo de Talamanca.

Wil je naar Puerto Viejo de Talamanca dan reis je via San José. Wil je in één dag de oversteek kunnen maken, moet je om 6.00 uur de bus naar Ciudad Quesada nemen vanaf het busstation in La Fortuna (Terminal de autobuses La Fortuna, naast de Mega Super). Er zijn directe bussen naar San José maar die gaan alleen in de middag en dan red je waarschijnlijk de laatste bus (16.00 uur) vanuit San José niet meer.

De bus van La Fortuna naar Ciudad Quesada kost 1705 colones/€2,60 (je betaalt in de bus bij de chauffeur) en doet er ongeveer 75 minuten over. De bus stopt in de terminal van Ciudad Quesada, waar je ook winkeltjes als een bakkerij kan vinden voor koffie en/of broodjes.

De bus naar San José vertrekt bij een x aantal personen (rond de 50), maar je hoeft waarschijnlijk niet lang te wachten want het loopt snel door (vooral in de ochtend). Die bus kost 2450 colones/€3,75 (je betaalt in de bus bij de chauffeur) en doet er zo’n 3 uur over. De bus stopt in Terminal 7 – 10. Dan moet je overstappen naar een andere terminal. Terminal Mepe heeft directe bussen naar Cahuita/Puerto Viejo de Talamanca om 6.00/8.00/10.00/12.00 (alleen op vrijdag, zaterdag en zondag)/14.00/16.00. Tickets koop je in een klein loket en kosten 5485 colones/€8,25 naar Cahuita (4,5 uur) en 6380/€9,75 naar Puerto Viejo de Talamanca (5 uur). Een alternatieve route van San Jose naar Cahuita/Puerto Viejo de Talamanca is via Puerto Limón. Daarvoor moet je naar Terminal Caribeños/Gran terminal del Caribe. Daar vandaan vertrekt elk uur een bus naar Puerto Limón (om half) en daar kan je dan overstappen op een bus naar Cahuita/Puerto Viejo de Talamanca. De bus naar Puerto Limón kost 3675 colones/€5,50 en doet er officieel 3 uur over. Let op, op moment van schrijven (mei 2022) waren er veel wegwerkzaamheden op de route van San José naar Puerto Limón. Houd rekening met extra reistijd.

In Puerto Limón kom je aan op het busstation Terminal Caribeños. Voor de bus naar Cahuita/Puerto Viejo de Talamanca moet je naar busstation Mepe, een blokje om. De bus (richting Sixaola) vertrekt elk heel uur, en kost 1415 colones/€2,10 voor Cahuita busstation (45 minuten) en 2105 colones/€3,25 voor Puerto Viejo de Talamanca (75 minuten). Kaartje koop je bij het loket (boleteria). Let op, op zondag rijdt de bus om de 2 uur richting Sixoala.